Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Hållbara julrosor i vas

Julrosor i vas
 
Julrosorna är nog allra finast där de växer ute i trädgården, och de är en favorit hos de tidiga pollinerarna. Men frestelsen är stor att ta in i alla fall några stycken för att njuta dessa tidiga blommande skönheter på lite mer nära håll.
 
Eftersom de gillar kyla och har lätt för att 'nicka' finns det lite tips att ta till för att de ska stå upp till två veckor inomhus i vas istället för bara ett par dagar.

Tips för julrosor i vas

Överblommad och blommande julros
 
Allra längst vasliv har de blommor som egentligen är överblommande och har börjat bilda frö. De skiljer sig lite i utseende, (se bilden ovan där den överblommade syns till vänster), men också de överblommade har stor skönhet värd att arrangera i vas. Välj därför gärna stjälkar med minst en överblommad blomma.
 
  • Rensa stjälkarna från blad.
 
Snittad blomstjälk
  • Skär ett nytt diagonalt snitt som ger en större yta att ta upp vatten.
 
Blomstjälk i hett vatten
  • Doppa stjälken på de som inte är överblommade i upphettat vatten under ca. 20 sekunder. Detta bidrar till bättre upptag av vatten och näring.
 
Julrosor i rumstempererat vatten
  • Sätt ner blommorna i en vas med rumsvarmt vatten några timmar eller över natten.
 
Nu är blommorna klara att arrangeras i en stor vas, eller varför inte flera små vaser.
 
Julros i vas med hasselkvistar
 
Byt vatten varannan till var tredje dag. Med friskt vatten växer inte bakterier till som skyndar på nedbrytningen av växten och minskar vattenupptagningsförmågan. 
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.