Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Tillverka krukor av tidningspapper

Såkrukor av tidningspapper
 
Att tillverka krukor av tidningspapper är både praktiskt och miljövänligt. 
 
Krukor i tidningspapper
 
En större modell kan du använda till mer storväxta plantor som majs och solros och för omplantering av frösådda plantor och sticklingar, medan de mindre fungerar bra för lite mindre plantor och de som växer mer långsamt och kanske behöver skolas om flera gånger som till exempel tomater.
 
 
Krukmakare i trä

Som mall används en krukmakare eller en glasflaska med en konkav botten. På så vis kan du göra krukor i olika storlek.

Så här gör du en papperskruka

Papperskrukor med sådd av tomat
 
  • Riv eller klipp en remsa av tidningspapper som är lika hög som den önskade krukans höjd + ca 3/4 av hela bottens mått.
  • Längden på pappret behöver minst vara lika med omkretsen på mallen + ca 2 cm, men ännu bättre om pappret når två varv runt mallen. Fler varv gör stabilare kruka.
  • Rulla pappret runt mallen.
  • Vik in och tryck till tidningspappret mot botten av mallen. Använd krukmakarens tilltryckare som följer med krukmakaren i trä. Används en flaska tryck till med fingrarna.
  • För att få en stabilare kruka kan du snabbt doppa den i en skål vatten innan du drar den av mallen. Då stabilieras den och papperskanten häftar fast.
  • Låt krukan torka en timme så har du en fin och stadig kruka att så eller plantera om sticklingar och småplantor i.
 
När det är dags att plantera dina växter sätter du ner krukan direkt i jorden. Krukan förmultnar snabbt och rötterna slipper störas vid planteringen vilket annars ofta händer när man tar ut den ur en kruka.

Videon visar hur du gör en papperskruka

 
 
Foto: Lena Ljungquist mfl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.