Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Nu är amaryllisen planterad!

Amaryllislök med torra rötter
Jag har ett par amaryllisar kvar från förra julen, men inser att jag är lite sent ute för att kunna driva dem i blom nu till jul så jag skaffade en ny lök som är preparerad, som det heter, för att blomma nu till jul. 
Ofta kan amaryllis man sparar blomma om redan på sommaren och det kan vara svårt få dem att anpassa sig till blomning i juletid, men vad gör väl det? Amaryllis i blom är väl lika fin oavsett när den inträffar!
 
Preparerad amaryllislök
Preparerad amaryllislök klar att driva i blom till jul
 
För att kunna driva på amaryllis behöver man ställa dem mörkt och sluta vattna någon gång i september. Sedan när bladen vissnat ner behöver den placeras riktigt svalt 8-10 veckor innan den tas fram för att drivas. Jag ska försöka komma ihåg det till nästa år för det har jag helt missat. Fjolårets amaryllisar står kvar med fina gröna blad på fönsterbrädan och visar inte en antydan till att vissna ner som de bör för att starta om.
 
Den nya löken har jag däremot skött om enligt konstens alla regler.
 
Rötterna i vatten
 
Saftiga fina rötter på amaryllis
Klena, torra rötter får nytt liv och blir kraftiga och saftiga i vatten
 
Igår satte jag löken i ett glas med vatten så att rötterna skulle fuktas upp och börja svälla. (När du gör det se till så att inte själva löken kommer ner i vattnet, bara rötterna)
När jag kikade i morse hade rötterna redan börjat svälla och nu ikväll har jag planterat den.
 
Plantera
 
Nyplanterad amaryllislök
 
Jag bottnade krukan med ett lager lecakulor och fyllde på med blomjord som löken kunde vila på i en höjd så att drygt halva löken skulle komma under jord. Sedan fyllde jag upp med jord runt löken och vattnade bara litegrann.
 
Driv
 
Pappersstrut över amaryllislök för att driva tillväxt
 
Allra bästa sättet att driva löken enligt de tips jag hittat i gamla böcker och på nätet är att ställa krukan varmt och mörkt, så jag följde det klassiska gamla knepet och tillverkade en liten pappersstrut av tidningspapper och satte över löken.
Extra varmt får den nu med golvvärmen i badrummet!
Nu ska det bli intressant att se hur fort den kommer igång att växa.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.