Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Attackodling

Omskolning av små frösådda pelargonplantor
Omskolning av frösådda pelargonplantor
Omskolning av små frösådda pelargonplantor
 
Jag dröjde mig kvar på jobbet idag bara för att kunna tillbringa lite lugn och ro bland våra växter och spana in hur det går med våra frösådder och småplantor. Att säga att ’det kliar i fingrarna’ är en lätt underdrift.
Jag skulle lätt kunna ägna dagar, veckor och månader åt att hålla på med växterna. Ta sticklingar, så lite mer roliga frö, plantera och skola om. Det ironiska är att när det är vår har jag mindre tid än annars så jag kör lite ”attackodling” då och då när jag inte kan hålla mig. Som tur är har jag duktiga kollegor som sköter om växterna när jag inte är där och petar.

Sticklingar av palettblad

Idag resulterade mitt attackodlade med ett brätte nysatta sticklingar av våra fina palettblad. Visst ser det läckert ut!
Jag sätter dem i rockwoolkuber i ett brätte med 77-pluggar. Jätteenkelt att vattna när man ställer det i odlingsbrickan. Det lär inte dröja mer än en veckan innan rötterna börjar synas bland kuberna och de börjar växa. Läs mer om hur man tar sticklingar av palettblad i min artikel här på sidan.
 

Frösådd av passionsfrukt

Passionsfrukten jag sådde i mitten av januari kom upp för flera veckor sedan och ser verkligen jättefin ut och det är hög tid för omplantering.

 

Frösådd av kiwi

Nyuppkomna kiwiplantor
 
När jag kom hem fortsatte jag med att kolla in hur det gått för mina frösådder och blev glatt överraskad när jag såg att dadelkärnorna jag sådde för några veckor sedan börjat gro. Trots många års odlande blir jag ofta barnsligt förtjust när jag ser en liten grodd titta upp i en ny sådd.
Passionsfruktsplantorna har verkligen tagit fart och växer fort nu. (Kolla här hur du sår passionsfrukt) De första kiwifröerna jag sådde härom veckan har också tittat upp. Det syns redan på det första karaktärsbladet (de som kommer efter de första två hjärtbladen) att den kommer att bli lite luden.

 

Rotade blad av Saintpaulia Brazos Belle


På mässan Nordiska Trädgårdar i slutet av mars köpte jag några saintpauliablad i  Svenska Saintpauliasällskapets monter. Bland annat en sort med väldigt små blad, ’Brazos Belle’, som får fina rosa blommor.
Vid en närmare granskning i miniväxthuset med undervärme där bladen stått i  kruka med såjord sedan mässan kunde jag glatt konstatera att båda bladen slagit rot och fått små, små bebisblad invid stjälken. Är det inte fantastiskt!

 

Snödroppar med långa, smala kronblad och breda blad

Snödroppe med långa, smala kronblad och breda blad.

 

'Kjolarna' på den dubbla snödroppen Galanthus Flora Plena

'Kjolarna' på den dubbla snödroppen Galanthus Flora Plena
 
Innan jag stänger datorn för dagen vill jag visa de fina snödropparna som växer hos en trädgårdsvän i Gnesta som vårt lokala trädgårdsgäng besökte häromdagen. Snödroppar är verkligen något extra. Tyvärr är de ju väldigt långt nere vid marken och är vackrast undertill men det hindrar inte de riktiga entusiasterna. Det finns särskilda snödroppsfestivaler i Storbritannien med snödroppsvandringar och aktioner där det säljs udda och ovanliga snödroppar till hutlösa priser - Dit måste jag åka någon gång!
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.