Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla passionsfrukt från frö

passionsblomma-passiflora-krukvaxt.jpg

Det är alltid roligt att prova på att så frön från olika slags frukter och då särskilt lite mer exotiska sorter.
 

Passionsblomma

Passionsfrukt är ett bra exempel på en frukt som är relativt enkelt att så från frö och som dessutom ger en fin planta som med lite tur också kan ge frukt.
Fröerna kan du så året om, men under den mörka perioden behöver den stå under en växtlampa när den börjar växa.

Så här gör du för att så passionsfrukt:

Plocka frö från en frukt som är ordentligt mogen. Ett bra tecken på det är att skalet börjat skrynkla sig, då är också fröerna mogna att så. 

Plocka ut frö från passionsfrukt

Skrapa ut frö från fruktköttet och lägg dem i en skål med ljummet vatten några timmar. Det gör det enklare att skilja ut fröet från fruktköttet. Fruktköttet vill man inte ha kvar runt fröet eftersom det ökar risken för att fröet ska ruttna innan det hunnit gro.

 

Fröer till passionsblomma i mogna passionsfrukter

Rensa och torka

Lägg de rensade fröerna på ett hushållspapper för att torka.
(Om du vill spara frö är det viktigt att de torkar upp helt innan du stoppar ner dem i påse för förvaring i rumstemperatur eller helst något svalare.)

Så frö från passionsfrukt

Förbered en kruka med 8-9 cm i diameter genom att fylla den med såjord. Gärna med inblandning av perlite. Tryck inte till jorden utan slå den fyllda krukan lätt mot ett bord så faller jorden på plats ordentligt med bibelhållen luftighet.
Placera 6-8 fröer jämnt fördelat över jorden och strö över ett tunnt lager jord.
Vattna så att jorden blir blöt, men inte genomsur. Blanda gärna Formulex i vattnet för extra bra resultat. Denna näring kan du sedan använda under hela plantans livscykel.

Skötsel av frösådden

Placera sådden i ett minidrivhus och placera i ca 20-22 grader. 
Vattna bara om jorden är torr, normalt behövs bara en lätt dusch över jorden ett par gånger i veckan då minidrivhuset håller kvar fuktigheten i jorden och bidrar till ett bra mikroklimat som hjälper till att bibehålla fuktighetsnivån. 
Räkna med att det tar 2-3 veckor innan du ser första grodden. Med undervärme går groningen oftast snabbare.

När plantorna börjar gro behöver de bra ljus för att trivas och växa bra. Ett ljust fönster räcker under sommaren men under vinterhalvåret behövs en växtlampa för ett lyckat resultat.
Lyft av locket på minidrivhuset när plantorna fått 3-4 blad. Fortsätt hålla jorden 'lagom' fuktig.

Plantera om passionsblomma

Oavsett om det är en eller flera små plantor som grott är det dags för omplantering när de är ca 10 cm höga. 
Sätt dem då en och en i kruka som är 12-15 cm i diameter fyllda med bra blomjord eller en mix av blomjord och cocos.
Lyft dem försiktigt ur såkrukan genom att luta och klämma försiktigt på kruka och häll försiktigt ut jorden. Lirka sedan försiktigt plantorna en och en ur jorden, helst med hjälp av en prickelpinne som enkelt och skonsamt kan lirka loss plantan.
Gör ett håll i jorden på den nya krukan, lika djupt som plantans rot, sätt ner plantan och tryck till försiktigt eller slå krukan i bordet så att jorden lägger sig tillrätta runt roten utan att pressa.
Vattna så jorden blir lagom fuktig och placera ljust.

Skötsel av passionsblomma

Passionsfrukt vill stå ljus och trivs sommartid på en skyddad plats ute på balkong, terrass eller i trädgården. En perfekt växt att odla i uterummet eller i växthuset.

Plantera om till större kruka när tillväxten börjar ta fart.
Passionsfrukt växer snabbt och behöver stöd där den kan fästa sig med sina klängen. 
Vattna regelbundet med Formulex. När blomningen kommer igång kan man byta till krukväxtnäringen Houseplant Focus och återgå till Formulex när plantan ska övervintra.

Blommor kan man vänta sig inom ett par månader beroende av årstid. Fruktsättning brukar inte komma förrän tidigast andra året. Hjälp gärna till med pollineringen för säkerhets skull.

Övervintra passionsblomma

Låt plantan vila vintertid genom att ge den en sval, men fortsatt relativt ljus placering. Växtlampa ca 8 timmar/dygn kan vara lagom. Fortsätt med vatten och näring men i halv dos fram tills tillväxten kommer igång igen.

Plantan kan beskäras om den blir risig eller drar iväg och blir för stor men är inte nödvändig för blomning eller fruktsättning.

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.