Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Skötselråd Palettblad

Palettblad China Rose - LS
Palettblad China Rose - LS
 
Palettblad, Nässelblomma, Nellor...Kärt barn har många namn.
Det vetenskapliga namnet är Solenostemon scutellarioides, är relativt nytt. Det tidigare namnet var Coleus, ett namn som ofta också används fortfarande.

Palettbladen har funnits i våra svenska hem sedan många generationer tillbaka. Den är inte bara väldigt dekorativ utan också väldigt enkel att föröka med sticklingar som säkert bidragit till att sprida den mellan stugorna.
 
De kommer ursprungligen från sydöstra Asien och odlas främst för de vackra bladen som kan ha nästan alla tänkbara färger utom rent blå.
 
Palettblad är en mycket användbara. Den är fantastiska som krukväxt men är också väldigt bra som utplanteringsväxt där den trivs bra både i kruka, rabatt och ampel.
Den blir fin ensam, och gör sig också mycket bra i planteringar med olika sorter palettblad och tillsammans med andra växter.
Palettblad anpassar sin tillväxt efter storleken på krukan. Det finns dock några sorter som blir med lågväxta och några grupper som kan bli över metern hög och lika vid.
 
exempelbild med nio olika sorters palettblad
Exempel på olika färger och bladtyper hos palettblad

Skötsel

Populärnamn: Palettblad
Vetenskapligt namn: Solenostemon scutellarioides / Plectranthus scutellarioides
Läge: Sol - halvskugga
Vattning: Rikligt, dricker mycket vatten under växtperioden
Näring: Halv dos under tillväxtperioden (Formulex rekommenderas)
Svårighetsgrad: Lätt
Höjd: ca 20-100 cm
Förökning: Sticklingar och frö
Övrigt Nyp av blommor kontinuerligt
 
Palettblad är väldigt lättskötta och växer ganska fort. Vissa sorter behöver toppas för att förgrena sig bra. Då nyper man bara bort det allra översta skottet några millimeter över ett bladpar. Nyp på samma vis gärna av blomknoppen när den visar sig. Då slösas inte växtens energi på blomningen utan på frodig och färgrik tillväxt istället.
 

Vattning

Palettblad är törstiga och visar det tydligt genom att bladen snabbt blir lite hängiga när jorden börjar bli torr. De återhämtar sig snabbt och sträcker på bladen så snart jorden blir fuktig igen. Självklart ska man undvika vattenbrist och ett praktiskt tips är att blanda i vattenhållande kristaller i jorden. Plantera gärna i planteringskrukor av plast som håller fukten bäst.

Näring

Palettblad behöver inte så mycket näring. Vi rekommenderar Formulex. Vintertid räcker halv dos. Är du en riktig palettbladsfan kanske tillväxtoptimeraren Nitrozyme är något för dig. Det stärker plantan och gör den mer frisk och sund utan att dess naturliga egenskaper förändras.Nitrozyme består av naturliga växtextrakt som innehåller tillväxtstimulerande ämnen. Används tillsammans med näringen.

Placering

Placera palettblad ljust, men inte i direkt söderläge eftersom bladen då lätt kan få brännskador. Bladens färger är helt beroende av ljusmängden. Står den för mörkt mattas färgen av och med mer ljus utvecklas färgen till intensiva toner.

Övervintring av palettblad

Palettblad är mycket frostkänsliga så om man vill övervintra en planta rekommenderas att den tas in långt före risk för nattfrost. Förvara plantan ljust och svalt men inte under 10 grader. VIll man behålla växtens utseende är placering under en växtlampa nödvändigt då den tappar både färg och form vid ljusbrist.
Vattna mycket sparsamt. På våren klipps den ner ordentligt innan nya skott börjar skjuta.
Ett alternativ är att ta sticklingar under slutet av säsongen som kan förvaras inne på fönsterbrädan men allra helst under växtljus.

Ohyra hos palettblad

Bladlöss på palettblad - LS
 
Palettblad brukar klara sig bra från ohyra, men kan ibland drabbas av gröna bladlöss och vita flygare men även tripsspinn och mjöldagg förekommer. Det största problemet här är att palettblad är känsliga för besprutning. Bladen blir lätt fläckiga och svarta i kanterna och trillar ofta av. Prova gärna med en lätt såpblandning eller växtvårdsmedel som är mer skonsam och stärket växten.
Om angreppet är lindrigt, kläm ihjäl de löss du ser, eller plocka bort blad där du ser att vita flygare sitter på undersidan och duscha plantan med en hård vattenstråle. Annars rekommenderas biologisk bekämpning.
Spinn och mjöldagg trivs när det är torrt. Försök därför höja luftfuktigheten och duscha med svalt vatten upprepade gånger. Var särskilt noga med bladens undersidor.
 
Om nya blad plötsligt börjar bli mindre, får en mindre intensiv färg och avståndet mellan bladparen minskar kan det handla om ett kvalster. Läs mer om kvalster hos palettblad här.
 
ads
 

Förökning

Palettblad kan förökas från frö och är mycket enkla att föröka med sticklingar.
Fröer bör sås relativt tidigt på säsongen eftersom de tar lång tid på sig att utvecklas.

Frösådd av palettblad

Så inomhus i februari - april eller året om om du har tillgång tillväxtbelysning.
Så flera fröer glest i en kruka med fuktad såjord eller cocos och täck inte fröerna. Tryck dem lätt mot underlaget så de får kontakt.
Placera i minidrivhus eller täck med plast och förvara sådden i rumstemperatur.
Håll sådden fuktig, men inte sur. En dusch med sprayflaska då och då räcker gott.
Efter 14-28 dagar brukar den första grodden visa sig.
Så snart karaktärsbladen (de som kommer efter de första två bladen) vuxit ut är det dags för omplantering i blomjord. Plantera i inte allt för stora krukor på ca 10 cm och skola sedan successivt upp i större kruka vid behov.

Sticklingar från palettblad

Sticklingar kan tas från vår till sen höst. Klipp eller skär av en topp med ca 6 blad. Det understa bladparet nyps sedan bort. Den "stam" som blir kvar brukar vara alldeles lagom, 7-15 cm. 
Sätt sticklingen i en kruka med blomjord direkt. Rötter brukar bildas inom ett par veckor.
När palettbladen börjar växa så går det fort! Omplantering till större kruka kan behövas flera gånger under en säsong.
 
Palettblad kan även framgångsrikt rotas i vatten där rötter snabbt bildas, men rotning direkt i jord rekommenderas för att minimera störning vid ombildning av rötterna om den inte ska odlas i hydrokultur.
 
 
Foto: Linda Sandström & Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.