Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Lyxig vinterbukett

Vinterbukett med grönska och vita växter
Det är alltid kul när det blir lite tid över till lite kreativitet, särskilt när det handlar om växter.
Jag älskar att ha fina buketter lite här och var här hemma.

På sommaren är det lite enklare när man kan gå ut och plocka kvistar, grönt och blommor i olika färger och sätta i vas, men faktum är att det går både fort och enkelt att få till en riktigt lyxig, stor bukett med mycket struktur också mitt i vintern.
Det viktiga är stommen, eller grunden som både utgör lite av kuliss men också ger massor av fin struktur och volym som sedan kompletteras med köpeblommor eller grenar med bär.
 
Till stommen kan man använda vilka vintergröna växter som helst. Bambu kanske inte är det första man tänker i en bukett men den blir jättefin.
 
Vintergröna växter som stomme i bukett

Olika slags barrträd som idegrantuja, gran, tall ger fin vinterlook. Några grenar från buxbom ger lite extra lyx. Även fina grenar utan grönt kan stickas ner för att ge lite höjd och bryta av. 
Sammantaget blir det grunden till en stor och spännande bukett med fin struktur.
 
Placera grenarna i en stor, vid vas där det ofta blir finast om de olika grenarna sätts i grupper och bara blandas lite grann med varandra.
 

Även om en lyckad grund kan vara fin som den är för att ge grönska och frodighet blir det jättefint att fylla på med några färgklickar i form av blommor eller bär eller varför inte både och?
 
Arrangeman av bukett
 
Stick ner blommor i olika färger eller håll ett färgtema. Tulpaner, rosor, amaryllis, nejlika mfl. som finns i säsong, allt passar! Kombinera med nypon, snöbär eller andra fina grenar med vackra bär så får du en naturligt, och ståtligt resultat.
En bonus är att den gröna stommen står länge. Det gör att du kan växla och byta ut blommorna vartefter och få en väldigt långlivad bukett som får olika skepnader över tid beroende av vilka växter och färger du väljer.
 
Vinterbukett med barrväxter och vita blommor LL
 
Glöm inte snitta stjälkarna på rosor och klipp ny snittyta på övriga växter. 
 
Självklart är det inte lika enkelt att gå ut och plocka material till en stomme om man inte har en egen trädgård, men till en ganska måttlig kostnad finns grenar med vintergrönt att köpa hos din lokala blomsterhandlare hela vintern.
 
Fotografering av blomsterarrangemang
 
Linda var här och hjälpte till då vi samtidigt passade på att ta lite bilder som tips för olika nyårsarrangemang med växter.
 
Vita blommor i miniatyrvaser
 
Ett av arrangemangen var denna silverbricka med vita blommor i miniatyrvaser.  Enkelt och effektfullt.
Fler tips för blomsterarrangeman hittar du i artikeln Blomsterarrangemang till nyår - 7 enkla tips
 
Foto: Lena Ljungquist, Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.