Nyårsafton är årets sista, festliga högtid. Fira in det nya året med ett tjusigt blomsterarrangemang! Här är sju blommiga förslag på enkla idéer som ser svårare ut än de är.
7 blomsterarrangemang till nyår
1. Gnistrande stjärnor

Driv söta, doftande smålökar i blom! Morgonstjärna, Ornithogalum, och tazetter blommar på bara en vecka i rumsvärme. Eller köp färdigdrivna blommor med löken i behåll.
Sätt lökarna i en grund skål med fuktig grus eller vackra stenar. Duscha ibland så att växterna inte slokar.
Håll liv i lökarna efter blomningen, som en krukväxt, så kan de planteras ut till våren.
Håll liv i lökarna efter blomningen, som en krukväxt, så kan de planteras ut till våren.

Lite överkurs om du vet var det finns liljekonvaljer. De kan drivas i blom vintertid och kallas då iskonvaljer. Gräv upp en tuva med rhizomen i behåll (underjordiska stammar). Plantera i vacker skål i mullrik jord och täck med mossa. Ställ ljust och varmt och invänta undret; ur en blek stängel slår doftande iskonvaljer ut!
2. Konstsim

Blommigt konstsim är detta tjusiga arrangemang i alla sin enkelhet.
- Ansa bort alla blad utom något enstaka från tulpanstjälkarna.
- Använd en stor, vid glasskål som fylls till 3-4 cm med vatten.
- Arrangera stjälkarna så att snittytan når vattnet och sedan vrider sig uppåt längs kanten.
- Variera med vackra stenar i botten, eller glaskulor som håller stjälkarna på plats.
3. Coola blommor

Coolaste arrangemanget är tveklöst infrusna blommor och blad. Tricket är att använda två hinkar i olika storlekar. Med ett värmeljus i mitten glimmar det extra! Ställ skapelsen på en bricka som fångar upp smältvattnet. I 7 enkla julpynt beskriver vi hur du gör islyktan.
4. På solokvist

Less is more när blomman får komma till sin rätt på solokvist. Välj ut en särskilt vacker tulpan, ros eller vad du gillar. Använd en sirlig kvist från omgivningen som slingerstöd, här har vi tagit ormhassel.
Ställ kvisten och blomman i en smal vas, gärna med en tyngd i botten så att inte arrangemanget välter. En fakir kan vara till hjälp för extra stadga.

Den taggiga fakiren är en fiffig uppfinning som ger stjälkarna stadga.
5. Klassikern

En maffig bukett som står fin hela nyårshelgen ger en lyxig känsla. Här har vi blandat hyacint, tulpan, ros nejlika, veronika och prärieklocka. Fyll ut med eget vintergrönt från omgivningen, som tall, benved, murgröna och järnek.
Snitta alla stjälkarna innan du binder buketten. Extra snyggt står blommorna om stjälkarna är lagda i spiral, läs i Så binder du buketten i spiralform hur du gör.
Ställ om möjligt buketten svalt när du inte är hemma så håller den mycket längre.
Snitta alla stjälkarna innan du binder buketten. Extra snyggt står blommorna om stjälkarna är lagda i spiral, läs i Så binder du buketten i spiralform hur du gör.
Ställ om möjligt buketten svalt när du inte är hemma så håller den mycket längre.
6. Näckros-tema

Flytande blommor är en elegant och enkel utsmyckning. Köp en prisvärd blandbukett, eller välj bara nåra enstaka, fina blommor. Klipp stjälkarna korta och linda dem med ett snyggt snöre med en knapp eller annan liten tyngd i botten. På så vi håller sig stjälkarna upprätta med sina fina ”sänken”.
7. Miniblommor i snyggt fodral

De söta mini-krukväxterna är suveräna att arrangera med till festbordet. Dessutom är de minst lika hållbara som sina storvuxna systrar. Sortimentet är stort; orkidé, julkaktus, saintpaulia, cyklamen… Här har den alldagliga kalanchoen förvandlas till glammig dekor i finaste lilla silverskålen. Söta små mockakoppar är också suveräna till miniväxterna.
Foto: Karin Elmberg, FCH m fl.