Beskärnings-dagar! Upp till 40% rabatt
Fakta & Råd

Flädersticklingarna har fått rötter!

Vita rötter på fläderstickling
Hurra! Flädersticklingarna jag fick när jag var på trädgårdsutflykt för ett par veckor sedan har rotat sig.
 
Variegerad fläder Sambucus nigra pulverulenta
Variegerad fläder Sambucus nigra pulverulenta
 
Jag har en massa olika sorters fläder och trodde jag kände till de flesta men Sambucus nigra pulverulenta, den variegerade flädern har jag helt missat så jag blev jätteglad när jag blev erbjuden en liten gren från den att ta sticklingar av.
Så snart jag kom hem klippte jag grenen jag fått i lämpliga sticklingbitar och satte dem tre och tre i två krukor med såjord i ett miniväxthus i ett fönster på skuggsidan av huset.
 
Rötter på stickling av variegerad fläder
Fläderstickling med rötter
 
Jag har gått och kikat på dem för att se till att de har lagom blöt jord och kollat att de ser ut att må bra.
Idag när jag lyfte och kikade under krukan kunde jag äntligen se en liten bit vit rot sticka ut genom ett av hålen så jag bestämde mig för att det var dags att skola upp dem så de skulle få äväxa vidare i varsin kruka.
 
Fläderstickling
 
Jag vände försiktigt på krukan och klämde lätt på den för att få loss rotklumpen ur krukan som visade sig vara ganska full med rötter. Alla tre sticklingar hade rotat sig och de var verkligen fina.

Nu har jag satt dem i varsin 9-centimeters perennkruka så att de får växa till. Så snart de kommer igång att växa sätter jag dem i lite större krukor och förhoppningsvis blir de tillräckligt stora att plantera ut till hösten.
 
PS: Läs mer om hur man tar sticklingar av fläder här.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.