FRI FRAKT t.o.m mån 16/12*
Fakta & Råd

Ta sticklingar av fläder

Rödbladig fläder med rosa blommor, Sambucus nigra 'Black Beauty'
 
Fläder är ganska lätt att föröka med hjälp av sticklingar. 
 
Sticklingar kan tas från tidigt på säsongen när bladen börjar växa till som 'vårstickling', under sommar och sensommar, 'sommarstickling' och sent på hösten där man tar halvförvedade sticklingar som får stå ute under vintern, sk. 'vintersticklingar'.
 
Nyutslagen bladknopp på rödbladig fläder
Nyutslagen knopp på rödbladig fläder i mitten av maj blir en bra stickling när den bryts av med 'klack'
 
Stickling av fläder från mjuk ved (soft wood)
Vårstickling med klack. De nedersta bladen dras försiktigt av för att bibehålla klacken. Det är där rötterna sedan växer ut.
 
Vårsticklingar kan man behöva rota inomhus eftersom temperaturen inte är så stabil så tidigt på året, medan sommarticklingar och vintersticklingar med fördel kan stå utomhus på skyddad plats och bilda rötter. Följ i övrigt beskrivningen nedan för både vår- och sommarsticklingar.
 
Rosablomande fläder med mörkröda blad
 
När en fläder börjar växa brukar det bli gott om material att ta sticklingar av. Här har ett par grenar på min rödbladiga fläder eller blodfläder Sambucus nigra ‘Black Beauty’  som vuxit ut i gången och blev ett utmärkt underlag att ta sticklingar av.
 
Gren som vuxit ut i gången av fläder
Gren från rödbladig fläder, Sambucus nigra 'Black Beauty'

Så här tar man flädersticklingar

Allra bäst brukar sticklingar med så kallad ‘klack’ rota sig, men också stambitar som inte är allt för veka eller förvedade fungerar bra.
 
Steg-för-steg Stickling med klack
1. Klackstickling tar man från en gren som växer direkt mot stammen. 2. Riv/bryt av grenen så att delen med fästet (klacken) kommer med sticklingsdelen. 3. Trimma bort blad och sidogrenar så att sticklingen består av endast få blad.
 
På bilden ovan till höger syns klacken längst ner och en bit ovanför ser man den utbuktning där två blad jag tagit bort tidigare suttit. Det är på dessa båda ställen som kan rötter bildas.
 
Av grenen fick jag ut tre sticklingar med klack och sedan klippte jag till en stickling av toppen där jag tog bort den allra översta delen för att den var allt för mjuk och vek.
 
Toppstickling av fläder
Toppstickling av fläder. Yttersta tippen är avklippt då den är allt för vek och kommer att ta mycket energi från rotbildningen.
 
Man kan tycka att det var en ganska stor gren som man lätt skulle kunna klippa fler sticklingar av, men om stjälken som blir på sticklingen är allt för förvedad tar det ofta väldigt lång tid och sådana 'förvedade sticklingar' är lite svårare att få rötter på. Därför valde jag att satsa på 'säkra kort'. 
 
När jag tar sticklingar brukar jag klippa ner dem så de inte är allt för stora och tar bort en hel del blad som annars tar onödig energi. Bättre om den istället koncentrerar sig på att bilda rötter. Eventuella blommor eller knoppar ska man alltid ta bort på en stickling. Allra helst tar man en stickling som inte haft någon blomma tidigare, men det brukar gå bra ändå.
En liten stickling rotar sig oftast mycket snabbare och därmed ökar chansen att lyckas. Då kan man skola upp den tidigare och den kan komma igång att växa.
Ibland kan det vara frestande att ta en lite större stickling så man får en större växt fortare, men det blir för det mesta tvärtom.
 
 

Plantera flädersticklingar

Flädersticklingar i kruka med såjord
Flädersticklingar i kruka med såjord
 
Sticklingarna satte jag sedan fyra stycken i en 12-cm kruka i genomvattnad såjord blandad med perlite.
 
Flädersticklingar i drivhus
Flädersticklingar under glasklocka. Det går också bra att använda ett vanligt miniväxthus
 
Krukan ställde jag under en glasklocka på min skuggiga terrass. Då får sticklingarna bra luftfuktighet och jämn temperatur utan att solen steker på den.
 
Rötter på fläderstickling
Rötter på en fläderstickling (en brokbladig sort). Klar för omplantering i plantjord.
 
Efter 3-4 veckor, eller på våren om man tagit vintersticklingar ser man att sticklingarna börjar bilda knoppar till nya blad och tillväxten tar fart. Vänta ett par veckor till innan du försiktigt tömmer dem ur krukan och planterar dem var och en i bra plantjord i ungefär samma storlek på kruka där de kan stå tills rötterna vuxit till ordentligt och det är dags att plantera dem där de sedan ska växa.
 
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896