Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Omplantering, delning och blötläggning

Omplanterad clivia, mönjelilja
Idag har jag äntligen tagit tag i ett av mina dåliga samveten och planterat om min clivia, eller mönjelilja som den kallas på svenska.
 
När jag var på Chelea Flowershow träffade jag ett riktigt proffs på bland annat clivia så jag passade självklart på att fråga en massa för att lära mig så mycket som möjligt när chansen gavs. Råden jag fick hittar du här. 
 
Inspirerad efter detta möte har jag sedan flera månader tänkt göra en insats för min stackars mönjelilja och idag blev det äntligen av.
 
Clivia som behöver planteras om

Jag fick den av en god vän för många år sedan och skamligt nog har jag inte alls tagit väl hand om den här hemma utan den har stått lite undangömd och nästan blivit bortglömd.
Jorden var ihopsjunken och kompakt och det var ett under att plantan ändå såg så pass fin ut som det gjorde. 
 
Clivia med dåliga rötter
 
När jag skulle lyfta plantan ur krukan var det tyvärr värre ställt än jag trott. Rotklumpen lossnade direkt ur jorden med bara en liten mängd rötter.

Jag rensade och putsade bort helt vissnade rötter och satte den sedan i en vas med vatten med Nitrozyme i så att rötterna skulle få dra till sig lite fukt och tillväxtfrämjande ämnen.
Där fick den stå ett par timmar innan jag planterade den enligt konstens alla regler.
 
Ompysslad, nyplanterad mönjelilja
 
Nu är den ompysslad efter bästa förmåga och jag ser fram emot en helt ny relation med min clivia så jag slipper skämmas framöver. Kanske kommer den till och med att blomma framöver.
 
 

Fortsättning på frösamlandet

Nu i helgen fick jag äntligen ordning på alla fröer jag samlat i trädgården de senaste veckorna. Jag har inte räknat hur många olika sorter det är än, men många är det...
 
Blötläggning av frö i Nitrozyme
Ser nästan ut som värsta drinkbrickan! Mina insamlade fröer ligger i blöt i Nitrozyme innan de ska sås.
 
Jag har inte sått någon än men de flesta ligger just nu i blöt i en blandning med Nitrozyme. Det är ett bra knep att lägga dem i blöt, inte bara för att förbättra och skynda på groningen. Då måste jag nämligen ta hand om dem och kan inte skjuta på det längre.
De flesta bör bara ligga där ett dygn. Pionerna får ligga kvar lite längre så dem tar jag upp och preparerar för sådd senare i veckan. Resten behöver jag ta hand om i morgon.
 
Sorter med små frön som jag vet normalt gror bra har jag lagt i påsar med märkning för att så lite senare. Flera av dem kan stå ute under vintern. Vissa av dem behöver kyla för att gro medan andra inte gör det. Jag får se hur mycket plats det blir kvar här inne för att kanske låta några stå kvar inomhus för att gro under vintern.
 
Omplanterade småplantor av haworthia
Här är några av de delade och omplanterade plantorna.
 
När jag ändå var igång och planterade passade jag på att dela och omplantera en haworthia som börjat få väldigt många små sidoskott. Av detta blev det en liten film. Kanske kommer den upp på sidan om någon dag eller två.
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.