Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Mönjelilja, Clivia - skötsel och plantering

Mönjelilja, clivia med blommor i flera olika färger

KÖP ODLINGSTILLBEHÖR

 

Mönjeliljan, som också kallas för Clivia, Clivia miniata tillhör familjen amaryllisväxter, Amaryllidaceae.

Den är väldigt lättskött och tålig och kan trivas även om den blir lite bortglömd. 
 
Bladen är friskt gröna och fina och blomningen är utsökt i färger från ljust vitgult till mörkt rött.
 
Clivia, mönjelilja finns med blommor i många olika färger från gult, organge och rött
 
Det finns många olika sorter, även varianter med randiga eller brokiga blad. För den som vill samla eller skaffa sig fler plantor finns det spännande sorter att leta upp och införskaffa.
 
Här kommer riktiga proffstips för skötsel och odling av mönjelilja som jag fått från en specialistodlare av clivia som jag träffade på Chelsea Flowershow, 

Placering

Mönjeliljan vill inte stå soligt. Ett öst-, väst- eller till och med ett norrfönster rekommenderas.
 
Mönjelilja som står utomhus i kruka

På sommaren trivs den allra bäst om den får stå utomhus på en plats skyddad från stark sol under sommaren.

Näring

Mönjeliljan föredrar en näring med lägre fosforinnehåll och full uppsättning spårämnen. Vår näring för Formulex är ett bra alterantiv. 
Vattna med näring i vattnet varannan vecka under perioden februari till september

Vattning

Mönjeliljan trivs med fuktig, men inte blöt jord under tillväxtperioden, vår till höst. Minska vattningen under vinterhalvåret när tillväxten avstannar och plantan vilar.
 

Så får man mönjeliljan att blomma

Mönjeliljan blommar normalt på våren. För att aktivera blomanlagen behöver den en period med lite lägre temperatur på hösten.
Låt plantan stå ute på en plats skyddad från stark sol under hösten och ställ in den innan det är risk för frost.
 
 

Plantera om mönjelilja, clivia

Mönjeliljan trivs när det är trångt i krukan. Omplantering behöver därför endast göras vartannat år och då helst i juni-juli för att skapa de bästa förutsättningarna för att få den att blomma kommande vår.

Det är alltid bra att vattna igenom jorden ordentligt innan man ska plantera om eller dela en planta. Vattna gärna mer än du brukar annars. När jorden är blöt skonas de små, fina rötterna mer när man börjar böka i jorden jämfört med om jorden är torr.

Kläm eller slå försiktigt på krukan så att jorden lossnar från krukans innersida och luta den så att jordklumpen faller ur och tag emot den genom att hålla handen mot ovansidan av jorden.
 
Nu är det bra att rensa bort gammal jord och om det finns döda rötter klipper man bort dem med en sekatör med rengjorda blad. Ett dopp i T-sprit är perfekt för att minska risken för spridning av svamp eller andra skadegörare när man klipper i olika växtdelar.
 

Beroende av hur mycket rötter det är lossnar jorden mer eller mindre lätt. Här ska man inte vara onödigt våldsam. Kläm och skaka försiktigt på jord och rötter. Det är bra att få bort en del av den gamla jorden men man behöver absolut inte rensa bort allt. 
 
Eftersom den föredrar när det är trångt i krukan är det inte självklart att den nya krukan behöver vara större än den tidigare. Det är bara om rötterna fyllt den gamla krukan helt och endast lite jord har kunnat tas bort som en större storlek behövs. 

Man kan använda samma kruka som innan men tvätta den ordentligt. 
Bra hygien vid omplantering och skötsel av växter lönar sig alltid. Ett bra sätt att slippa spridning av skadegörare mellan olika växter.
 

Plantera

Lecakulor i botten av krukan ger bra dränering
 
Lägg ett lager med lecakulor i botten av krukan. Det är perfekt för dränering så att vatten lätt kan rinna ut om det blir för mycket i krukan.
 
Jord, kokos och perlite
 
Mönjeliljan trivs bäst med en jord som är väldränerad där syre lätt kan cirkulera. En bra blandning är en tredjedel av vardera rhododendronjord, grov kokos och perlite.
 
Mönjeliljan gillar jord som är lite åt det sura hållet därav rhododendronjord, men om det inte finns till hands använd vanlig blomjord.
 
Blandad jord, kokors och perlite
 
Blanda de olika medierna ordentligt.
 
Sätt plantan på samma höjd i nya krukan
 
Fyll botten av krukan med jordblandningen och sätt ner plantan så att den kommer på exakt samma höjd som innan.
Tryck till jorden försiktigt utan att pressa hårt och vattna igenom så sätter sig jorden kring rötterna och fyller upp eventuella hålrum.
 
Nyplanterad clivia
 
Klart!

Putsa fula blad

Fula blad klipps i rätt form
 
Ifall några blad är fula i kanten kan man välja att klippa bort dem eller 'frisera' dem så de ser fina ut.
Använd en vanlig ren sax och klipp samma form på udden som övriga blad så blir det perfekt.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.