Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Tvättat, lagat och staplat lerkrukor

Lerkruka lagad med lim och flätat juterep

Rengöring av lerkrukor och terrakottakrukor

Idag har jag tvättat lerkrukor.
Högen med krukor som behöver rengöras har vuxlit sig  lite för stor så jag kände att nu var det dags. Jag lade dem i varmt vatten med en rejäl skvätt såpa. 
 
Tidigare, då jag hade rotlöss bland mina plantor och var osäker på i vilka krukor, kände jag mig tvungen att klämma i med lite klorin i vattnet. Då lät jag dem ligga någon timme eller två i vattnet, men nu fick det räcka med en dryg halvtimme per omgång. Sedan kör jag igång med diskborste och grov svamp för att komma åt att skrubba och få bort all jord ordentligt.
 
När man återanvänder krukor är det jätteviktigt att de är rena. Förutom rotlöss som som ju är en riktig pina kan skadliga svampar och ohyra finnas kvar i en smutsig kruka och snabbt ställa till problem för den nya plantan som planteras och det vill man ju självklart undvika.
 
Patinan på lerkrukan är kvar trots intensivt skurande
Nyskurad kruka med patinan i behåll.
 
Jag tror många är lite oroliga att tvätta sina lerkrukor eftersom de inte vill bli av med den fina patina de får efter ett att de används ett tag, men den blir man inte av med särskilt lätt.
Salter som en gång trängt in i krukan stannar kvar även efter en rejäl omgång med borste och svamp om man inte blandar vinäger i vattnet. Alla utfällningar som fanns innan tvätten återkommer direkt så snart krukan börjar torka.

Tips för att stapla lerkrukor och krukor av terrakotta

Lerkrukor och terrakottakrukor staplade med papp emellan
 
Idag när jag skulle ställa undan krukorna efter att de stått och torkat i två dygn märkte jag att de fortfarande var lite fuktiga.
Det kan vara lite vanskligt att stapla lerkrukor i varandra eftersom de lätt sätter ihop sig och risk finns också för att de spricker. Är de så fuktiga som mina var ikväll känns det som att de garanterat ska fastna i varandra om de sätts ihop så jag satte tillplattade tomma toarullar och hushållsrullar mellan dem så att de inte sätts ihop. Lagom smala, men tillräckligt tjocka för att göra skillnad.
 

Laga spruckna lerkrukor

Sprucken lerkruka
 
En av de mindre krukorna hade fått en stor spricka längs hela sidan.
 
Den lagade jag så som jag också brukar laga större krukor som spruckit genom att limma väv på insidan och ett rep på utsidan. På så sätt stabiliserar man sprickan och minskar trycket.
 
Steg för steg, laga terrkottakruka

Repet består i det här fallet av ett hampasnöre som jag virkade med fingrarna i lagom längd. Sedan drog jag en sträng superlim längs kanten och spände repet runt krukan och knöt till.
Väven på insidan limmades dit med samma lim rakt över sprickan som extra förstärkning.
Kan man ju undra varför jag lägger möda på att laga lerkrukor, men förutom att stora lerkrukor är rätt dyra så tycker jag de får en trevlig personlig touch med lite fin lagning, så varför inte?
 
Lerkruka med spricka lagad med lim och juterep
 
Den lär inte hålla i evigheter, men ett par säsoner kanske.

Skärvor av terrakotta och lerkrukor

Lerkrukor som gått sönder helt och inte går att limma ihop sparar jag i en hink för att en dag när jag är på riktigt dåligt humör få avreagera mig med en hammare och göra kross av dem. 
 
Kan bli snyggt som täckning i en kruka, runt ett träd eller nångon annanstans i trädgården…
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.