Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Samla gråvatten att vattna med

Guldkannan samlar in gråvatten för bevattning
 
Så här i tider med låga grundvattennivåer och risk för bevattningsförbud är det ju smart att vara sparsam med vatten. Om inte annat för att få lite bra rutiner inför kommande år som ser ut att kunna bli ännu torrare. 
 
Guldkannan på toaletten som potta för att samla urin
 
Sedan ett par år har jag använt Guldkannan Towa så som det är tänkt. Nämligen som potta, späda urinen och använda som näring i trädgården.
Redan där sparar jag faktiskt vatten då jag inte behöver spola i toaletten. En liten bit papper kan gott få ligga i toalettskålen utan att det stör.
 
Urin är ett mycket näringsrikt gödselmedel som vi i den mån vi har möjlighet borde ta mer tillvara. I artikeln Guldvatten - supernäring av urin kan du läsa mer om guldvattnets postiva effekter.
 
Nu i sommar när det varit risk för vattenbrist har jag funderat mycket på hur jag på ett smidigt sätt enklare ska kunna ta tillvara gråvatten. 
Gråvatten är det vatten som normalt går ut i avloppet förutom toalettavloppet. 

Här finns ju en guldgruva när det kommer till att spara och ta tillvara vatten.
 
Sköljvatten från sallaten är gråvatten
Jag sköljer sallatsbladen i en bunke och häller vattnet som blir 'gråvatten' i guldkannan.

Sköljvatten från kastrullen, vattnet i vasen när växterna slängs, kylvattnet till äggen, kokvattnet till potatisen och om du spolar för att få vattnet kallt att dricka (om du inte istället har en kanna kallt vatten i kylen = smartare!) så tar du tillvara det.
Använder du godkända, helst ekologiska eller miljömärkta hygien- och rengöringsmedel kan spillvatten därifrån också de användas att för vattna med.
 
Så långt allt väl, men hur göra rent praktiskt? Det är ju inte så smidigt att gå ut med en kastrull halvfull med vatten och vattna nu och då. Istället ville jag hitta ett smart sätt att samla ihop vattnet och gå ut med det på ett säkert sätt utan att skvimpa.
 
Guldkanna med gråvatten
Här hälls vattnet som står kvar i vasen när buketten har vissnat ner i guldkannan för att vattna med.

Nu har jag kommit på lösningen: Jag använder en Guldkanna att hälla vattnet i. Den har en rejäl öppning som är betydligt större än de flesta andra vattenkannor vilket gör det lätt att hälla vatten i från kastruller, urnor, bunkar och flaskor. Sedan är det bara att bära iväg med den och vattna. Kan det bli bättre?
 
Har du något smart tips för att spara gråvatten? Hör gärna av dig i så fall så sammanställer vi fler idéer.
 
Läs också gärna våra tips om hur du samlar regnvatten i trädgården.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.