Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Tidigt vårröj och ny kompost

Plantering av pallkrage i växthuset med hund i
I dag har jag gjort en del av det jag borde har gjort i höstas: jag har röjt och tömt krukor i mitt sommarväxthus. Det är lite pyssel och framförallt rengöring kvar, men alla krukor och odlingssäckar är nu borta och det känns väldigt bra.
 
Gråsuggor
 
Till tomaterna använder jag både stora krukor och Vigoroot odlingssäckar. Tyvärr väckte jag upp en och annan gråsugga när jag vände på odlingssäckarna. Där syns till och med lite bebis-gråsuggor på bilden ovan. Jag hoppas de inte tog skada och kan sussa vidare några veckor eller månader till, eller hur de reder sig när det är kallt.
 
Soft-tie uppbindning av tomater
 
Tomaterna binder jag upp med soft-tie mot bambustörar. Jag älskar soft-tie! Finns i två grovlekar och två färger och passar till att fästa och binda upp det mesta i trädgården och i förrådet med för den delen. Det är superenkelt att bara tvinna ihop och fnasar eller spricker inte av ålder. Jag återanvänder dem år efter år och har gjort så bra länge nu för tomaterna. Kan bara rekommendera.
 
Planen var att göra plats för en pallkrage och börja så lite i växthuset för att få tidig skörd av sallat och kanske lite rädisor. Även utan uppvärmning kan jag utnyttja den extra värme det blir nu när dagarna blir allt ljusare och solen visar sig allt mer.
 
Pallkrage i växthus
 
En bit säckväv fick tjänstgöra som foder inuti pallkragen för att förhindra att jorden rinner ut längs plattorna. 
Jag började fylla lådan med lite begagnad jord och det såg tydligt väldigt lockande ut för det dröjde mindre än en minut innan Basil lade sig tillrätta i lådan.
 
I veckan ska jag hämta lite mer jord på lagret så förhoppningsvis kommer fröerna i jorden inom några dagar. Det ska bli intressant att se hur snabbt de gror och börjar växa.
 
Nedklippt pil
 
Jag har länge tänkt anlägga en kompostlimpa i närheten av växthusen och idag var det dags. Platsen bakom växthusen ligger väl skyddad från stark sol men ändå luftigt framför en dunge med gullregn. 
 
För att skapa lite bättre utrymme klippte jag av lite grenar. Bland dem fanns det gott om ganska raka, lite längre grenar som nu ligger på tork för att bli växtstöd. Det går åt många stödpinnar när dahlior och andra sommarblommor ska stödjas i sommar. Fler tips om hur du kan använda grenar som växtstöd kan du läsa om i vår artikel Smarta växtstöd för perenner.
 
påbörjad kompostlimpa
 
Nu är komposten invigd med innehållet från krukorna i växthuset varvat med rester från nävor som frösått sig i växthuset och små grenar och blad från vinrankan jag beskar för några veckor sedan. Tips för beskärning av vin kan du läsa om i artikeln Beskärning av vinranka.
 
Tuppen stitter på staketet
 
Komposten ligger bara några meter från hönsgården och tuppen Carl såg ut att undra vad som pågick. Jag har ingen illusion om att komposten ska förbli orörd från krafsande hönsfötter. Bara hoppas det inte blir allt för stökigt...
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.