Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Smarta växtstöd för perenner

Rabatt med perenner
 
Många av våra örtartade perenner blir ganska höga. En del upp emot 150-200 cm, men även de betydligt lägre sorterna kan ibland ha svårt att hålla sig upprätta och lägger sig ner.
Det kan bero på vindar och blåst, torka eller slagregn. Och plötsligt ser det lite tråkigare ut.
Det här ska absolut inte vara en anledning att avstå från dessa pampiga och mångsidiga växter. Här får du tipsen som hjälper dig med samma knep som används på några av världens finaste trädgårdar.
 
Perennrabatter på RHS Wisley garden
En liten del av den stora perennrabatten på RHS Wisley utanför London
 
Här kommer tipsen som gör dina perennrabatter lika fina som de finaste rabatterna på Kew Gardens, RHS Wisley och många andra.
 
Växtstöd i stora perennrabatten på Kew Gardens

Hemligheten är att sätta in ordentliga stöd i god tid så att växterna inte viker sig eller behöver kämpa med vind och blåst i onödan. 
 
Växtstöd som dekor och blickfång
 
I vårt sortiment hittar du spalje och växtstöd som är både fina och paktiska. De är tåliga, lätta att använda och ger dina växterna det stöd de behöver.
 
Växtstöd för perenner från Harrods
Växtstödet Trumpet Peony ger perfekt stöd för pioner men också andra växter i trädgården.
 
Ibland vill man att växtstödet ska synas, det kan vara en del av designen och ett fint blickfång, men ibland är det precis tvärtom. Det är bara nyttan man vill åt.
 
 
 

Gör egna stöd till dina perenner

Här kommer lite inspiration om hur man sköter stödet för perennerna hos några av de allra mest välkända trädgårdarna i världen.
Kew Botanical Gardens, på RHS Wisley och i många andra trädgårdar jag besökt i England använder de grenar och slanor för att göra stöd för perenner, pioner och olika klättrare och klängande växter.
 
Växtstöd för perenner av flätade grenar
 
Främst används mer eller mindre kraftiga grenar av björk men även andra, lite stadigare grenar används för att väva och fläta ihop stöden. Det här gör dem relativt osynliga redan innan de är överväxta och de kan lätt tas upp och slängas när säsongen är slut och perennerna klipps ner.
 
växtstöd för högväxta perenner
 
Stöden är konstruerade så att de håller plantorna på plats upprätt och jämnt fördelat över ytan de växer på, samtidigt som de stödjs så att de inte faller ut på sidan.
 
Grenar som växtstöd i kruka med luktärter
 
Grenar passar också jättebra som stöd i utekrukan. Här kommer de att ge ett bra stöd för luktärten som är i full färd med att växa upp.
 
Växtstöd av grenar för klätterväxter
 
Även klätterväxter får bra stöd av en stomme av kraftigare grenar sammanvävda av finare, mindre grenar.
 
 
Foto: Lena Ljungquist m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.