Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Beskära vinranka

Beskarning av vinranka vintertid - KR
 
En frodig vinranka är en prydnad i både växthus och trädgård. Väl beskuren blir vinstocken mycket gammal och ger bara högre skördar. När vinrankan väl är etablerad växer den frodigt och blir ett virrvarr om den inte hålls efter med beskärning.

Beskärningen har fyra syften:
 
  • Ge så god skörd som möjligt.
  • Forma rankan i den form som önskas.
  • Underlätta skötseln.
  • Minska risk för sjukdomar som mjöldagg.

Beskärning av vinranka

Man gör två beskärningar under året. Först i juni, början av juli då man ser blomklasarna. Då beskärs de mjuka ettårsskotten. Den stora huvudbeskärningen görs sedan när rankan är i vila, under vintern. 

Vinterbeskärning av vinranka

Beskärning av vinranka vintertid - KR
 
På vintern görs huvudbeskärningen när all näring via saven gått tillbaka ner i rötterna och vinstocken är i vila. Den görs i december-januari, innan rankan börjar dra upp sav på nytt under vårvintern. Använd en vass sekatör vid beskärning. Huvudrankorna (en, två i U-form eller flera) tillåts växa till med 0.5 meter varje år. Övrig tillväxt klipps av ovanför en knopp. Dessutom kortas alla årets sidorankor in över 2-4 knoppar, det beror på sort. 
 
  • När huvudrankan nått önskad längd kortas den varje vintern in över 2-3 knoppar, presic som sidrankorna.
  • Vinstocken består av en eller flera huvudrankor. Utifrån dessa växer mjuka årsskott ut som blommar och ger druvklasar. 
  • Tänk igenom redan vid plantering hur du önskar att rankan ska växa. Det vanligaste är U-form där två huvudrankor utgår från basen. Det är också populärt med  att låta vinrankan växa upp som ett tak i en pergola, ovanför uteplatsen eller i växthuset. Principen för beskärning är den samma vilken form man än önskar.
 
 

Sommarbeskärning av vinranka

På sommaren beskär man de nya årsskotten två-tre blad ovanför blomklasen. Det kallas pincering och görs för att skottet inte ska växa vidare och stjäla energi från druvklasen, men också för att ljus och luft ska nå in i rankan. Det ger godare druvor och minskar risken för svampsjukdomar som mjöldagg.
 
  • Svaga skott där inga fruktklasar kommit klipps bort intill huvudstammen.
  • Fruktbärande rankor beskärs två blad utanför klasen. Klipp precis ovanför det yttersta bladet.
  • Vänta med övrig beskärning till huvudbeskärningen som görs när rankan är i vila, vanligen i december. Läs mer om att odla vindruvor i växthus.
 
Sommarbeskärning av vinranka - LS
Snittet läggs precis ovanför bladstjälkarna, 2-3 blad ovanför blomklasen.

Beskär som vinbonden

Har du utrymme för en liten vinrad gör du som proffsen. Det finns många olika metoder, detta är en av de vanligaste och går ut på att en huvudranka leds ut varje vinter och att årsskotten sedan klättrar upp och binds till två-tre vajrar på 0.5- 1.5 m höjd. 
 
Proffsbeskärning av vinrankor i rader
I verklighetens vinrad kommer grannplantans nedersta skott att hamna precis intill. Om du bara har några enstaka vinplantor kan du istället som på figuren låta två huvudrankor bilda stam längs den nedersta vajern och därmed inte växla varje vinter. 
 
Uppbindning av vinranka
Om man har utrymme kan man låta båda de nedersta rankorna bli kvar permanent och blida tåv huvudstammar åt var sitt håll.
 
ads
 
  • Sommartid leds ettårsskotten upp på vajrarna och binds till. För starkväxande sorter får två klasar per skott utvecklas innan skottet klipps två blad ovanför den yttersta klasen.
  • På vintern görs huvudbeskärningen när all näring via saven gått tillbaka ner i rötterna och vinstocken är i vila. Den görs i december-januari, innan rankan börjar dra upp sav på nytt under vårvintern. Alla årsskott klipps bort utom det yttersta närmst stammen (nästa år växlar man till det som är ytterst på andra sidan stammen). Detta skott böjs ner och binds till nedersta vajern. Det klipps av så att 6-8 knoppar återstår. Dessa ger sedan nästa års skörd.
  • I vinraden kommer rankorna att ligga tätt intill varandra. Om man bara har några vinplantor kan man som hobbyodlare i stället låta de två nedre rankorna utvecklas åt var sitt håll och inte skifta varje år. Vinterbeskräningen består då i att bara korta in årsskotten och att se till att de nedre huvudgrenarna växer till med ca 0.5 m (ca 5 knoppar) varje år. När de nått önskad slutlängd toppas de ovanför 2-3 knoppar varje vinter, precis som årsskotten.
 
 
Foto: Karin Runge, Linda Sandström, illustration Jan Ainali
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.