Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Odling & skötsel / Beskärning

Beskärning av vinranka

Sommarbeskärning av vinranka
En frodig vinranka är en prydnad i både växthus och trädgård. Väl beskuren blir vinstocken mycket gammal och ger bara högre skördar. När vinrankan väl är etablerad växer den frodigt och blir ett virrvarr om den inte hålls efter med beskärning.
 
Sommar och vinter i vingården
Med rätt beskärning ger vinplantan stora skördar. Satsa på en kraftig uppbindning som vajrar med en gång. TIll höger: snårskogen vintertd väntar på att hyfsas till.

Beskärningen har fyra syften:
 • Ge så god skörd som möjligt.
 • Forma rankan i den form som önskas.
 • Underlätta skötseln.
 • Minska risk för sjukdomar som mjöldagg.

Beskärning av vinranka

Man gör två beskärningar under året. Först i juni, början av juli då man ser blomklasarna. Då beskärs de mjuka ettårsskotten. Den stora huvudbeskärningen görs sedan när rankan är i vila, under vintern. 

 • Vinstocken består av en eller flera huvudrankor. Utifrån dessa växer mjuka årsskott ut som blommar och ger druvklasar. 
 • Tänk igenom redan vid plantering hur du önskar att rankan ska växa. Det vanligaste är U-form där två huvudrankor utgår från basen. Det är också populärt med  att låta vinrankan växa upp som ett tak i en pergola, ovanför uteplatsen eller i växthuset. Principen för beskärning är den samma vilken form man än önskar.
 • På sommaren beskär man de nya årsskotten två-tre blad ovanför blomklasen. Det kallas pincering och görs för att skottet inte ska växa vidare och stjäla energi från druvklasen, men också för att ljus och luft ska nå in i rankan. Det ger godare druvor och minskar risken för svampsjukdomar som mjöldagg.
sommarbeskärning av vinranka
Snittet läggs precis ovanför bladstjälkarna, 2-3 blad ovanför blomklasen.
 
 • På vintern görs huvudbeskärningen när all näring via saven gått tillbaka ner i rötterna och vinstocken är i vila. Den görs i december-januari, innan rankan börjar dra upp sav på nytt under vårvintern. Använ en vass sekatör. Huvudrankorna (en, två i U-form eller flera) tillåts växa till med 0.5 meter varje år. Övrig tillväxt klipps av ovanför en knopp. Dessutom kortas alla årets sidorankor in över 2-4 knoppar, det beror på sort. 
Vinterbeskärning av vinranka
Tv: nyfrissad vinranka efter vinterbeskärningen. Huvudrankan har fått växa till i toppen ca 0.5 m med 4 knoppar. Sidorankorna kortas in och klipps ovanför två knoppar. Th: Använd en vass sekatör, det är lätt att se var snittet ska läggas då vinknoppar är stora.
 
 • När huvudrankan nått önskad längd kortas den varje vintern in över 2-3 knoppar, presic som sidrankorna.
 

Beskär som vinbonden

Har du utrymme för en liten vinrad gör du som proffsen. Det finns många olika metoder, detta är en av de vanligaste och går ut på att en huvudranka leds ut varje vinter och att årsskotten sedan klättrar upp och binds till två-tre vajrar på 0.5- 1.5 m höjd. 
 
Proffsbeskärning av vinrankor i rader
I verklighetens vinrad kommer grannplantans nedersta skott att hamna precis intill. Om du bara har några enstaka vinplantor kan du istället som på figuren låta två huvudrankor bilda stam längs den nedersta vajern och därmed inte växla varje vinter. 
 
Uppbindning av vinranka
Om man har utrymme kan man låta båda de nedersta rankorna bli kvar permanent och blida tåv huvudstammar åt var sitt håll.
 • Sommartid leds ettårsskotten upp på vajrarna och binds till. För starkväxande sorter får två klasar per skott utvecklas innan skottet klipps två blad ovanför den yttersta klasen.
 • På vintern görs huvudbeskärningen när all näring via saven gått tillbaka ner i rötterna och vinstocken är i vila. Den görs i december-januari, innan rankan börjar dra upp sav på nytt under vårvintern. Alla årsskott klipps bort utom det yttersta närmst stammen (nästa år växlar man till det som är ytterst på andra sidan stammen). Detta skott böjs ner och binds till nedersta vajern. Det klipps av så att 6-8 knoppar återstår. Dessa ger sedan nästa års skörd.
 • I vinraden kommer rankorna att ligga tätt intill varandra. Om man bara har några vinplantor kan man som hobbyodlare i stället låta de två nedre rankorna utvecklas åt var sitt håll och inte skifta varje år. Vinterbeskräningen består då i att bara korta in årsskotten och att se till att de nedre huvudgrenarna växer till med ca 0.5 m (ca 5 knoppar) varje år. När de nått önskad slutlängd toppas de ovanför 2-3 knoppar varje vinter, precis som årsskotten.
Foto: Karin Elmberg, illustration Jan Ainali
 
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com