Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Kläcka pelargonfrön för snabbt resultat

Pelargonfrön med långa rottradar
När man sår frö till vildarter eller fröer man skördat själv från förädlade pelargoner är det vanligt att det tar väldigt lång tid innan de gror.
Ibland kan det dröja upp till ett år innan en lite grodd kommer upp, och då har man fått kämpa med att se till att hålla sådden lagom fuktig och lagom tempererad under lång tid. Det gör att det kan vara svårt att lyckas. 
 
Pelargonfrön med långa rottradar
 
Med den här metoden kan man med upp till 95% säkerhet få fram fina små fröplantor på bara 3-5 dagar.
De zonalfröer av F1-och F2-typ som finns att köpa är skalade och preparerade för att gro på bara några dagar. De bör man så enligt anvisningarna och inte kläcka enligt denna metod.

Metoden kan användas även för väldigt små fröer, men de allra minsta kan vara svåra att hantera och då får man nöja sig med att skala dem och kanske kapa den allra yttersta spetsen på fröet och så direkt i såjord.

Detta behöver du för att kläcka pelargonfrön

Utrustning för att kläcka pelargonfröer för snabb grodd
  • Petriskål ca 8 cm i diameter - eller motsvarade låg skål med lock (decinficerad)
  • Skalpell (desinficerad)
  • Lupp
  • Sprayflaska med sterilt vatten (koka och svalna av)
  • Liten skärbräda eller assiett (väl rengjorda)
  • Hushållspapper av bra kvalitet (ej luddigt)
  • Märketiketter & penna
  • Växtlampa
  • Kruka med såjord
  • Sax
  • Två knappnålar (desinficerade)

Så här kläcker man pelargonfrön

Börja med att skala fröet. Kan man se att det är skadat, missbildat i formen, eller om det inte är fullt moget är det tyvärr bara att slänga.
Misstänker man att det är omoget kan man göra en första test redan innan man skalar det genom att klämma på det ordentligt. Omogna frön bjuder inget motstånd och blir då platta – bara att slänga.

Snitta

Lägg en dubbelvikt bit hushållspapper på en assiett och spraya pappret så att det blir ordentligt fuktigt.
Placera fröet på hushållspappret med den släta, rundade sidan uppåt. Den andra sidan är ojämn. Låt det ligga ett par minuter så att det fuktas något.
Skär med skalpellen försiktigt ett mycket grunt snitt från den spetsiga delen till motsatta änden. Snittet ska bara precis gå igenom frökapseln.
 
Närbild på pelargonfrö med runda sidan upp med snittmarkering

Placera i skålen

Klipp till en dubbelvikt bit hushållspapper som är någon centimeter mindre än petriskålens botten. Lägg den mitt i skålen och spraya så den blir fuktig.
Placera det snittade fröet mitt på pappret.
Har man flera fröer av samma sort kan man placera dem tillsammans i samma skål, men inte flera än 4-5 stycken. Lägg i så fall alla fröer bredvid varandra med spetsen åt samma håll.
Spraya lätt på fröet efter att det placerats på papperet och häll ut eventuellt överflödigt vatten. Fröet sitter pga fukten ganska bra fast trots att man lutar skålen ordentligt.
Lägg på locket och märk sådden med en klisterlapp eller post-it som sätts på undersidan.
 
 

Förvara fröerna

Sådden ska förvaras i rumstemperatur. Minst 20 grader, gärna ett par grader varmare. Soligt läge är inte att rekommendera pga risken för snabb uttorkning och risk för att de små groddarna bränns.
För ljusbehovet är växtbelysning bästa lösningen som ska placeras några decimeter över fröerna. Lämplig belysningstid är 12-14 timmar.
Petriskålen skall placeras lutad, i en nästan upprätt position med den spetsiga delen av fröet nedåt för att eventuellt överskottsvatten skall kunna rinna av från papperet och fröplantan skall utveckla rötter och blad i rätt riktning. Ett tips är att ställa den på diagonalen i en 8cm fyrkantig plastkruka där den kan stå stadigt och med en bra lutning.

Kläckningen

Redan efter någon timme kan man börja se hur fröet förändras. Det sväller något och man börjar kunna se det ljusgröna innanmätet i den uppskurna skåran.
 
Snittade pelargonfröer som börjar öppna upp sig
 
Efter 24-36 timmar brukar innehållet svälla upp så mycket att fröet antingen självmant klättrar ur kapseln, eller, vilket också är ganska vanligt; man behöver hjälpa till att få ut den från frökapseln. Skillnaden beror framför allt på hur mycket fukt fröet tagit åt sig och hur bra man lyckats med snittet.
 
Små nyckläckta pelargonfröer med hjärtblad och liten rottråd
 
Att hjälpa fröet ta sig ur skalet kräver precision. Ett sätt som fungerar bra är att med ena handen hålla fast frökapseln försiktigt med hjälp av spetsen på en knappnål samtidigt som man med en knappnål i andra handen mycket försiktigt försöker vidga öppningen för att lirka ur grodden.
Det här är ett känsligt skede. Man får inte bli för ivrig att ta bort skalet, samtidigt som grodden behöver bli av med skalet för att kunna utvecklas. Är man för snabb riskerar man att grodden går sönder när man hjälper till. Men övning ger färdighet.
Hur lång tid det tar för fröet att bli av med skalet är individuellt, men är det ett friskt frö brukar det kunna tas bort senast på tredje dygnet.
Undvik att ta med fingrarna i skålen och avlägsna omedelbart allt skräp såsom skalrester och fröer som inte tar sig. De flesta fröer som klarar sig genom kläckningen blir till färdiga plantor, men ibland stannar de av och måste då avlägsnas så snart som möjligt annars kan övriga fröer i skålen påverkas.
Ha alltid rena händer när du jobbar med sådden och spraya alltid med vatten innan och efter att du petat med fröerna så att miljön hålls frisk. Avlägsna omgående överskottsvatten.

Underhåll

Kontrollera fröerna ofta. Dels för att säkerställa att de har rätt fuktighet och dels för att plocka bort frökapseln och dåliga fröer så snart som möjligt.
Skölj sådden några gånger om dagen genom att spraya ordentligt och alltid hälla av överskottsvattnet.
Utvecklingen
Efter det att frökapseln avlägsnats går utvecklingen av den lilla fröplantan fort. Inom ett dygn växer de två första bladen till sig och en eller, ibland flera rottrådar börjar växa ut. Oftast dröjer det inte mer än 2-3 dagar från det att kapseln avlägsnats till det är dags att sätta fröplantan i jord. Det gör man när de två bladen slagit ut och rottråden är ca 2 cm, dvs. plantan är hanterbar.

Skola upp

Den lilla fröplantan skall så snart den är tillräckligt stor planteras i en relativt liten kruka med såjord.
Förbered krukan med såjord som fuktas genom att låta den dra vatten från ett fat tills den är mättad, men inte för sur.
Använd gärna en prickelpinne eller motsvarande redskap för skolningen.
 
Uppskolade kläckta pelargonfröer i små bruna plastkrukor
 
Lyft fröplantan mycket försiktigt genom att hålla i ett blad. Beroende av papperskvaliteten växer ibland rottrådarna in i pappret så man får mycket försiktigt försöka lirka loss den.
Gör ett hål i såjorden och sätt ner fröplantan. Tittar man noga på fröplantan kan man ofta se rätt tydligt vart övergången från stjälk till rot är. Sätt plantan med övergången någon millimeter under jord.
Fäst plantan i hålet genom att trycka försiktigt med prickelpinnen diagonalt i jorden mot hålet. Spraya försiktigt runt stjälken så att jorden sätter sig kring rötterna.
Placera krukan i samma miljö som den stått tidigare, aningen svalare om möjligt. Håll jorden fuktig, men inte sur.
När de första riktiga bladen (karaktärsbladen) vuxit ut brukar plantan vara klar för skolning i vanlig jord. Välj dock inte för stor kruka utan skola till större först när rötterna börjar trängas.
 
Tips! Denna teknik kan användas även för andra svårflirtade fröer. Kanske kan vara värt att prova?
 
Denna teknik har jag lärt mig av den framgångsrike pelargonförädlaren Cliff Blackman som utvecklat detta till fulländning.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.