Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Vedaska som gödning

¨Vedaska kan användas för att ge näring till bärbuskar
OBS! Innan du använder din aska bör du skicka den för analys eftersom flera undersökningar har visat på stort innehåll av kadmium i vedaska som därmed inte är lämpligt att använda för gödning eller justering av pH-värdet.
 
Den som eldar i kamin får mycket aska som gör stor nytta i trädgården (väl avsvalnad). Vedaska innehåller många nyttiga näringsämnen, framför allt är den rik på kalium och kalcium, fosfor och spårämnen som är viktiga för växterna. Däremot innehåller aska inget kväve och passar därför att spridas under vinterhalvåret. Beroende på var träden vuxit kan askan innehålla kadmium som är ett ohälsosamt ämne, därför ska man vara försiktig med doseringen till ätbara växter. Varninng för pelletsaska som visat höga kadmiumvärden och där veden kan vara av tveksamt urpsprung.
Komplettera med kväverik gödning som hönsgödsel eller färskt gräsklipp under växtsäsongen. Aska är kemiskt basisk (högt pH) vilket kan vara både en för- och nackdel beroende på var den ska strös ut.
 
vedaska till köksväxter och fruktträd
Sprid askan med en liten spade, perfekt till sparrislandet och fruktträden.


Användning av vedaska i trädgården

  • Strö ut på gräsmattan. Det höga pH värdet motverkar mossa.
  • Sprid till växter som ska blomma och bära frukt som bärbuskar, fruktträd, fleråriga köksväxter som sparris samt rosor. Den rika kaliumhalten främjar bloknoppsättning och stärker vinterskyddet.
  • Undvik surjordsväxter som blåbär och rhododendron samt att sprida i komposten (där mikrolivet vill ha en svagt sur miljö.
  • Sniglar avskyr aska, sprid därför längs tomtgränsen.
  • Dosera försiktigt, ca 1 dl per buske är lagom och ett tunt lager på gräsmattan. I kökslandet sprids ett tunt lager några gånger under året. Fruktträd kan ges nåon liter årligen. Tomater ungefär en näve per 20-liters hink. För höga givor kan ge obalanserat näringsupptag av andra näringsämnen och förorsaka magnesiumbrist. Dessutom kan ohälsosamma ämnen som kadmium anrikas i jorden (beroende på vad veden tagit upp).

Annan användning av vedaska

Det låter kanske konstigt men vedaska kan också användas för att putsa sotiga glas på kaminen med stor framgång.
 
Gör så här:
Knöla ihop en sida tidningspapper och blöt i vatten. Doppa sedan pappret i aska och gnugga på glaset. Det går åt några tidningssidor och tar lite tid, men bra blir det!
 
Foto: Karin Elmberg och Lena Ljungquist.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.