Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Varför får squashplantan inga frukter?

Fråga

Hej!
Vad gör jag för fel som bara får fram 40 han-blommor på mina squash-plantor, men inte en enda honblomma? Det blir inga squasher!
Undrar Torgny
 

Svar

Skillnad på squashens olika blommor. TIll vänster honblomman med fruktämnet under blombotten. TIll höger hanblomman som saknar fruktämne.
 
Detta är tyvärr ett fenomen som händer ibland. Squash är en så kallad skildkönad växt med han- och honblommor på samma planta. De flesta växter med skildkönade blommor skyddar sig mot självpollinering genom att de inte blommar samtidigt.
Det har varit naturens sätt att sprida generna. Men som odlare är ju inte detta någon fördel om man bara odlar några få plantor och av bara en sort.
Då vill vi tvärt om att de ska blomma samtidigt så att honblommorna blir pollinerade. 
 
Det är vanligt att hanblommorna på squash kommer först och när det blivit riktigt varmt kommer honblommorna. Man kan då behöva hjälpa till med pollineringen och hoppas på att någon hanblomma finns kvar. Några odlare penslar av frömjöl från hanblommorna och spar i en plastpåse, för att pensla på när honblommorna väl kommer.
 
honblomma av squash som blivit pollinerad och utvecklat fruktämne
Här ser man i genomskärning hur det lilla fruktämnet vid honblommans bas börjat svälla upp och utvecklats till en squashfrukt.
 
Man kommer helt ifrån detta bekymmer genom att välja F1-sorter. De är lite dyrare men sätter massor av honblommor som inte behöver pollineras. 
 
Hanblommorna kan du göra en god italiensk rätt av; de doppas i frityr- eller pannkakssmet och steks i mild olja - en delikatess. De kan därefter också fyllas med något gott och gratineras. De gör ju ändå ingen nytta när det inte finns honblommor. I vissa länder kallas de små squashfrukterna zucchini, men det är samma växt. Godast smak har frukterna innan de börjat svälla och blivit allt för stora.
 
Lycka till och hoppas nu honblommorna vaknar!
Karin
 
 
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.