Beskärnings-dagar! Upp till 40% rabatt
Fakta & Råd

Odla basilika

Basilika odlad i kruka på fönsterbrädan
 
Kruka i köksfönstret med basilika
Finaste krukväxten i köket är en basilika på nypavstånd. Plantan är ganska törstig men levererar rikligt med aromatiska blad. Ta hjälp av en växtlampa och du kan bli helt självförsörjande året om.
 
Basilika är oumbärlig som färsk, doftande bladkrydda i matlagningen. En delikatess med några tomatskivor, färskost och ringlad god olivolja. Odla lite olika sorter och upptäck en fascinerande smakrikedom.
 
Olika sorter av basilika
En läcker trio med doft av Medelhavsmat: genovesetypen 'Italiano Classico', rödbladig 'Dark Opal' och storbladig salladsbasilika.
 

Fakta om basilika

Svenskt namn: basilika
Vetenskapligt namn: Ocimum basilicum, betyder väldoftande kunglig. I släktet ingår några andra arter, som citronbasilika, O. x africanum och småbladig basilika, O. minimum.
Sorter: Basilika är lätt att korsa, det finns hundratals sorter med olika färg, doft och höjd. Den klassiska smaken drar åt söt kryddnejlika, men det finns sorter som smakar citron, kanel, lakrits mm. Vi har massor av sorter. Den vanligaste är italiensk basilika, 'Genovese Classico'. Namnsorten 'Genovese' är namnkyddad och får bara användas för basilika som är odlad i just Ligurien varifrån den kommer. Salladsbasilika har stora blad. 
Botanik: Flerårig med ursprung i tropiska Indien. Ettårig krukväxt hos oss. Tillhör familjen kransblommiga växter, Lamiaceae, liksom lavendel och rosmarin.

Svårighetsgrad: Lätt-medel.
Utvecklingstid: Gror efter 5-20 dagar. Skördeklar efter ytterligare ca 30 dagar, då plantan toppas, huvudskörden börjar någon månad senare.
Förodling: Frösås och planteras om i större kruka efter hand. Utplanteras efter avhärdning när temperaturen är över 15 grader.
Läge: Trivs på en solig, varm plats.
Såtid: Mars, då ljuset är tillräckligt. Odlas också inomhus under vinterhalvåret med växtbelysning, trivs i hydrokultur.
Sådjup: Ljusgroende, 0-1/2 cm.
Plantavstånd: 10 cm
Näring/jord: Trivs i lucker, mullrik, näringsrik jord. Extra kvävegiva ökar bladmassan.
Vatten: Törstig, kan vissna vid torka.
Övrigt: Trivs bäst i stor kruka, balkonglåda eller i odlingssäck. Blir 20-50 cm hög beroende på sort. Snyggt att blanda mörkbladiga och grönbladiga sorter. Samtidigt som plantan toppas kan man ta sticklingar.
Ohyra/sjukdomar:  Bladlöss som undviks vid samplantering med körvel vars doft avskräcker krypen. De brukar angripa toppen först, knipsa därför genast bort den när krypen upptäcks.
 
Användning: Ursprungligen (i över 2 000 år) en medicinalväxt på grund av örtens antiseptiska egenskaper. Sägs vara bra mot magåkommor och mot åksjuka. Har också använts i religiösa ceremonier och gör så fortfarande i Indien. Rödbladig basilika har odlats sedan 1800-talet. De är rika på antocyanin och antioxidanter.
Den fantastiska smaken och doften gör basilikan oumbärlig och är en av våra mest populära kryddor i matlagning som pesto och tillsammans med tomat och färskostar. Smaken är bunden i oljor och flyktig (eterisk), därför ska basilika tillsättas i slutet av varma maträtter, helst precis vid serveringen. Av samma skäl skördas basilikan på förmiddagen, när daggen torkat men innan solgasset gör att smaken dunstar under dagen.
Bladen är rika på nyttiga antioxidanter som polyfenoler. Förklaringen ska vara att solljus och varmt klimat triggar produktion av dessa ämnen som skydd mot skadedjur och UV-strålning. Också blomman är ätlig.
 
Lagring/förvaring: Smakar absolut bäst färsk. I andra hand kan den frysas, gärna mixad med lite olja.
 
 

Så här odlar du basilika

  • Använd fuktad såjord och så grunt i bredsådd eller 8-10 frön i 8 cm krukor. Se till att fröna kommer i kontakt med den fuktiga jorden.
  • Ställ i ett miniväxthus och placera varmt och ljust, gärna under växtlampa och håll sådden fuktig.
  • När plantorna fått sina karaktärsblad (andra bladparet efter de första hjärtbladen), planteras de om till större kruka, ca 15 cm, som fyllts med näringsrik jord.
  • Använd en prickelpinne, för att försiktigt hantera och lyfta de sköra plantorna.
  • Plantera på samma djup som de stått tidigare, nu glesare med 2-4 plantor i samma kruka.
     
Toppa plantorna när yterligare ett nya bladpar vuxit ut genom att nypa av översta bladparet ovanför det understa bladparet.
Efter ytterligare några veckor planteras basilikan om i slutkrukan, eller i rabatt på en skyddad, varm plats. Till slutkrukan används åter näringsrik jord. Allra bäst trivs basilikan i ett ljust, varmt fönster eller i växthus och uterum. Basilika som växer utomhus får lite strävare, styvare blad. De behöver skyddas med fiberduk om temperaturen blir lägre än 10 grader.
 
Skörda kontinuerligt hela sommaren. Det gäller att hindra plantan från att blomma om man vill skörda mycket blad. Vid blomning upphör plantan att producera vegetativa skott och smaken avtar i hela växten. I och med att man ständigt skördar hålls plantan ung och blombärande skott utvecklas inte. 
 
Toppskotten kan användas som sticklingar till nya småplantor. Ta då lite längre toppskott med flera bladpar och nyp bort de nedersta bladen på sticklingen. Stick ner i ny kruka i fuktig, näringsrik jord.
Beroende på krukstorlek och skördetakt behövs tillskottsnäring under högsommaren. Lägg gärna på färskt gräsklipp, mylla ner hönsgödsel eller vattna med kväverik, flytande näring.
 
Storbladig basilika i hydrokultur - LH
Storbladig basilika som odlas i hydrokultur.
 
När ljuset minskar under sensommaren avtar också plantans tillväxttakt. Eftersom basilika är ljus- och värmeälskande behövs tillskottsljus om den ska odlas inomhus under vinterhalvåret. Basilika är en utmärkt växt för hydrokultur (i enbart vatten med näringsämnen). Välj i så fall helst en odlingsform med inbyggd växtlampa. Lite mer kompakta sorter är idealiska i hydrokultur som ger lite mer sträckta plantor och lösare blad.
 
 
 
Foto: Louise Hållkvist och Lena Ljungquist m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.