FRI FRAKT hela helgen!
Fakta & Råd

Klematisen blommar inte

Fråga

Hej!
Min klematis 'Summersnow' har aldrig blommat. Den växer och frodas men det blir inga blommor. Det är ca 5 år sedan den planterades. Den står i rabatt vid huset i sydvästläge. Roten är skyddad o jag gödslar på våren. Vad behöver jag mer göra? 
Undrar Pia

Svar

Hej Pia!
Så tråkigt att du inte får njuta av denna underbara klematis. Jag hoppas att du fått rätt sort från plantskolan. Den heter egentligen ’Paul Farges' och är en korsning av skogsklematis, Clematis vitalba, med en kinesisk art, Clematis fargesioides.
 
klematis Paul Farges - IV
'Paul Farges' kallas också 'Summer Snow', vilket man kan förstå av den rikliga blomningen från högsommar in på hösten.
 
Eftersom den växer frodigt verkar plantan få lite väl mycket kvävegödsling, som gynnar blad- och skottillväxt på bekostnad av blomningen. Ge i stället gödning med fosfor och kalium, som triggar bildningen av blomknoppar. Till exempel benmjöl, kogödsel eller vår organiska gödning Guanokalang.
Blommorna kommer på årsskotten, så prova också att klippa ner alla skott nästa vår till ca 3-4 dm ovanför marken. Klipp precis ovanför bladknopparna.
 
Läs gärna mer om skötsel av klematis och om att beskära klematis
 
Lycka till!
Hälsar Karin
 
Foto: Karin Elmberg
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.