Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Varför trivs inte min hibiskus?

Fråga

Hej!
Jag har ärvt stora hibiskusträd av min mamma. Vi flyttade till Gotland för 15 år sedan och jag tycker de verkar tyna bort. Kan det vara det kalkrika vattnet?
Undrar Jeanette

Svar

hibiskus i kruka
Hibiskusen är en härlig exot som gärna lever uteliv på sommaren. En lättodlad, pampig krukväxt som dock inte tål att torka ut.
 
Hej!
Nej, det beror inte på kalk. Hibiskus är inte känslig för vattnets pH-värde. Däremot tål den inte att torka ut allt för mycket. Kanske är det orsaken?  Förutom att säkerställa att den har tillräcklingt, men inte för mycket vatten bidrar en högre luftfuktighet kring plantan till att bibehålla en bra fuktbalans hos växten. Ställ mindre kärl med vatten i dess omedelbara närhet så ökas luftfuktigheten betydligt. Något som Hibiskus och många andra krukväxter uppskattar för välmåendet och därmed får ökad motståndskraft mot olika slags skadegörare.
 
Hibiskus vill också ha djupa, rejäla krukor där rotsystemet kan förgrena sig. Näringsrik jord behövs för att plantan ska orka blomma. En äldre hibiskus omplanteras var tredje/fjärde vår, yngre exemplar varje vår. Nedklippning varje vår är också ett bra sätt att hålla hibiskusen frodig och fin. Klipp bort ca 2/3 av sidogrenarna, precis ovanför en knopp. Tag gärna också sticklingar av din ärvda klenod som säkerhet, ifall trädet skulle tyna bort helt. Läs mer här om att föröka hibiskus.
En annan sak att kontrollera: ohyra, så att inte trädet drabbats av trips eller spinnkvalster som båda kan gå hårt åt hibiskusar.
 
Lycka till!
Hälsar Karin
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.