15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Kan man frysa in fläderblom?

Fråga

Hej!
Jag har en jättefin fläderbuske här hemma men ska åka bort två veckor så jag hinner inte göra saft innan jag åker och kanske är blommorna vissna när jag kommer hem igen. Så jag undrar om man kan spara fläderblommorna i frysen?
 
mvh Mia

Svar

Hej Mia,
 
Visst kan du göra det. Perfekt om man inte hinner göra saft just under blomningen eller om man vill spara för att göra mer längre fram på säsongen. Frysta blomklasar håller sig bra ett helt år så du kan göra fläderblomssaft året om!

Så här fryser du in fläderblommor

  • Plocka blommorna som vanligt genom att klippa dem från busken precis under själva klasen. Gärna i torr väderlek.
  • Skaka av blomman så att damm och eventuella insekter faller av men undvik att skölja för att behålla så mycket smak och arom som möjligt i blomman.
  • Lägg dem i en fryspåse där du kan stuva ihop dem ordentligt för att spara utrymme. Förslut ordentligt och lägg i frysen.
  • Märk påsen med hur många klasar det ligger i den så du slipper räkna dem frysta. Ett tips är att att frysa in 20 eller 40 i var påse så har du halv eller hel mängd till fläderblomssaft.
 
TIPS!! När du tar fram dem ur frysen så lägg ner dem i saftgrytan direkt utan att tina först så får du ut mest smak av dina klasar än om du tinar dem först.
 
Hälsningar Lena
 
Fläderblommor kan frysas in och användas hela året
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.