Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Varför blommar inte min agapanthus?

Fråga

Har ett tio-tal krukor som bor i uterummet på vintern. Bladen växer fint men de blommar sämre för varje år. Hur ska jag få dem att blomma?
//Britt

Svar

Hej Britt!
 
Det finns några vanliga anledningar till att agapanthus inte blommar eller blommar dåligt.
Agapanthus blommar normalt inte förrän den har några år på nacken, så med nyplanterade plantor och de som fortfarande är relativt små får man ha tålamod något år till innan man kan börja njuta av blomningen.
För äldre plantor som inte blommar finns det några orsaker som är vanliga:
För lite sol: Agapanthus behöver minst 6 timmar i sol för att sätta knopp. Står plantan för mörkt kan det vara ljusbrist som orsakar utebliven blomning.

Läge

Agapanthus föredrar ett skyddat läge utan mycket vindar som kan stressa plantan med utebliven knoppsättning som resultat.

Jord och dränering

Agapanthusröttenra trivs inte att stå fuktigt. Kontrollera att det finns bra dräneringsmöjligheter i krukan så att vatten inte blir stående kvar i krukan efter vattning. Är dräneringshålet öppet så vatten kan rinna ut? Plantera i väldränerad jord, hellre med mer sand än lera eftersom lera håller fukten kvar längre. Vid allt för dålig dränering kan plantans rötter ruttna vilket kan gå långsamt i början men snart är plantan kraftigt försvagad och kan dö. I sådana lägen kan den istället för att blomma koncentrera sig på att överleva.

Vatten

Agapanthus trivs med relativt sparsam bevattning men får heller inte torka ut helt. Särskilt under varma dagar får man se till att den får lite vatten. Vattna hellre igenom då och då och låt torka upp emellan.
Vintertid ges minimalt med vatten. Står den mycket svalt behövs bara lite vatten med några veckors mellanrum.

Näring

Agapanthus behöver inte mycket näring men om allt annat ovan är ok så kan regelbunden näringstillförsel sätta igång knoppsättningen. Under våren kan man tillföra näring varannan vecka och övergå till en gång i månaden under sommaren. Vi rekommenderar Formulex som har ett brett näringsinnehåll och anpassar sig bra till växtens behov.

Omplantering

Agapanthus vill ha trångt i krukan
 
Agapanthus vill ha det trångt i sin kruka och behöver inte omplanteras särskilt ofta. En sista utväg för att få igång blomning kan ändå vara att plantera om den. Välj inte allt för stor kruka. Om inte rötterna fyller upp krukan helt kan man använda samma storlek. Se bara till att ta bort gammal jord som lätt går att få loss och addera ny fräsch, sandblandad jord.
 
Läs gärna mer om skötsel och förökning av agapanthus i Faktabanken.
 
Lycka till!
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.