Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Hur tar man hand om färska valnötter?

Fråga

Hej!
Jag undrar om ni har några tips på hur man torkar valnötter? I år finns 
det mycket valnötter som just nu håller på att mogna.
Med vänlig hälsning
Kerstin 

Svar

skörd av valnöt juglans regia
Det är dags att skörda valnötterna när det gröna ytterskalet börjar spricka upp. Kråkfåglar älskar valnötter, så se till att hinna före. Man kan slå ner mogna nötter från trädet med ett kvastskaft. Till höger: Torkade valnötter mår bra av att ligga luftigt i en skål. Underbara i brödbak, lätt hackade i sallad eller till gratinerade getostmackor.
 
Hej Kerstin!
Tack för din fråga. Det är enkelt men lite tidskrävande att torka nötterna. Först är det viktigt att skörda dem fullmogna. Det är dags när de har börjat bli lite bruna och det gröna skalet börjat öppn sig. 
Så här gör du:
  • Ta på dig diskhandskar eller dylikt. Valnötterna utsöndrar ett färgämne som först är färglöst, men sedan mörknar till brunt och etsar sig fast i huden. Det finns i både det gröna ytterskalet och på själva nöten.
  • Använd en liten skalkniv och befria innernöten från det gröna ytterskalet.
  • Lägg nötterna att torka i rumstemperatur på en torr plats, utspridda på tidningspapper. Gärna så att luft kan komma till underifrån genom förslagsvis ett ugnsgaller.
  • Hur lång tid torkningen tar beror på fukthalten från början, vilken varierar med hur vädret varit. En varm, torr sommar är nötterna mycket torrare än en blöt och kall sommar.
  • Ju torrare nötterna blir, desto längre kan de lagras. Vet du att nötterna kommer att konsumeras under närmaste månaderna behöver de inte torkas längre än tre veckor. Har du hinkvis med nötter, låt dem torka två månader så att du kan använda nötterna hela vinterhalvåret.
  • Förvara nötterna i sitt hårda skal på en luftig plats, som en skål. 
  • Om du inte har plats att torka alla nötter kan du knäcka skalet, ta ur kärnorna och förvara dem i frysen.
 
Lycka till!
Hälsar Karin
Foto: Boteojoe och Karin Elmberg 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.