Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Ska man ta bort överblommade tulpaner?

Fråga

Jag undrar om det gör någon nytta att knipsa bort vissna tulpaner i rabatten? Hälsar Jenny

Svar

Avklippning av vissen tulpan och märkning med färgband
Genom att ta bort frökapseln satsar löken i stället på sidolökar. En färgtråd hjälper dig att minnas om du vill matcha med annat. eller gräva upp löken för sommarvila.
 
Alla tulpaner som inte frösår sig (vilket gäller de flesta) tjänar på att man tar bort den vissna blomman. Då kommer all näring att gå till de sidolökar som bildas i stället för den energikrävande fröbildningen. Varje lök blommar nämligen bara en gång, sedan tar sidolökarna över. 
Det är viktigt att bladen får vissna i sin egen takt. Om du tycker det ser skräpigt ut kan du samplantera med fina perenner som nävor eller daggkåpa som snabbt täcker tulpanbladen.
Om du vill minnas blomfärgen för att komplettera och matcha med andra växter hjälper en färgtråd minnet. Man kan också gräva upp lökarna och förvara dem på en torr, rumstempererad plats för att återplantera dem till hösten.
Många tulpansorter är svåra att få att blomma igen. Benmjöl och komposterad kogödsel är mumma för tulpanlöken. I artikeln om hur du får långlivade tulpaner kan du läsa mer om vilka arter och sorter som troget kan komma tillbaka vår efter vår.
 
Lycka till!
Hälsar Karin
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.