Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Mask i krukväxtjorden

Fråga

Hej!
När jag skulle plantera om min nyköpta cyklamen i en större kruka hittade jag små, pigga maskar i jorden. Läskigt och undrar hur jag kan bli av med dem? Blomman ser i och för sig jättefin ut så de kanske inte gör så stor skada?
Undrar Ingegärd i Oskarshamn

Svar

Vita maskar i kompostjord med daggmask
Den vita krukväxtmasken är mindre än daggmasken (i mitten) och ofta livligare.

Det är så kallad blomkruksmask, 0.5-3 cm långa, smala vita eller halvt genomskinliga maskar. De tillhör maskarna och familjen Enchytraeidae. De trivs i fuktig, humusrik jord där de bryter ner organiskt material, precis som daggmaskar utomhus. Framför allt livnär de sig på döda rötter men i brist på dessa kan de angripa levande rötter, underjordiska knölar och lökar. 
Sänk ner krukan i kallt vatten i en hink så att jordytan täcks i några timmar. Maskarna dör av syrebrist, eller flyter de upp till ytan där de kan sållas bort. Låt sedan jorden torka upp rejält mellan vattningarna. 
 
Om maskarna är mindre än så kan det vara larver från sorgmygga (kallas ibland också felaktigt för blomflugor).  Sorgmyggans larver äter på växternas rötter och kan göra stor skada hos frösådder och sticklingar.
Främst brukar man märka att man fått sorgmyggor genom att men ser de svarta små myggorna flyga runt plantorna. Sorgmyggor blir du av med genom att vattna ner nematoder i jorden, Nemablom.

Lycka till!
Hälsar Karin
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.