Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Trips på krukväxter

Fråga

Hej!
Flera av mina krukväxter har skador på bladen. Man kan se små djur röra sig på undersidan och svarta små prickar. Vad kan det vara och finns det hopp för växterna; monstera, murgöna och fikus?
Undrar Elin
 
skador av trips på blad av krukväxt monstera

Svar

Dina krukväxter är angripna av den lilla insekten trips. Det är 1-2 mm långa, smala bevingade djur som kallas fransvingar på grund av de smala bladens behåring. De trivs särskilt bra i varmt och torrt väder. Det finns flera olika arter som kan vara bruna, gula eller svarta.
Både den fullbildade insekten och dess gula larver suger växtsaft ur bladen. Cellerna fylls då med luft och får ett silvrigt utseende, ofta kan man se att hela rader eller ränder på bladen ser ljusa eller silvriga ut. Till slut torkar bladet in, blir brunaktigt och faller av. Djuren håller mest till på undersidan där man man se små svarta korn som är djurens exkrementer. Det finns också tripsar som lever i blommor och blomknoppar, de blir då missbildade och får fula fläckar.
 
Tripsen är en av de vanligaste skadedgörarna på krukväxter som fikus, amaryllis, murgröna, saintpaulia och och monstera.  Är du tidigt ute finns det gott hopp om att få bukt med krypen. 
  • Isolera drabbade plantor, ställ dem till exempel i badrummet. Spraya bladen på båda sidorna med en egen såpablandning, receptet i artikeln Beredskap mot ohyra
  • Svep om en pastpåse och knyt till så att medlet riktigt får verka några timmar.
  • Är angreppet lindrigt kan detta räcka. Upprepa proceduren efter två veckor då nya tripsar kan ha kläckts och angriper på nytt.
  • För kraftiga angrepp finns effektiva nyttodjur att ta till, orius skinnbagge  och tripsrovkvalster
 
Lycka till!
Hälsar Karin
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.