Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Jordslå växter - så här gör du

Plantering av buske
Skyddad plantering av växter
En skuggig, skyddad plats i luftig jord är idealet för att jordslå växter.

Att jordslå en växt betyder att temporärt plantera den på en plats i väntan på den slutliga placeringen - en slags skyddad depå.
Det är ett fiffigt sätt att ta hand om fleråriga växter vid till exempel omgörning av en rabatt, eller när du inte hinner plantera inköpta växter med en gång.
Här hittar du vårt stora sortiment av växter och fröer.
 

Jordslå växter 

Metoden är framför allt användbar för fleråriga växter, som behöver mellanlanda i avvaktan på den slutliga placeringen. Det kan handla om att inköpta växter inte hinner planteras, att man gör om på tomten men vill spara växter men vet inte vart de ska ta vägen.
Vid flytt är det också ett bra sätt att ta med sig växter, men avvakta med plantering innan man vet hur man vill ha det på nya stället.
Ibland är det också bättre att jordslå växter om man inte hinner förbereda nya växtplatsen ordentligt. En häck kräver till exempel ganska mycket förberedelser med ogräsrensning och grävning. Hellre avvakta planteringen, än att stressa ner häcken i jord som inte är förberedd.

Så här går det till att jordslå växter:
  • Välj helst en skuggig, skyddad plats.
  • Bästa jordmånen är en genomsläpplig, luftig jord, som mullrik sandjord. Du kan också köpa mullrik jord, som naturtorv
    Denna genomsläppliga jord håller växtens rotsystem luftigt och lagom fuktigt, utan att locka till onödig tillväxt.
  • Rensa fritt från ogräs och gräv ett dike om du ska jordslå flera växter.
  • Växterna ska nu planteras, jordslås, i denna temporära depå och hållas gott vid liv, men utan att rota sig ordentligt eller växa till sig.
  • Plantera tätt på samma djup som växten stod tidigare. Den täta planteringen minskar onödig avdunstning från rötter och ovanjordiska växtdelar.
  • Undantaget är rosor. De planteras djupt, så att förädlingsstället vid rothalsen hamnar någon decimeter under jordytan. Läs gärna vidare i Faktabankens Rosor - planteringsråd.
  • Nu gäller det att främst hindra växterna från uttorkning. Om växterna står kvar över sommaren, täck jordytan med organiskt material som löv, täckbark eller gräsklipp. Det hindrar effektivt avdunstning. Vattna också vid torka.
  • Växter som jordslås över vintern kan grävas ner helt och hållet. Lägg växterna horisontellt i planteringsdiket. Täck jordytan med luftig jord och organiskt material, eller en presenning för extra skydd.
Jordslagning av rosor
Rosens förädlingsställe nere vid rothalsen behöver skyddas vid jordslagning. Se till att täcka med ett rejält lager luftig jord.
 
 
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.