Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Direktså grönsaker i maj

Direktsådd av frö i köksträdgården
 
I maj månad har jorden torkat upp och börjar bli ordentligt uppvärmd i större delen av landet. En utmärkt period att direktså både grönsaker och sommarblommor. För dig som odlar längst upp i norr kan tidpunkt för sådden justeras några veckor framåt vid behov beroende av temperaturen. 
 

17 grönsaker du kan direktså i maj

Direktsådd av grönsaker
 

Bönor

Nu när jorden börjar bli varm är det perfekt att sätta bönor direkt i jorden. Det finns många olika sorter av bönor: Bondböna, blomsterböna, buskböna, störböna, brytböna, vaxböna, skärböna, kokböna och några till. De flesta är mycket lättodlade, har stort näringsvärde och flera användningsområden. Läs våra odlingsråd för bönor i Faktabanken.

Daikon

En lättodlad, stor orientalisk rättika. Långa, vita saftiga rötter med mild smak och krispig textur. Passar som skivad och riven till sallad och på smörgåsen. Även till wok och gratäng. Läs mer om att Odla rädisor när du odlar diakon.
Dill En växt där alla delar kan användas:  Blad, stjälkar, blomkronan och frön.  Dill är en växt som mår bäst av att sås direkt på växtplatsen. Läs mer om att Odla dill.
Kålrabbi En vitaminrik grönsak som blir till mycket stora knölar på upp till 10 kg utan att bli träiga i smak och konsistens.
Har goda lagringsegenskaper. Används färsk i sallad, kan ångas eller kokas och användas i gryträtter. Så kontinuerligt för en lång skördesäsong med början under sommaren. Sås på solig plats i djup, porös, fuktig, medeltung till tung jord.
Kålrot En mycket näringsrik och användbar kålväxt. God till grytor, gratänger, wok och givetvis rotmos. Trivs i en fuktighetshållande och väldränerad jord.
Börja skörda ca 3 mån efter sådd
Majrova Majrovan har ett saftigt och mildsmakande kött. Kan rivas till råkost, wokas eller användas i gratänger, ungsgrillad och i grytor. Lättodlad och frosttålig. Unga blad kan också användas. Tål inte torka, annars mycket lättodlad.
Majs är een delikatess att njuta av grillad eller bara som lättkokta kolvar med smör. En lätt odlad och pampi växt med ett aningen exotiskt utseende. Det är lätt att hitta plats för majs bland andra växter i odlingslådor och på friland där de behöver stå en bit ifrån varandra, gärna i flera rader för att underlätta pollineringen. Läs mer om att Odla majs.
Mangold finns med stjälkar och blad i flera dekorativa färger som gult, rött, grönt och vitt. Den är både lättodlad och mycket användbar. Den kan användas på samma vis som spenat, i wokan med god olja och vitlök, i paj, lasagne eller bara förvällda med smör och citron. Stjälkarna kan användas som sparris eller selleri, lätt förvällda och äts med lite salt, olja och parmesan.  Läs mer om att Odla mangold.
Morot Morötter finns i flera olika färger och former. Orange, gula, lila. Runda, spetsiga och avlånga, breda och smala. Det finns också sorter som odlas för att äta färska och medelsena och sena sorter som tål lagring mycket bra. Odla olika sorter så kan du ha tillgång till morötter nästan året runt. Läs mer om att Odla morötter.
Palsternacka Palternackan äts färsk, kokt, stekt eller torkad. Den kan också konserveras.
I mellersta till södra Sverige kan den stå kvar i jorden vintertid under snön för att skördas tidigt på våren. En metod som ger saftigare rötter än om de lagrats i t.ex. en källare. Tar lite tid på sig att gro och växer bäst i medeltung, multnande jord.
Rotpersilja
Rotpersiljan ser ut och används som palsternacka men har en mycket tydligare smak av persilja. Också bladen används.
Rotpersiljan är en variant av persilja där man i första hand använder roten men också bladen kan användas.
Roten är tjock, påminner om en vit morot och användas som palsternacka. 
Kan sås både sent på hösten, för övervintring i mildare delar av Sverige, eller tidigt på våren.
Skörda blad efterhand och rötter sent på hösten.
Trivs på lucker, näringsrik, djupgrävd och mullrik jord. På lerjord blir rötterna greniga. Vattna vid torka.
Rucola Rucola är en lättodlad, snabbväxande bladgrönsak med fantastisk smak. 
Skörda efter hand som bladen växer till sig. Varje tuva kan komma igen med fler blad. Går plantan i blom upphör tillväxten av blad att skörda.
Så i omgångar så kan du skörda rucola utomhus under nästan hela året. Läs mer om att Odla rucola.
Rödbeta Upptäck mångfalden av rödbetssorter och du får både varierade och vackra maträtter.
Den kan ätas tillagad, färsk eller inlagd och har en lång skördesäsong. Ha inte för bråttom med starten och välj en solig plats så är rödbetsodlingen lättskött. Läs mer om att Odla rödbetor.
Sallat Sallat är en härlig grönsak som alla kan odla, den tar liten plats och trivs i de flesta lägen och jordar. Så olika sorter med olika textur, smak och färg. Odlingsråd för sallat hittar du i Faktabanken.
Spenat Spenat är en riktig snabbväxare och är skördeklar på en dryg månad. Så i omgångar och gärna tillsammans med långsamväxande grödor som lök som får bre ut sig när spenaten är skördad. 
Skörda kontinuerligt från det att de späda bladen kommer.Därefter skördas de yttre, största bladen först på plantan. Bladen är härliga att woka med god olja och vitlök. Goda i paj, lasagne, soppa, pesto och sallader. Också härlig i smoothies med citron och äpple. Läs mer om att Odla spenat.
Trädgårdsmålla Trädgårdsmållan är en vacker bladgrönsak som med sina röda blad sätter färg på salladsblandningar. Kan ochså används istället för spenat i matlagning.
Ärtor En frisk, lättodlad gröda och finns både som höga och låga sorter. Plantan växer snabbt och sockerärterna äts färska som godis. Ju mer man skördar desto fler blomskott lockas fram.  Ärter är godast färska och nyskördade. Lagra annars i frys efter förvällning.
Läs mer om att Odla ärtor.
 
I maj kan du också direktså flera av de grönsaker som har lite längre utvecklingstid och som därför kan vara bättre att förodla. Till dessa hör t.ex. pumpa och squash samt många kålväxter. Men bättre sent än aldrig. Räkna dock med att skörden blir lite sen.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.