Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Omskolning av småplantor

Omskolning av fröplantor
Frösådder klara för omskolning
 
Det är roligt att så egna plantor och bekvämt att beställa hem små pluggplantor. Men när är det dags för en fröplanta att planteras om i större kruka, så kallad omskolning?
Att plantera om frösådda plantor och sticklingar i större planteringskrukor kan behöva göras både en och två gånger beroende av vad det är för växt. Att börja med för stor kruka tar både onödig plats och försenar tillväxten. 

Varör inte plantera direkt i en stor kruka?

Det finns flera skäl. En del är praktiskt där en större kruka tar onödigt stor plats tidigt på säsongen när man förodlar, men än viktigare är det att ge den lilla plantan optimala förutsättningar. I en för stor kruka blir växten lätt övervattnad då rötterna är små och inte kan ta åt sig så mycket vatten. Resultatet kan bli syrebrist och rotröta. Plantan vissnar och dör. Med rätt storlek på krukan är det betydligt enklare att hålla jorden lagom fuktig.
 
Skola därför upp din lilla fröplanta eller plugg i en 'lagom' stor kruka. Ordet lagom är svårt att definiera här då olika växter har olika växtkraft, men generellt kan man säga att en storlek större, eller upp till 1/3 större än den nuvarande är en lagom storlek. För vissa växter innebär det att vi skolar upp dem en eller två gånger och i vissa fall till och med ttre.  
 
Vattna gärna längs krukans kant så att inte för mycket vatten hamnar vid rothalsen där det snabbt kan bli för mycket för en späd planta. Bättre om rötterna vill dra sig utåt och nedåt vilket händer om vi vattnar i ytterkanten eller underifrån.

När ska man skola om plantor?

Första omskolningen

Det är dags för första omskolning så snart karaktärsbladen vuxit ut. Karaktärsbladen är de blad som kommer efter de allra första så kallade hjärtbladen. 
 
Läs vidare om omplantering av pluggplantor och hur de hanteras.

När näringen är slut

Såjorden är näringsfattig och plantan är hungrig när den börjar växa till sig.
Har du sått i lite större krukor ska du ha koll och avvakta tills du ser att plantan tagit fart och börjat växa. Om bladen redan börjat blekna av kvävebrist är det för länge sedan hög tid! 

När plantorna växer sig för tätt

Gäller vid bredsådd eller vid sådd av fler frön i samma krukor. Rötterna kommer efter ett tag att trassla in sig i varandra och måste säras och går sönder om man väntar med omskolningen. Det är lätt att sära på flera plantor om du använt såjord med inslag av små lecakulor, som håller isär rötterna. Skotten växer dessutom uppåt och blir gängliga om de står för tätt och börjar sträva uppåt mot ljuset.

När krukan är genomvävd av rötter

Rotsystem i liten kruka
När du lyfter försiktigt på krukan ska jorden hålla ihop och inte rassla av. Om rötterna inte kan sprida sig mer riskerar man en kompakt rotkaka i botten. Rötterna kan i så fall visserligen beskäras vid omplanteringen, för att locka dem i nya riktningar. Men då tappar plantan mycket fart och får börja om med ny rottillväxt. 

Vilken jord och kruka vid omskolning?

Generellt – välj inte för stor kruka i nästa steg. Rötter söker sig till luft och vatten och stretar därför mot krukans ytterkanter. I en för stor kruka tar denna så kallade rotspridning mycket längre tid. Dessutom är risken stor att jorden blir för blöt när inga rötter ännu finns som kan suga upp all fukt. Generellt är en ca 8 cm kruka lämplig för första omskolningen. 
 
Omplantering av fröplantor - LS
Här har de små fröplantorna lagom med nytt utrymme för att växa vidare.
 
Flera omskolningar sparar tid. Plantan utvecklas snabbare och växtkvaliteten blir bättre då växten planteras om i lagom stor jordvolym. Vissa växtslag med robust karaktär och snabb tillväxt behöver dock inte skolas om mer än en-två gånger. Det gäller till exempel pumpa och squash, baljväxter och gurka.
 
Jordvalet beror på växtslag. Bottna alltid med ett lager stora lecakulor så att överskottsfukt kan rinna av och rötterna syresätts. Rotandningen är betydande och alla porer i jorden får inte fyllas med vatten, då blir det snabbt syrebrist i jorden. Generellt, välj en porös, luftig kvalitetsjord med grov och stabil struktur. Billig jord som säljs säckvis i flerpack har ofta en finmald struktur som blir alldeles för kompakt och blöt.
 
Hungriga växter som många köksväxter och sommarblommor behöver mycket näring, välj därför en näringsberikad kvalitetsjord
 
Växter med ett grunt rotsystem som suckulenter och kaktusväxter trivs bäst i en grov jord med inblandning av grus eller små lecakulor. Läs vidare om omplantering av krukväxter.
 

Fler tips vid omskolning

  • Vattna igenom krukan innan du skolar om. Då släpper jorden lättare ur den gamla krukan och rötterna skonas.
  • Låt hela jordklumpen från tidigare krukan följa med, då störs rötterna minst. Så kallade uttryckare till pluggbrätten är suveräna hjälpmedel.
  • Ta inte i stjälken, den kan lätt gå av eller klämmas och då är hela plantan förstörd. Ta försiktigt i bladen när du hanterar plantan. Ta helst i de första så kallade hjärtbladen som ändå kommer att vissna bort.
  • Vält eller lirka upp plantan med hjälp av en prickelpinne eller dylikt på ett tidningpapper eller oömt planteringsbord. Vält gärna upp hela krukan så att all jord följer med.
  • Gör i förväg en liten grop eller ett hål i den nya krukjorden. Rötterna är känsliga och ska skonas som mycket som möjligt vid hanteringen.
  • Plantera på samma djup som växten stått tidigare. Stjälken och rothalsen tål inte att omfamnas av fuktig jord. Då stannar växten upp. Dessutom drabbas den lättare av röta. 
 
Omskolning av fröplantor till större kruka - pix
Omskolningen går smidigt om du i förberett med välfyllda krukor och planteringsgropar för nykomlingen.
 
  • Undantag för planteringsdjup är tomater som helst planteras djupare. De har förmåga att bilda så kallade adventivrötter längs stjälken. En nedsänkning vid omplanteringen är ett smart sätt att korta ner höjden och få en stadigare planta.
  • Vattna ordentligt med rumsvarmt vatten direkt efter omskolningen. Då sluter sig den nya jorden kring rötterna. Fyll eventuellt på med lite mer jord om plantan nu står för grunt. Du behöver inte vattna på nytt efter påfyllningen.
  • Glöm inte plantetiketter och att skriva rätt namn. Man glömmer fort…
 
Foto: Lena Ljungquist och Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.