Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Omplantering av pluggplantor

Pluggplantor av zinnia
Att dra upp plantor i pluggbrätte med små pluggar ger snabbt många växter på en liten yta. Det är också ett smidigt sätt att kunna skicka växter på ett prisvärt sätt. Här kommer råd för dig som antingen dragit upp egna små telningar eller fått dem hemskickade från oss . Oavsett är det brådis att plantera vidare när näring och utrymme är slut i den lilla pluggen.

 

Pluggplantor av persilja och zinnia

Småttingar av persilja (tv) och zinnia. De första bladen som kommer kallas hjärtblad, de ser lika ut för alla växtslag (enhjärtbladiga växter som gräs och lök får ett enda, rörformat blad). Därefter kommer karaktärsbladen där man känner igen växtslag inom samma familj. Med den lilla jordvolymen är dessa småttingar skötselkrävande och torkar ut på bara några timmar. Nu behöver de omgående planteras i större kruka med näring och fukt.
 

Omplantering av pluggplantor


När pluggplantan fått rötter och börjat växa är den både hungrig, törstig och skör. Plantera därför om med en gång när du fått hem plantorna, eller när dina hemodlade småttingar börjat få några välutvecklade blad och rotsystemet väver ihop jorden i pluggen. Det är en ingen fördel att plantera i för stor kruka med en gång. Rötterna söker sig mot krukans ytterkanter på jakt efter syre och fukt. I en stor kruka kommer denna rotspridning att ta mycket längre tid. Dessutom är risken stor att jorden blir för blöt i den större krukan eftersom inga rötter ännu finns som kan suga upp all fukten. Man spar alltså tid (plantan utvecklas snabbare) och växtkvalitet med fler omplanteringar.

  • Beroende på växtslag, välj krukstorlek från 8 cm bredd.

omplantering av småplantor 

Nyplanterade chiliplantor  i ett smidigt brätte med 18 stycken 9 cm krukor "på ett bräde". Till höger: Snabbväxande arter som tomat och squash planteras i större solokrukor.

  • Använd näringsrik jord. Packa inte för hårt, rötterna behöver syre för sin andning.
  • Vattna igenom jorden och fyll eventuellt på med mera jord om volymen skulel sjunka ihop för mycket.
  • Gör en liten urgröpning med ett djup som motsvarar pluggplantans rotsystem och plantera den lilla. Tag helst i bladen, skulle stjälken knäckas vid hanteringen får plantan svårt att komma igen, men ett blad är lätt att ersätta med nya. Plantan ska stå på samma djup som innan. Undantaget är chili och tomater som kan planteras djupare då de kan utveckla nya rötter från stammen.
  • Ställ krukorna ljust.
  • Vattna först när jorden torkat upp ordentligt. Överdriven vattning ger ett svagt rotsystem som inte triggas att söka fukt. Dessutom blir det syrebrist i en alltför blöt jord.
  • Efter några veckor har plantan kommit igång med många nya skott. Kika efter om jorden är genomvävd av rötter. Jorden ska inte falla av, utan rotklumpen hålla ihop. Då är det dags för ny omplantering, kanske till slutstationen. Bottna slutkrukan med ett rejält lager lecakluor som motverkar syrebrist då överskottsvatten kan rinna av.
Chiliplantor och jordgubbar i kruka

Slutmålet - fina, robusta plantor som kommer att ge skördar hela sommaren. TIll vänster chiliplantor i 10 liters krukor, till höger jordgubbsplantor i femliters krukor.


Foto: Karin Elmberg m fl.

 

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.