Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Välj rätt odlingsduk och täckväv

Fiberduk över tunnelbåge i pallkrage

Odling med fiberduk

 

Dukar, vävar och insektsnät är suveräna hjälpmedel för alla slags odling. De skyddar mot kyla, insekter, ogräs och solgass men skapar också drivhuseffekt och minskar bevattningsbehovet. Med en odlingsduk kan vi odla ute nästan året om och ett skyddande täcke underlättar övervintring av känsliga växter. Med denna guide väljer du rätt väv.

 

Skyddsväv mot vårsol och uttorkning

kronskydd mot kyla och solVåren kan vara en pärs för övervintrande växter som avdunstar vatten samtidigt som marken är tjälad. Då är kronskydd räddningen.


Tunn fiberduk, 30g/kvadratmeter. Hindrar uttorkande vårvindar och gassande solljus att få framför allt vintergröna växter att avdunsta innan rötterna kan dra vatten ur jorden. Välj en kvalitetsduk med UV-skydd som håller i flera år.


Kronskydd på 50 g/kvadratmeter skyddar både mot vårsol och vinterkyla.
Juteväv skyddar mot solgass och i viss mån mot kyla, framför allt mot kalla vindar. Finns som både kronskydd och duk.

Här hittar du hela vårt sortiment för juteväv och fiberduk.

 

Markduk mot ogräs

dukar mot ogräs i odling
Välj olika tjocklek om ogräsväven ska vara i landet eller tåla att gå på.


Mörk ogräsduk i kraftig UV-beständig väv, 50 g/kvadratmeter. Minskar samtidigt vattningsbehovet.

Kraftig plastfolie som enkelt läggs ut mellan odlingsbäddarna.

Markväv i starkt UV-beständigt material, 80-100 g/kvadratmeter. Lämplig under gångar med grus eller singel. Även perfekt att fodra odlingskragar och drivbänkar med eller som markduk i växthus.

 

Odlingsduk och växtskydd för pallkrage

odlingsduk och tunnel
Fiberduken kan varieras, finns som petervara, tunnelsydd och för pallkrage med resår.

Fiberduk, odlingsduk, 30 g/kvadratmeter. Släpper igenom vatten och lagom ljusmängd för ett drivande odlingsklimat. Hindrar samtidigt fukt att vandra ut och minskar därmed vattenbehovet. Skyddar också samtidigt mot skadeinsekter och fåglar. Finns som duk, tunnel, specialanpassad för pallkrage etc. 
 

Insektsnät mot insekter och fåglar

insektsnät mot ohyra
Tunna insektsnät ger ett luftigare odlingsklimat som passar växter som inte trivs i all för varm och fuktig miljö.

Fiberduk, samma som odlingsduk, 30 g/kvadratmeter. Lämplig för växter som trivs i en drivande temperatur eftersom odlingsklimatet blir varmt.
Insektsnät, kålnät. Ger ett luftigare, ljusare klimat som främst kålväxter trivs med. Hindrar alla slags flygande insekter och fåglar.
 

Väv mot kyla

fiberduk och termoduk mot kyla
En kraftig odlingstunnelskyddar känsliga bönor på våren och gör att du kan odla värmekrävande växter utomhus på sommaren. Till vänster: termojackan skyddar rosen på balkongen.


Kraftig fiberduk, 50g/kvadratmeter. Möjliggör odling på höstkanten flera månader längre än normalt, liksom tidig odling på våren. Den skyddar också nysådda eller nysatta småplantor på våren. 
 

bubbelplast och odlingshuva mot kyla
Bubbelplast är effektivt när en plötslig käldknäpp hotar småplantorna. Till höger: kronskydd är suveränt till vintergröna växter.


Bubbelplast skyddar mot extremkyla. Lämplig för övervintrande växter. Också bra att ta till i växthus för att skydda tidiga kulturer på våren och för att vinterisolera växthus med kraftiga profiler för att tillsammans med växthusvärmare klara övervintring av växter.

Termoduk. En kraftig, filtaktig fiber. För växter som övervintrar utomhus eller i uterum i kruka. Finns som kronskydd med huva eller som en duk.

Kokosmatta. Skyddar känsliga rötter vid övervintring. Kan användas både som marktäckning och lindas runt krukor. Tack vare en luftig struktur blir det inte för tätt under mattan utan växter och rötter får ett skonsamt klimat.

 

Stamskydd mot rådjur och gnagare

väv till trädstam mot gnagare

Jutefilt som lindas kring unga trädstammar skyddat mot gnagare och fejande rådjur. Finns också speciella stamskydd med och utan isolering.
 
 
Foto: Karin Elmberg m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.