15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Se upp för grönt!

Pelargon Freak of Nature har brokiga blad
Ibland händer det att helgröna blad dyker upp hos en växt som i övrigt har flerfärgade eller variegerade blad.
Det kan hända både hos våra krukväxter, rabattväxter, träd och buskar.
 
Den gröna färgen är den naturliga, ursprungliga färgen hos nästan alla växter. De brokbladiga sorterna är alla avarter, mutationer som uppstått hos en planta. Den avvikande utväxten har sedan tagits tillvara och odlats vidare som en ny sort.
 
Det är inte helt ovanligt att den ursprungliga, gröna formen återkommer hos den brokbladiga varianten. Visst kan det se lite roligt ut med en grön del mitt i det brokbladiga, men man bör vara återhållsam med att låta den helgröna delen vara kvar eftersom det helgröna annars lätt kan ’ta över’ hela plantan vilken kanske inte är riktigt meningen.
Den gröna utväxten har nästan alltid ett kraftigare växtsätt än den brokbladiga varianten eftersom de helgröna bladen har mer klorofyll. Ett bra exempel på detta syns i bilden längst upp på sidan på pelargonen Freak of Nature.
 
Brokbladig murgröna med helgröna blad
 
Så snart man ser ett helgrönt blad hos en annars brokbladig växt bör man hålla ögonen öppna. Det kan vara en tillfällighet och det kanske bara blir ett eller ett par helgröna blad som man bara kan nypa bort, men ser man att en hel gren får gröna blad bör man avlägsna den.
 
En rolig bonus är att man kan sätta den helgröna delen i såjord och få en ny planta med helgröna blad.
 
stickling från murgröna med gröna blad
 
OBS! Det är inte ovanligt att nya blad som växer ut på vintern blir gröna trots att det inte handlar om en återgång till ursprungssorten. Det beror på ljusbrist. Det är bara att vänta in ljusare tider och kolla att de nya blad som växer ut då ser ut som de ska.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.