Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Föröka krukväxter med delning

delade-bladrosetter-av-aloeplanta.jpg
Delade bladrosetter av aloeplanta
 
Många krukväxter bildar sidoskott som man kan separera från huvudplantan och få en eller flera nya plantor.
Sidoskott brukar komma upp hos växter vars blad växer ut från en gemensam punkt direkt ur jorden. Detta kallas ibland för bladrosett. Hos många växter syns dessa sidoskott ganska tydligt, men hos andra kan de gömma sig bland bladverken. Då kan man kika lite mer ingående när det är dags för omplantering.
 
Bästa tiden för delning är på senvintern och tidig vår då man kan passa på i samband med omplantering. Men blir det trångt i krukan kan man även dela växten andra tider på året.
Det finns olika typer av sidoskott. Det kan vara sidorosetter, utlöpare av olika slag, sidolökar eller knölar. Här beskriver jag hur du gör för att ta tillvara sidoskott.
En sidoskott ser ut som en liten kopia av växten och växer upp ur jorden alldeles bredvid huvudplantan. Vissa växters sidoskott tar längre tid på sig än andra att bilda egna rötter. Avvakta med att dela plantan tills egna rötter vuxit ut eftersom det annars kan vara svårt för den nya plantan att klara sig.
 
Delning av bladrosetter från Svärmors tunga
Huvudplanta med liten ny bladrosett hos Svärmors Tunga
 
Exempel på växter som bildar sidorosetter:
  • Svärmors tunga
  • Aloe
  • Sainpaulia
  • Clivia
  • Fredskalla
  • Ormbunke
Fredskalla ger sidorosetter som kan delas
Fredskalla får ofta sidoplantor och kan förökas med delning               Foto: Floradania
 
Det är inte ovanligt att rötterna på huvudplanta och bladrosett vuxit ihop och gör det svårt att dela dem åt. Då får man ta i ordentligt men samtidigt vara försiktig genom att bryta och lirka lite i taget. Om det behövs kan man ta hjälp av en prickelpinne eller liten blomspade eller en gaffel för att försöka bryta isär plantan.
 
Plantera bladrosetten i bra blomjord i en kruka som till storleken är proportionerlig till plantan.
Vattna försiktigt och håll lätt fuktigt till ny tillväxt visar sig. Då behandlar man den på samma vis som en fullvuxen planta. Huvudplantan får efter delningen troligen plats i sin tidigare kruka men behöver få lite ny jord.
 
Delade plantor av aloe
Delade plantor från Aloe uppskolade i egna krukor
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.