15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Frösådd av palettblad

Frösådd av palettblad
Att så palettblad är ganska lätt och det finns många läckra sorter att välja bland.
Själva groningen brukar ta några veckor och det går lite segt i början innan de små plantorna börjar växa, men sedan går det rätt fort och inom ett par månader har du många fina plantor att njuta av.
 
Nysådda palettblad

Så palettblad så här

Fyll upp jord och vattna

 • Fyll en kruka på ca 8 cm med såjord. Blanda gärna jorden med perlite för att få bättre dränering och struktur i jorden.
 • Vattna igenom jorden utan att den får bli allt för blöt.

Så palettblad

 • Lägg ut 6-8 fröer jämnt fördelat över ytan på jorden och tryck till dem lätt så att de fäster mot jorden.
 • Strö ett mycket tunt lager jord eller vermikulit över fröerna. De är ljusgroende och ska bara ha ett tunt täcke över sig som håller fukten.
 • Ställ krukan i ett miniväxthus eller täck över med plast som du gör några små hål i.
 • Glöm inte sätta plantetiketter som du skriver namnet på den frösort du sått. Väldigt lätt att glömma annars vad som kommer upp ur jorden!
Självklart kan du också så flera frön i en lite större sålåda istället om du önskar många plantor. Sätt då fröerna med 2-3 cm avstånd.

Groning av palettbladsfrö

 • Ställ sådden ljust och vänta. Höst, vinter och tidig vår rekommenderas växtbelysning för att sådden ska lyckas bra. Från och med april brukar dagsljuset räcka om du bor i mellersta eller södra Sverige.
 
Nyuppkomna frösådder av palettblad
 
Allra bäst gror palettblad i en temperatur på 20-23 grader. Oftast behöver man inte vattna igen förrän de små plantorna kommer upp. Då räcker det oftast att fukta jorden med sprayflaska då och då innan det är dags för omplantering.
 
Nyuppkomna fröplantor av coleus
 
Efter 15-20 dagar brukar de första två bladen visa sig ovan jord, men ge inte upp om det dröjer längre än så. Det är ganska individuellt och kan variera med vilken sort du sår, tid på året, vilken temperatur sådden står i och hur fuktigt det är i jorden.
 
 • När plantorna kommit upp ovan jord är det dags att avlägsna locket på miniväxthuset.
 

Plantera om palettblad

Frosadder av palettblad klara for omplantering
 
Nu kan det kännas som det tar evigheter innan det är dags för 'uppskolning'. Och det tar faktiskt ovanligt lång tid innan de små plantorna växer till sig och får 4-6 blad. Då är det dags för omplantering och efter det går tillväxten mycket snabbare.
 
 • Vattna igenom jorden i krukan ordentligt innan omplanteringen. Det gör jorden lättare att få loss från krukan och rötterna skadas inte lika lätt som när jorden är torr.
 • Kläm försiktigt på krukan och luta den försiktigt nedåt och ta emot jordklumpen med andra handen.
 
Frösådd palettblad Coleus Black Dragon
 
 • Dela försiktigt plantorna med så mycket av jorden som möjligt kvar kring rötterna.
 
Uppskolade coleusplantor
 
 • Plantera i planteringskrukor med bra blomjord i en storlek på 8-10 cm. Gör ett hål i mitten av jorden lagom stor för jordklumpen som sitter runt den frösådda plantan och tryck till mycket försiktigt. 
 • Vattna igenom ordentligt och placera ljust.
 
Från och med nu kan du tillföra näring. Formulex är perfekt gödning för palettblad och bygger upp en frisk och sund planta utan fokus på blomming.
 
Omplanterade palettblad Black Dragon
 
Nu brukar tillväxten ta fart. De större plantorna på bilden ovan visar plantorna tre veckor efter omplanering. De har precis fått en storlek större krukor så att de kan fortsätta växa i samma tempo.

Toppa frösådda palettblad

Inte alla sorters palettblad behöver toppas för att förgrena sig, men för vissa r det nödvändigt. Du märker själv om plantan bara fortsätter växa rakt upp utan att förgrena sig. Vill du då ha en buskigare form toppar du helt enkelt plantan genom att nypa av ett par blad några millimeter ovanför ett par blad. 
Så kan du fortsätta göra också med de nya skotten som växer ut för extra buskig form.

Se upp för sorgmyggor!

Om du märker att det flyger mycket 'blomflugor' kring dina frösådder ska du se upp. Det kan vara sorgmyggor som trivs i fuktiga jordar där de lägger ägg. Förutom det jobbiga med en massa småflugor så är det värsta att larverna som kläcks ur äggen livnär sig genom att äta på växternas rötter. Därför är det viktigt att hålla koll och snabbt sätta in bekämpning så att inte dina frösådder misslyckas.
Allra enklast åtgärdar du sorgmyggor genom att vattna ner nematoder i jorden. Nemablom används av kommersiella odlare och finns också i mindre förpackning för oss hobbyodlare.
 
Lycka till!
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.