Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Plantera avokadokärna

Nyplanterad avokadokärna i miniväxthus av PET-flaska
 
Nyplanterad avokadokärna i miniväxthus av PET-flaska
Nyplanterad avokadokärna i miniväxthus med PET-flaska
 
Att få en avokadokärna att gro är inte särskilt svårt. Resultatet blir en vacker exotisk växt som om man har tur kan blomma efter ett par år. För att få frukt behöver man dock en ’partner’ eftersom de inte kan befrukta sig själva, så varför inte sätta två kärnor?
Det är en fördel om den kan placeras ljust så snart tillväxten börjar, men eftersom det varierar mycket hur lång tid det tar innan den gror så kan man gott och väl prova när som helst på året.

Avokadon, Persea americana tillhör samma familj som lagerträdet Lauraceae och växer naturligt i Sydamerika och Västindien.

Odla avokado

Plantera avokadokärna

  • Tvätta kärnan noga i ljummet vatten och låt den sedan torka ett par dygn. Då spricker de yttersta, tunna skalet som man då lätt kan pilla bort.
    Vill man skynda på processen något kan man fila på toppen eller skära ett litet diagonalt snitt i toppen, men det brukar gå alldeles utmärkt ändå.
  • Sätt ner kärnan i en kruka med såjord eller blomjord som är ordentligt genomfuktad. Placera så att 2/3 hamnar under jord.
    Det är inte alltid helt självklart vilken ände som ska vara uppåt. Oftast är det en liten spets i den änden som ska vara upp och en liten knopp i andra änden.
  • För att gro behöver kärnan hög fuktighet så den behöver placeras i ett miniväxthus eller så kan man ställa ner den i en plastpåse eller sätta en avskuren PET-flaska över krukan. Nu behöver en stå i minst rumstemperatur.
 
Finns det undervärme kan groningen gå snabbare, men det är inte nödvändigt. I så fall behöver man kontrollera jordens fuktighet och vattna oftare.
I rumstemperatur behöver man inte vattna särskilt ofta eftersom jorden hålls fuktig genom att plantan är instängd. Känn efter med fingret någon gång i veckan och fyll på måttligt med vatten. Blir det för blött kan kärnan ruttna…
 
Lufta då och då genom att lägga locket på miniväxthuset lite på glänt eller öppna påsen en stund. Använd gärna sprayflaska och spraya vatten på kärnan då och då. Redan efter ett par, tre veckor kan man få se skottet titta upp ur kärnans topp, men det kan också ta 3-4 månader, så ge inte upp för tidigt!
 
När den väl kommit igång att växa går det fort. Ställ den så ljust som möjligt utan för starkt solljus.
 
 

Plantera om avokado

När plantan är ett par decimeter hög har rötterna börjat fylla krukan och då är det dags att plantera om den i en kruka med större storlek i blomjord av bra kvalitet.
Sätt plantan på samma höjd som den suttit tidigare, dvs. låt en del av kärnan fortfarande vara ovan jord.

Toppa avokadoplanta

När plantan är 25-30 cm bör den toppas så att den grenar sig ordentligt. Då klipper man av toppen precis ovanför andra bladparet uppifrån räknat. Använd en sax eller sekatör som gör ett skarpt och fint snitt. Inom kort kommer nya skott i flera av bladvecken. Man kan sedan fortsätta att toppa den på detta vis med önskat intervall för att få en mer välförgrenad planta.

Placering av avokado

Avokadon vill stå ljust och solig och trivs mycket bra utomhus på sommarhalvåret.
 
Avokado trivs utomhus under sommaren
 
Plantan vill ha hög luftfuktighet så ställ den på ett djupt fat eller i en ytterkruka med lecakulor eller liknande där några centimeter vatten kan stå och avdunsta kring växten. Vattnet får dock inte nå upp till krukbotten så att jorden blir sur. En dusch då och då med rumstempererat vatten rekommenderas. Men duscha inte när solen skiner starkt eftersom det då kan bli brännskador när vattendropparna ligger kvar på bladet.
 
Avokadoplanta uppvuxen i växthus
 
Har man ett växthus eller isolerat uterum kan man få en riktigt stor planta, men även inomhus blir den relativt stor.
Har man ont om plats kan storleken begränsas genom att man toppar eller beskär den då och då.

Vattna och ge näring till avokadoplanta

Jorden skall hållas fuktig. Avokado vill inte torka ut, men den vill heller inte ha genomsur jord.
Börja ge näring några veckor efter första omskolningen. Använd växtnäring av hög kvalitet. Vi rekommenderar Formulex
På sommarhalvåret när plantan är i tillväxt ges full näringsdos, vintertid räcker halv dos.

Omskolning av avokadoplanta

Skola om plantan på våren när man ser att den börjar visa nya skott. Växer plantan mycket under säsongen kan man ta av krukan för att kontrollera om rötterna fyller krukan. I så fall planterar man om den i en större kruka, dock inte senare än augusti.

Övervintra avokado

Hos oss övervintrar avokadon bäst om den får stå svalt och helst då med tillskottsljus, men den klarar sig även i rumstemperatur förutsatt att den får ordentligt tillskott av växtbelysning.
Oavsett vart den placeras under vintern är det vanligt att den tappar en hel del blad. Det är en anpassning till svalare eller mörkare placering, men är inget att oroa sig för. Man ska definitivt inte vattna mer utan hålla jorden lätt fuktig. Så snart det blir varmare och ljusare igen växer nya blad ut.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.