Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

De 10 bästa blommorna för ampel

Sommarblommor i korgar i fruktträd pelargon petunia och lobelia
 
Växter planterade i blomsterkorgar
Blommor på vift! Fynda korgar på loppis och fyll dem med lättskötta långblommare som pelargoner och verbenor. Korgarna ger rötterna luft och dränerar vid ösregn. 
 
Ampeln är sommarens charmigaste rabatt! De svävande blommorna hamnar i titthöjd och ger en ombonad känsla. Här är de tio bästa med trivseltips!
 
hanging basket med petunia och sommarljus
Petunian är given i en klassisk engelsk hanging basket. Här syns också den söta gula lilla ampelskäran med ett vävande växtsätt. Läs här om hur du planterar en hanging basket.
 
Ampel med begonia, murgröna, petunia och penningblad
Lite grönska lättar upp, murgröna och penningblad får långa, vackra revor. Begonian stortrivs i halvskugga, petunian (till höger) gillar mer ljus och värme.
 
Örtkryddor i ampel och petunia
Örtkryddor trivs på en solig plats med lite mager, vädränerad jord. Petunian 'Cascadia Rim Magenta' och tvillingblomma, Diascia 'Flying Colors Apricot'  skapar en prunkande blomstervägg på en sommar.
 

10 blomfavoriter som trivs i ampel

De här blommorna prunkar hela sommaren, är friska och drabbas sällan av skadedjur. Välj dina favoriter och läs här om hur de ska skötas.
 
Hänglobelia, femtunga och snöflinga i ampel
 
 
1. Hänglobelia, Lobelia erinus var pendula: trivs i både ljus och skugga. Klipp bort överblommade rankor så kommer nya blombärande skott. Finns i vitt, blått och rosa. Törstig.
 
2. Femtunga, Scaevola aemula: trivs i både ljus och skugga. Växer kraftfullt och yvigt. Finns i blått, lila och vitt.
 
3. Snöflinga, Sutera cordata: trivs bäst i skugga men klarar ljus placering. Självrensande. Vill inte torka ut. Finns i rosa och vitt.
 
Diascia. tvillingsporre och petunia i ampel
 
4. Tvillingsporre, Diascia: trivs på en ljus till halvskuggig plats. Riklig blomning, ansa bort vissna stänglar så kommer hela tiden nya blommor. Måttlig vattning. Kan övervintra svalt och frostfritt. Finns i rosa, aprikos och vitt. 
 
5. Petunia, Petunia, Calibrachoa: trivs på en ljus plats. Finns i massor av storlekar och färger, dubbla och enkla. Ansa bort vissna blommor så kommer nya blomskott hela sommaren. Fin doft. 
 
Nemesia och fuchsia i ampel
 
6. Nemesia, Nemesia: trivs på en ljus plats. Blomrik, klipp bort överblommat så kommer nya blombärande skott. Finns i massor av färger.
 
7. Fuchsia, Fuchsia: trivs på halvskuggig plats. Massor av sorter och färger, välj de med lite veka grenar för ampeln. Kan övervintra svalt och frostfritt.
 
hängpelargon och verbena i ampel
 
8. Pelargon, Pelargonium: trivs på en ljus till halvljus plats. Klassikern i utekrukan. Massor av sorter i flera olika färger. Tåligast är hängpelargon (också kallad murgrönspelargon), som har lite tjockare blad och blommor som tål regn och är självrensande. 
 
9. Hängverbena, Glandularia x hybrida : ljus till halvljus plats. Finns i massor av färger och upprätt till hängande växtsätt. Vill inte torka ut. Ansa bort överblommade stjälkar så bryter nya fram. 
 
Knölbegonia Begonia tuberhybrida Bertinii i ampel
 
10. Knölbegonia, Begonia x tuberhybrida: trivs på en ljus till halvskuggig plats. Det finns flera olika slags knölbegonior, alla lika blomvilliga och långlivade om knölen övervintras frostfritt. Finns i flera färger. Läs mer om begonior här.
 
 

Gröna växter för ampel

Glöm inte grönskan som lättar upp och ger vackra, skira rankor. Här är tre favoriter.
 
gröna växter för ampel murgröna, penningblad och ampellilja
 
Murgröna, Hedera: trivs i halvljust till skuggigt läge. Det finns flera sorter med vackra blad. Murgrönan är perenn och kan planteras ut till hösten, härdigheten varierar med sort, men de flesta klarar zon 2-3. Både marktäckande och klättrande
 
Penningblad, Lysimachia nummularia: trivs i de flesta lägen. En perenn, småbladig marktäckare som kan planteras ut till hösten. De limegdula sorterna 'Goldilocks' och 'Aureua' lyser upp. Finns också i grönt.
 
Ampellilja, Chlorophytum: en krukväxt som trivs i alla lägen. Får nya småplantor längst ut på långa revor som kan användas till förökning. 
 
Mer fakta och inspiration hittar du i den här artikeln om sommarblommor i kruka. Skicka gärna in dina ampelbilder till oss i kommentarsfältet nedan!
 
Foto: Bahnfrend, Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt, Karin Elmberg, Hörnhems och iVerde.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.