Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla zinnia

Rabatt med zinnior - LS
 

Zinnior hör till våra mest användbara sommarblommor. Zinnia är mycket lättodlad och trivs allra bäst i soligt läge. Odla dem i kruka, i odlingslåda eller i rabatt och planteringar.

Zinnia är också en mycket användbar som snittblomma.

Fakta om zinnia

Svenskt namn: zinnia
Vetenskapligt namn: Zinnia elegans
Familj: Asteraceae, asterväxter
Sorter: Det finns många olika sorters zinnia i både den varma och kalla färgskalan. Många, särskilt de halv- och helfyllda, påminner om små dahlior.
Blommorna finns i flera vackra, klara färger. Mixar upplevs som en glad karamellpåse! De mer eller mindre enkelblommande sorterna har en öppen mittdisk som bjuder in pollinerande insekter. Hos dubbla zinnior är mittdisken nästan dold, ibland är den helt förvandlad till kronblad. 
Det finns höga sorter som kan bli upp till en meter och kortare sorter som bara blir ca 25 cm och alla höjder däremellan.

Botanik: Ettårig ört som härstammar från Mexiko. Blommorna är 5-10 cm stora och sitter på stadiga stjälkar. De är rika på pollen och nektar. Bladen är styva och äggrunda.
 
Växttyp: Ettårig sommarblomma.
Svårighetsgrad: Lätt.
Höjd: 25-100 cm
Blomfärg: Röd, vinröd, lila, rosa, lime, vit, gul, orange i många nyanser.
Jordmån: Trivs i näringsrik, porös blomjord.
Näring: Behöver mycket näring för att blomma rikligt.
Vattning: Vattnas när jorden torkat upp.
Förodlas: Så inomhus under våren och plantera ut när frostrisken är över. Eller vinterså genom att plantera i odlingslåda och ställ ut under vintern.
Läge: Sol/halvskugga.
Odlingsplats: Utekruka, rabatt, pallkrage.
Såtid: Inomhus mars-maj. Utomhus i maj men då med mycket senare blomning.
Sådjup: 0,5 cm
Avstånd: ca 25 cm
Groningstemperatur: 20-25 °C
Groningstid: 1-2 veckor
Blomning: juli-september
Förökningssätt: Frö och sticklingar

Odla zinnia från frö

Zinnia gillar inte alls kyla och bör inte planteras ut förrän även kvällarna är varma framåt slutet av maj eller senare. Skydda med fiberduk vid tillfällig kyla vid tidig utplantering.
Räkna baklänges när det är dags att så. Det tar ca 9 veckor från sådd till utplantering.
 
  • Förodla inomhus mars-april. De kan också direktsås när frostrisken är över eller vintersås, men blomningen då kommer då ganska sent. OBS! Vid vintersådd får inte plantorna som gror utsättas för minusgrader. Flytta till skyddad plats.
  • Zinnia har lite känsliga rötter. Den ska helst planteras om så lite som möjligt. Så gärna i den kruka den ska växa i fram till utplanteringen eller skola om försiktigt. Sätt ett-två frön 0,5 cm djupt i en 7-8 cm kruka med nedre delen fylld med plantjord och översta halvan med såjord. Där ska den fortsätta växa tills det är dags för utplantering.
  • Det tar normalt ca 7 dagar för fröet att gro. Om två frön gror i krukan, klipp bort det ena.
  • Vattna igenom och ställ i ett miniväxthus med lock eller i en plastpåse för ökad luftfuktighet. Groningen påskyndas med undervärme. Läs vår artikel om Undervärme vid uppdragning av plantor.
  • Så snart groddar visar sig behöver plantorna stå under växtbelysning för att utvecklas bra. Tillskottsljus behövs ända fram till mitten av april då de kan flytta till ett ljust fönster utan allt för stark sol innan de kan planteras ut.
  • Håll jorden fuktig men inte blöt.
  • Nu ska näring börja tillsättas i vattnet eller sprayas på plantan. Vi rekommenderar Formulex som har en bred näringsprofil som också är lämplig att använda för frösådder och sticklingar.
  • Toppa gärna plantan när den är ca 10 cm hög så förgrenar den sig och blir buskigare och mer blomrik. Sätt toppen som stickling så får du ännu fler plantor.
  • Zinnia behöver avhärdas innan de planeras ut. Låt dem stå ute på skyddad plats dagtid under en period.för att undvika chock som kan ge hämmad tillväxt och sämre blomning som följd . Läs mer om att avhärda plantor.
 
 

Odling och skötsel av zinnia

  • Odla i välgödslad, genomsläpplig jord i stora utekrukor, i odlingslåda i näringsrik jord, eller i rabatten på en varm, skyddad plats.
  • Vattna odlingskrukan ordentligt innan plantering så håller rotklumpen ihop bättre och släpper lättare från krukan så att rötterna inte störs i onödan.
  • Stöd plantorna när de börjar växa till. Stjälkarna är kraftiga men faller lätt för en lite kraftigare vindpust. Använd en blompinne eller bambukäppar för de högre sorterna och fäst med soft-tie (som lätt kan återanvändas)
  • Ett alterantiv till att stöda plantorna en och en är att låta dem växa igenom ett jutenät som spänns över plantorna på 30 cm och för de högsta sorterna även på 60 cm höjd.
  • Vattna regelbundet och låt inte plantorna torka.
  • Zinnia planterad i kruka behöver näringstillförsel varannan till till var tredje vecka. I rabatten räcker det med en tillskottsgödsling 4-6 veckor efter plantering.
  • Klipp regelbundet bort vissnade blommor. Klipp några millimeter ovanför det översta bladet på stjälken där blomman sitter. Då uppmuntras ny tillväxt och blomsättning. Efter blomningen lägger plantan annars mer krut på att bilda frö än att fortsätta blomma.
 
 
  • Plocka buketter - plantan bryter nya, blombildande skott när du skär av en blomstängel. Skär strax över ett bladpar.
  • Låt några blommor stå kvar under sensommaren/tidiga hösten. Av dem kan du ta mogna frön att så nästa vår. Se våra tips i vår artikel Samla egna frön. Det är inte säkert att du får exakt samma sort som den du tagit frön ifrån, zinnior korspollinerar sig gärna med varandra!
  • Zinnia lämpar sig inte att övervintra på en frostfri plats. Så igen till nästa säsong.
 
Fler odlingsråd hittar du i vår artikel Odlingsskolan del 8: Sommarblommor.

Sjukdomar och problem vid odling av zinnia

 
Vanligen problemfri.

Användning av zinnia

Zinnia som snittblomma i minivaser - LS/LL
 
Blommorna är fantastiska i buketter. Ju mer du klipper, desto fler blombildande skott bryter fram. Läs om fler tacksamma sorter till snitt i vår artikel om Bästa sommarblommorna till buketter
 
ads
 

Samodling med zinnia

Zinnior i köksträdgård, potager - LS
Zinnior i en blommande köksträdgård, potager.
 
Zinnior är vackra att samplantera med andra sommarblommor. De är också utmärkta bidragar-växter i köksträdgården och en av de bästa blommorna till en potager.
 
 

Foto: Lena Ljungquist och Linda Sandström.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896