Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

De 12 bästa klättrande sommarblommorna

Purpurböna som klätterväxt
Välj bland dessa ivriga raketklättrare som ger en frodig, blomstrande gardin på en sommar. Perfekt om du snabbt vill få insynsskydd på balkongen, eller bara skapa lä och en lummig oas på uteplatsen.
Trots sin enorma växtkraft tar de inte mycket golvyta i anspråk, de lämpar sig därför perfekt för mindre ytor som balkongen eller uteplatsen.
 
Klockranka och purpurböna som klätterväxter i valv
De maffiga klättrarna kan användas på många sätt, som dessa blomstrande valv på Sofiero. Här klockranka och purpurböna.

Den enorma växtkraften kräver visserligen en hel del näring och vatten – men det gör man så gärna för en maffig blomning långt fram på höstkanten. Här hittar du vårt frösortiment av sommarblommor – bara att välja och vraka!

Odlingstips för sommarblommande klätterväxter

 • Förodla eventuellt inomhus under våren. I ett varmt läge kan många sorter direktsås i krukan.
 • Välj en solig, varm plats för bästa resultat. 
 • Använd rejäla krukor som rymmer minst 10 liter per planta. Då kan rötterna utvecklas och plantan växa optimalt. Du behöver heller inte passa lika ofta med vattning och näring.
 • Dessa frodiga klättrare behöver rejäla klätterstöd. De blir tunga när de är fullvuxna. På balkongen måste stödet förankras med rep så att inte hela härligheten välter i vindbyarna.
Klätterstöd till sommarblommor av pinnar
Klätterstöden kan göras enkelt med stadiga pinnar som binds samman. Många klättrare behöver bara ett snöre att slingra vid.
 • Bottna med ett rejält lager lecakulor som ger luft underifrån och hindrar överskottsvatten att bli stående.
 • Använd näringsrik kvalitetsjord, gärna med inblandning av lite lera och små lecakulor. 
 • Om du odlar i rabatt, behövs en mullrik, genomsläpplig och varm jord. Förodla i kruka och plantera ut när frostrisken är över.
 • Toppa de unga plantorna några gånger i början så bir växtsättet buskigare.
 • Från slutet av juni behövs tillskottsnäring om plantorna ska orka blomma oupphörligt och bli rejält stora. Den tillförs enklast flytande vid bevattningen. Svag dos vid varje vattning är bättre än stark dos sällan.
 • Vattna så fort jorden torkat upp ordentligt.
 • Ansa bort överblommade skott så satsar plantan på nya blomknoppar i stället för att bilda frön.
 • Blanda gärna in krukväxter som murgröna eller perenna prydnadsgräs som sällskapsväxter.
 

De 12 bästa klättrande sommarblommorna

Det finns så många härliga sorter att välja bland. Testa lite olika varje säsong för ett nytt uttryck eller en ny färg. Här hittar du vårt stora frösortiment av sommarblommor.
Klättrarna passar både i rabatt och kruka. De flesta kan antingen förodlas eller så direkt på växtplatsen.

Blomman för dagen, Ipomoea tricolor

Blomman för dagen som klätterväxt

En fantastisk klättrare med 3-4 meterlånga rankor. Finns i flera färger, den klassiska i himmelsblått. Varje blomma håller bara en dag, men det kommer ständigt nya som ger blomning in på hösten. 

Spanska flaggan, Ipomoea lobata

Spanska flaggan som klätterväxt

Vackra, säregna blommor på stadiga stjälkar som är fina till snitt. Har fått sitt namn efter färgskiftningarna som kommer i samma ordning som den spanska flaggan. Slingrar upp till 3 meter på en sommar. Kan övervintras svalt men frostfritt.

Klockranka, Cobaea scandens

Klockranka som klättrande sommarblomma

En av de ivrigaste slingrarna, skotten når 5-10 meter på en säsong! Skotten har klängen som hjälper rankorna att fästa. Blommar från juli in på hösten med vackra, klockformade blommor som doftar honung om fullt utslagna. Attraherar pollinerande insekter. Kan övervintras ljust och svalt men inte under fem grader.

Törnrosas kjortel, Rhodochiton atrosanguineum

Törnrosas kjortel som klätterväxt

En utsökt slingrare som når 3 meter på en säsong. Blommornas uppblåsta foder pryder också när blomman vissnat. Är vacker i växthus eller uterum där den kan övervintra på sval, frostfri plats.

Indiankrasse, Tropaeolum majus

Indiankrasse som klätterväxt

En vacker växt, också bladen har ett stort skönhetsvärde. Hela växten är ätbar med mild krassesmak. Slingrar iväg upp mot 2 meter och finns i flera färger. Också systern fjärilskrasse är en odlingsvärd slingare.

Passionsblomma, Caerulea passiflora

Passionsblomma som klätterväxt ute
 
Denna populära krukväxt stormtrivs med att leva uteliv. Led rankorna att rama in en sittplats eller skapa insynsskydd på balkongen. På hösten tas den in och får leva vidare som krukväxt på fönsterbrädan.

Luktärt, Lathyrus odoratus

Luktärt som klätterväxt på wigwam pilflätning

Täppans härligaste doftare som ger snittblommor från juli till frosten. Höjden är mycket sortberoende, men de frodigaste blir 2.5 meter höga. Plocka bort vissna blommor, annars slutar plantan att bilda nya bloknoppar.

Rosenböna, Phaseolus coccineus

Rosenböna, blomsterböna som klätterväxt

En robust klättrare som får 2-4 meter långa skott. Kallas också blomsterböna. Baljorna är en delikatess som skördas när de är ca 20 cm långa. Finns flera sorter med röda eller vita blommor.

Svartöga, Thunbergia alata

Svartöga som klätterväxt

En måttfull klättrare som blir upp mot 2 meter. Finns i lite olika färger, alla med ett tydligt svart ”öga”. Blommar från juni in på hösten.

Purpurböna, Phaseolus vulgaris

Purpurböna som klätterväxt i valv

En delikat brytböna med vackra, mörklila blommor. Slingrar upp mot 4 meter.

Stor bägarranka, Mandevilla splendens

Mandevillea, bägarranka som klätterväxt

En trevlig slingrare som finns i lite olika färger. Kan slingra 2-3 meter. Kan övervintra svalt men frostfritt.

Batat, Ipomoea batatas

Sötpotatis batat som klätterväxt

En riktig raketväxt om den får riklig tillgång på vatten och näring hela sommaren. Är samma växt som sötpotatis som kan odlas som en frodig klättrare. Här kan du läsa om hur den odlas om du vill skörda sötpotatisar. I säsong har vi småplantor av sötpotatis att beställa.
 
Foto: Karin Elmberg och FCH.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2023 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.