Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Så planterar du en riktig Hanging Basket

Hanging basket med mängder av sommarblommor
Visst är de imponerande dessa amplar, eller hanging baskets som de också kallas dessa överdådiga hängande klot av växter!
 
Hanging basket planterad av Plantopia
 
Det är lätt att bli avskräckt och tro att det är svårt att få till en riktigt frodig ampel. Men det är enklare än många tror och inte mycket svårare än att lyckas med en enklare ampel som bara innehåller en eller ett par växter. Med Plantopia ampel är det enkelt att plantera och få plats med många plantor som gör din ampel så där läckert prunkande. Plantopia finns i flera storlekar och modeller inklusive en vägghängd version.

Så här lyckas du med din ampel/hanging basket

  • Använd många plantor (fler än du tror!) Det finns en massa roliga växter som kan odlas i ampel, även grönsaker och kryddväxter går t.ex. alldeles utmärkt.
  • Sätt hängande växter upptill och andra, mer kortväxta sorter i sidorna. De strävar då utåt-uppåt och hjälper till med klotformen
  • Låt den aldrig torka ut. Amplar är extra utsatta för sol och vind och med många plantor på liten yta krävs extra mycket vatten. Använd vattenhållande kristaller som SwellGel som håller kvar vatten längre i jorden och komplettera gärna med droppbevattning.
  • Mycket näring. Många växter delar på liten mängd jord och behöver därför mycket näring för att utvecklas och blomma rikligt. Blanda gärna en långtidsverkande gödning i jorden när du planterar och komplettera då och då med en flytande näring som tex Formulex.
  • Plantera i jord av bra kvalitet. Gärna en som är speciellt avsedd för växter i kruka.
  • Putsa och klipp regelbundet bort det som blommat över eftersom växten annars lägger mer kraft på att få fröerna att mogna än att utveckla fler blommor.
Här är en film där vi visar hur du lyckas med din ampel och ger tips om växtval och knep som gör det enkelt att plantera din ampel.
 

Hanging basket med inomhusväxter

Som framgår av bilden kan man använda både perenner, gräs och traditionella krukväxter i planteringen.
Nedan ett exempel på en 'inomhusampel' fylld med frodiga krukväxter och en orkidé på toppen. En kombination som bara blir läckrare med tiden.
 
Hanging basket med ormbunke, orkide och primula
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.