Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Sommarblommor att så tidigt

Frösådd av tidiga sommarblommor
fröer mitt i vintern? Jo, faktiskt är det nödvändigt att förodla, eller förkultivera, några växtslag som har så pass lång utvecklingstid att en tidig start är nödvändig.
Belöningen är en lång och härlig blomningstid, ända fram till frosten! Här hittar du vårt fantastiska, stora sortiment av frön till sommarblommor
Läs om ätbara växter som också behöver vintersås i Köksväxter och bär att så tidigt.

Tips för sommarblommor att så tidigt

Frösådd av tidiga sommarblommor pelargon, blomstertobak
De flesta pyttesmå frön är ljusgroende och sås enklast med så kallad bredsådd i ett tråg. Här är pysslingar av blomstertobak 'Sensation' på gång.
 

I Faktabankens Odlingsskolan del 1: Frösådd hittar du massor av såråd. Alla odlingstillbehör för att så och förodla hittar du i webbutiken.

Tips för tidig sådd

  • På fröpåsen står all information om hur sådden går till. Men beroende på var du bor skiljer det många veckor när det är dags för utplantering.
  • Räkna baklänges och försök tima in hur många veckor som behövs för att ha en färdig planta för utsättning under försommaren i dina trakter. Generellt, om vi utgår från Svealand, dras tre veckors tidigare utplantering ifrån för Götaland medan tre veckor läggs till för senare utplantering i Norrland. 
  • De flesta av dessa sorter har mycket små frön. Enklast sås de ut genom ett ihopvikt papper. Fröna trillas ut genom rännan genom att försiktigt skaka. Många av dem är ljusgroende och ska inte täckas med jord.
  • Ett tunt lager vermikulit skyddar ytan mot uttorkning.
Frösådd av små frön
Genom att försiktigt skaka fram fröna i pappersvecket blir sådden av pyttesmå frön enkel och jämn.
  • Frön med hårt skal får en snabbare groning om de blötläggs i ljummet vatten några timmar före sådden. Häll i naturligt växthormon Nitrozyme i vattnet för snabbare och säkrare groning-
  • Så fort groddplantan visar sig behövs växtbelysning fram till april. Det ger en robust och stadig planta. Växer den upp i för svagt ljus blir plantan lång och tunn.
  • Försök också hålla lite svalare temperatur, 15-20 grader, efter groningen. Det medverkar också till ett kompakt växtsätt.
  • Plantera om i större kruka med näringsrik jord när plantorna fått några blad och rotat sig. Det kallas omskolning och främjar rotningen och snabbar på tillväxten. Man tjänar alltså ingenting på att börja med en för stor kruka. Läs vidare i Omskolning av småplantor hur det går till.
 

Sommarblommor att så tidigt

Det här gänget är riktigt trögstartade och behöver flera månader på sig för att växa sig till fina plantor att plantera ut när frostrisken är över. Starta sådden redan i januari-februari.

Flitiga Lisa, Impatiens walleriana 

Flitiga Lisa sommarblomma i kruka

Flitiga Lisa är en underbar klassiker som finns i massor av färgställningar för alla smaker. Skuggtålig.

Hänglobelia, Lobelia erinus

Hänglobelia sommarblomma
 
Hänglobelia har långa, lite veka skott och är vackra i ampel eller i utekrukans framkant och ger ett vällande intryck. Trivs i sol/halvskugga.

Jätteverbena, Verbena bonariensis

Jätteverbena med prydnadsgräs
 
Jätteverbena har svävande, klarlila blomställningar på höga, stadiga stjälkar. Ljuvlig tillsammans med prydnadsgräs. Kan övervintra svalt men frostfritt och självsår sig gärna.

Klockranka, Cobaea scandens

Klockranka Cobaea scandens
 
Klockrankan är en underbar slingerväxt som skapar vackra, blommande gardiner på en sommar. Trivs i soligt läge.

Narcisstobak, Nicotiana sylvestris

Narcisstobak sommarblomma

Narcisstobak är högrest (upp till 1.7 m) och en fantastik blomma att plantera bakerst i rabatt eller kruka. Makalös doft som framträder starkast i skymningen. Också den nära släktingarna blomstertobak sås tidigt.

Pelargon, Pelargonium ssp.

Pelargon i uterum

Vår mest älskade krukväxt. Med frösådd får du många plantor och kan komma över ovanliga sorter. Här finner du frö till pelargoner. Läs mer om odling och skötsel av pelargoner i Faktabanen.

Pensé, Viola x wittrockiana

Rabattkant med penséer

Penséer är tacksamma blommor för både rabatt och kruka. Trivs i både sol och skugga.

Ricin, Ricinus communis

Ricin röd sommarblomma

Ricin är en säregen och häftig växt med sprakande, röda blommor på höga, röda stjälkar.  

Sommarbegonia, Begonia x semperflorens

Sommarbegonia i kruka

Sommarbegonian är söt och rikblommande i många, klara färger. Skuggtålig.
 
Foto: Karin Elmberg, Karin Runge, Linda Sandström m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2022 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.