Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Så och odla rosenskära

Rosa rosenskära i rabatt
 
Bukettplockning av rosenskära - LS
 
Rosenskäran är en lättodlad och mycket användbar sommarblommor. Plantera dem i rabatten eller i krukan och du får en blomning som fortsätter fram till frosten,
De blommar mer när du plockar dem och de gör sig mycket bra i som snittblomma i vas tillsammans med andra växter eller varför inte en och en i små minivaser?
 
Det finns många olika sorter av rosenskära både i den vita-rosa-röda färgskalan och i gul-orange nyanser. De kan vara enfärgade eller flerfärgade, dubbla och enkla med böljande eller rufsiga kanter. Odla flera olika sorter och blanda i frodiga buketter som du kan fylla på och plocka nya igen och igen.
 

Fakta om rosenskära

En underbar sommarblomma med stort användningsområde och lång blomningstid. Har odlats i Sverige sedan 1700-talet. 
Rosenskäran har ett resligt växtsätt som ger höjd i rabatt och kruka, men även mer lågväxande sorter finns. Bladverket är skirt, fyller ut fint och ger ett frodigt intryck.

Rosenskäran är också en uppskattad pollenväxt som attraherar fjärilar och humlor.

Vetenskapliga namn: Cosmos bipinnatus. Kommer av grekiskans cosmos = vacker och  bipinnatus = små, parvist ordnade blad. Tillhör familjen korgblommiga växter, Asteraceae.

Botanik: Rosenskäran är en ettårig ört som härstammar från Mexico. Den får ca 4 cm stora, flata blommor med stora diskar (mittparti).
 
Rosenskära som pollenlämnare i naturträdgård
Med sin stora disk är roseskäran en attraktiv pollenkälla. Perfekt att använda i köksträdgården eller pallkragen i en odlingsform som kallas potager där man mixar köksväxter och blommor.

Blommorna kommer från slutet av juni och plantan kan blomma tills frosten kommer om man tar bort vissna blommor. 
Också bladverket är vackert, frodigt och dilll-liknande.
 
Växttyp: Ettårig sommarblomma.
Svårighetsgrad: Lätt.
Höjd: 60-120 cm
Blomfärg: Olika toner av rosa till rött, vit och olika nyanser av gul, orange i många nyanser.
Jordmån: Trivs i näringsrik, porös blomjord.
Näring: Behöver mycket näring för att blomma rikligt.  
Vattning: Känsliga för uttorkning, men vill inte ha vattenfylld jord.
Förodlas: Mars-april för tidigare blomning.
Läge: Rosenskära trivs på en solig till halvskuggig plats och kan odlas i hela landet.
Odlingsplats: Utekruka, rabatt, pallkrage.
Såtid: Förodlas 8-10 veckor innan utplantering. Direktsådd från maj, eller så snart nattfrosten är över. 
Sådjup: 0,3 cm
Avstånd: ca 25-30 cm
Groningstemperatur: 18-20°
Groningstid: Vid optimal temperatur gror rosenskäran inom 10 dagar.
Blomning: juli-oktober (till frosten)
Förökningssätt: Främst frö men det finns också sticklingsförökade sorter.

Sorter av rosenskära

Rosenskäran korsar sig gärna och det kommer ständigt nya sorter med stor variation i utseende och färger.
 
Olika sorter av rosenskära Cosmos dubbel enkel
Dubbla sorter med tjusigt fluff har ändå kvar disken och kan pollineras. Till höger 'Seashells' som har en elegant bladspets.
 
Olika former av rosenskära Cosmos
De enkla sorterna ger ett skirt intryk. Till höger en variant med skålformad blomma.
 
Det finns enkla, halvdubbla, dubbla och flerfärgade sorter. Höjden varierar också från låga, ca 30 cm, till de som blir drygt meterhöga. Vid självsådd är det spännande att se vilka nya färger och former som dyker upp.

Odla rosenskära

Rosenskära förodlas mars-april för att få tidigare blomning men kan också direktsås på växtplatsen i maj eller när risken för nattfrost är över. De kan också sås under hösten eller vintern. Läs mer om detta i artiklarna om att så sommarblommor på hösten och vintersådd av grönsaker och blommor.
 
Förodling av rosenskära i krukor - LS

Förodla rosenskära

  • Så en-två frön 0,3 cm djupt i en kruka på ca 8 cm fylld med såjord eller så flera frö tillsammans i bredsådd i en sålåda 
  • Vattna igenom och ställ i ett miniväxthus med lock eller i en plastpåse för ökad luftfuktighet. Groningen påskyndas med undervärme. Läs vår artikel om Undervärme vid uppdragning av plantor.
  • Så snart groddar visar sig behöver plantorna stå under växtbelysning för att utvecklas bra. Tillskottsljus behövs ända fram till mitten av april då de kan flytta till ett ljust fönster utan allt för stark sol innan de kan planteras ut.
  • När fröplantan fått fyra blad tas den ut ur minidrivhuset och planteras om i en kruka på ca 9 cm i näringsrik jord som till exempel yrkesodlarjord.
  • Håll jorden fuktigt men inte för blöt. 
  • Efter omplantering kan näring börja tillsättas i vattnet eller sprayas på plantan. Vi rekommenderar Formulex som har en bred näringsprofil som också är lämplig att använda för frösådder och sticklingar.
  • För att få kraftigare plantor och fler blommor kan man toppa plantorna över tredje bladparet. Då förgrenar sig plantan tidigt och får två rejäla stjälkar att skjuta blomskott ifrån. Läs gärna även artikeln om att ta sticklingar av rosenskära.
  • Rosenskära tål inte frost och behöver avhärdas innan de planeras ut. Låt dem stå ute på skyddad plats dagtid under en period.för att undvika chock som kan ge hämmad tillväxt och sämre blomning som följd . Läs mer om att avhärda plantor.

Direktsådd av rosenskära

Vid direktsått behöver man vänta till risken för nattfrost är över vilket brukar vara från och med maj i stora delar av landet.
  • Förbered odlingsbädden genom att kratta så att jorden finfördelas eller fyll en kruka med väldränerad kvalitetsjord som t.ex. urnjord som har en näringsprofil speciellt anpassad för växter som odlas i kruka.
  • Vattna lätt och mylla ner fröet i fuktig jord ytligt med ca 8 cm avstånd.
  • Vattna igenom ordentligt och håll sådden fuktig men inte blöt.
  • När plantorna börjar visa sig efter 2-3 veckor kan de glesas ut till ca 30 cm avstånd.
  • Toppa över tre bladpar enligt instruktion för förodling för rikligare blomning.
 
 

Självsådd av rosenskära

Rosenskära kan självså sig där den trivs så låt gärna några blommor få vissna och självså sig på hösten. Hamnar de på fel plats kan du flytta dem på våren när de börjar växa till. Det blir lite senare än de du förodlar inomhus, men vem vill inte ha flera rosenskäror?

Odling och skötsel av rosenskära

  • Vattna regelbundet och låt inte plantorna torka.
  • Rosenskära planterad i kruka behöver näringstillförsel varannan till till var tredje vecka. Planterad i rabatt behövs inget extra tillskott av näring.
  • Stöd plantorna när de börjar växa till. Det krävs inte mycket vind för att de ska falla. Använd en blompinne eller bambukäppar för de högre sorterna och fäst med soft-tie (som lätt kan återanvändas)
  • Ett alterantiv till att stöda plantorna en och en är att låta dem växa igenom ett jutenät som spänns över plantorna på 30 cm och för de högsta sorterna även på 60 cm höjd.
  • Klipp regelbundet bort vissnade blommor. Klipp några millimeter ovanför det översta bladet på själken där blomman sitter. Då uppmuntras ny tillväxt och blomsättning. Efter blomningen lägger plantan annars mer krut på att bilda frö än att fortsätta blomma.

Övervintring av rosenskära

Rosenskäran är ettårig och det är ingen vits att övervintra den. Undantaget är Chokladblomma Cosmos atrosanguineus som den också kallas. Den är perenn men tål inte vinterkylan i Sverige utan övervintras frostfritt.
Spara några blommor i slutet av säsongen för att ta frö och så kommande säsong. De blir inte alltid lik moderplantan men säkert fin ändå.

Sjukdomar och skadedjur hos rosenskära

En mycket frisk växt som sällan angrips av varken sjukdomar eller skadegörare.
 

Användning av rosenskära

Rosenskära i massverkan
 
Rosenskära är vackra i massverkan där de brer ut sig i en lössläppt ängskänsla.
 
Den är en suverän balkongväxt i utekruka med lång blomningstid och en fantastisk snittblomma som håller en dryg vecka i vasen.
 
Rosenskära Cosmos som snittblomma
 
 
Blommorna torkar in och ser aldrig skräpiga ut som vissna. Men önskar man en lång blomning ska de putsas bort för att trigga fram nya blomknoppar. 

Samplantering med rosenskära

Passande partners är prydnadsgräs och lugna, perenna bladväxter som hosta och silvrig lammöra.
 
 
 
Foto: Karin Elmberg, Lena Ljungquist, Linda Sandström m fl. 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.