Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Växter / Köksväxter

Köksväxter och bär att så tidigt

Småplantor av förkultiverad purjolök
Vissa växtslag har en längre utvecklingstid vilket gör att det är lämpligt att förodla dem inomhus för att hinna ge en fullgod skörd.
Här hittar du vårt stora sortiment av fröer.
Läs om blommor som också behöver vintersås i Sommarblommor att så tidigt

Tips för tidig sådd av köksväxter och bär

Fröplantor av fördolda purjolök
Purjolökar redo för utplantering! Purjolök har en lååång uppstartssträcka - men å andra sidan kan du sedan skörda hemodlad purjolök från maj till februari!  

I Faktabankens Odlingsskolan del 1: Frösådd hittar du massor av såråd. Och här finns alla tillbehör för att så och förodla.
Några tips för tidig vintersådd:
 • På fröpåsen står all information om hur sådden går till. Men beroende på var du bor skiljer det flera veckor på när det är dags för utplantering. Räkna baklänges och försök tima in hur många veckor som behövs för att ha en färdig planta för utsättning i dina trakter. Generellt, om vi utgår från Svealand, dras tre veckors tidigare utplantering ifrån för Götaland medan tre veckor läggs till för senare utplantering i Norrland. 
 • Så fort groddplantan visar sig behövs växtbelysning fram till april. Det ger en robust och stadig planta.
 • Försök också hålla lite svalare temperatur, 15-20 grader, efter groningen. Det medverkar också till ett kompakt växtsätt.
 • Plantera om i större kruka med näringsrik jord när plantorna fått några blad och rotat sig. Det kallas omskolning och främjar rotningen och snabbar på tillväxten. Man tjänar alltså ingenting på att börja med en för stor kruka. Läs vidare i Omskolning av småplantor hur det går till.
 

Köksväxter och bär att så tidigt

Det här gänget är trögstartade och behöver flera månader på sig för att växa sig till fina plantor att plantera ut när frostrisken är över. Starta sådden redan i januari-februari.

Aubergin, äggplanta

Äggplanta, aubergin

En härlig växt att göra mycket gott av som grillad, pizza, moussaka och mustiga röror. Läs vidare i Odlingsråd för aubergin.

Chilipeppar

Odling av chilipeppar i kruka

Har man väl fastnat för chilifrukternas häftiga smak går det inte att sluta. Och det finns så många härliga sorter, här finner du vårt stora sortiment av chilifrön. Chilifröet behöver värme för att gro - fler tips i Faktabanken om chili

Jordgubbar och smultron

Odling av ampeljordgubbe i kruka

Att fröså jordgubbar och smultron är ett enkelt sätt att snabbt få många plantor och komma över lite ovanliga sorter. Framför alt de nya, ampeljordgubbarna med skörd hela sommaren! Vårt sortiment finner du bland frö till frukt- och bärväxter. Fler tips i Frösådd av jordgubbar i Faktabanken.

Kronärtskocka och kardon

Kronärtskocka i odling

Kungen i köksträdgården med pampiga högresta blomstänglar. Här vackra kronärtskocka 'Vert de Provence'. Den nära släktingen kardon är också mycket odlingsvärd. Läsvärda tips i Odlingsråd för kronärtskocka.

Paprika

Odling av chilipeppar i kruka

Hemodlad paprika får en mycket söt smak och krispig konsistens. En lång skördesäsong är också ett stort pluss. Här finner du goda Odlingsråd för paprika.

Persilja

Odling av persilja i kruka

Persilja är ett måste i köket att nypa av på nära håll. Här slätbladiga klassikern persilja 'Festival 68'. Odlingsråd i 10 kryddörter att odla inomhus.

Physalis, kapkrusbär

Physalis odlad i kruka

Läckert bär i säregen förpackning. Läs om Odlingsråd för physalis med flera spännande släktingar.

Purjolök

Odling av purjolök

Det är lite pyssel med purjolök, men den långa skördesäsongen som når in i vintern gör mödan väl värd. Här robusta purjolök 'Herfstreuzen' 3, ekologisk. I Faktabanken hittar du Odlingsråd för purjolök.

Selleri

Odling av stjälkselleri i pallkrage

Till detta släkte hör både den fantastiska rotfrukten rotselleri och krispig stjälkselleri. Härliga smaker och lång hållbarhet.
 
Foto: Karin Elmberg m fl.
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på produkter

Fler produkter ˅

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com