Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Köksväxter och bär att så tidigt

Småplantor av förkultiverad purjolök
 
Förodling av tomat och chili - px
 
Vissa växtslag har en längre utvecklingstid vilket gör att det är lämpligt att förodla dem inomhus för att hinna ge en fullgod skörd.
Här hittar du vårt stora sortiment av fröer.
Läs om blommor som också behöver vintersås i Sommarblommor att så tidigt

Tips för tidig sådd av köksväxter och bär

Några tips för tidig vintersådd:
 
  • På fröpåsen står all information om hur sådden går till. Men beroende på var du bor skiljer det flera veckor på när det är dags för utplantering. Räkna baklänges och försök tima in hur många veckor som behövs för att ha en färdig planta för utsättning i dina trakter. Generellt, om vi utgår från Svealand, dras tre veckors tidigare utplantering ifrån för Götaland medan tre veckor läggs till för senare utplantering i Norrland. 
  • Så fort groddplantan visar sig behövs växtbelysning fram till april. Det ger en robust och stadig planta.
  • Försök också hålla lite svalare temperatur, 15-20 grader, efter groningen. Det medverkar också till ett kompakt växtsätt.
  • Plantera om i större kruka med näringsrik jord när plantorna fått några blad och rotat sig. Det kallas omskolning och främjar rotningen och snabbar på tillväxten. Man tjänar alltså ingenting på att börja med en för stor kruka. Läs vidare i Omskolning av småplantor hur det går till.
 

Köksväxter och bär att så tidigt

Det här gänget är trögstartade och behöver flera månader på sig för att växa sig till fina plantor att plantera ut när frostrisken är över. Starta sådden redan i januari-februari.

Aubergin, äggplanta

Äggplanta, aubergin - LS

Aubegine är en härlig växt att göra mycket gott av som grillad, pizza, moussaka och mustiga röror. Läs mer om att odla aubergine.
 
 

Chilipeppar

Odling av chilipeppar i kruka - BF

Har man väl fastnat för chilifrukternas häftiga smak går det inte att sluta. Och det finns så många härliga sorter. Chilifröet behöver värme för att gro - fler tips i Faktabanken om chili
 
 

Jordgubbar och smultron

Stora jordgubbar i köksträdgård - LS

Att fröså jordgubbar och smultron är ett enkelt sätt att snabbt få många plantor och komma över lite ovanliga sorter. Framför alt de nya, ampeljordgubbarna med skörd hela sommaren! Vårt sortiment finner du bland frö till frukt- och bärväxter. Fler tips i Frösådd av jordgubbar i Faktabanken.
 
 

Kronärtskocka och kardon

Kronärtskocka i odling - px

Kronärtskockan är kungen i köksträdgården med pampiga högresta blomstänglar. Här vackra kronärtskocka 'Vert de Provence'. Den nära släktingen kardon är också mycket odlingsvärd. Läsvärda tips i Odlingsråd för kronärtskocka.
 
 

Paprika

Odling av chilipeppar i kruka - BF

Hemodlad paprika får en mycket söt smak och krispig konsistens. En lång skördesäsong är också ett stort pluss. Här finner du goda Odlingsråd för paprika.
 
 

Persilja

Odling av persilja i kruka - px

Persilja är ett måste i köket att nypa av på nära håll. Här slätbladiga klassikern persilja 'Festival 68'. Odlingsråd i 10 kryddörter att odla inomhus.
 
 

Physalis, kapkrusbär

Physalis odlad i kruka - x

Physalis är ett läckert bär i säregen förpackning. Läs om Odlingsråd för physalis med flera spännande släktingar.
 
 

Purjolök

Odling av purjolök i friland - LS

Det är lite pyssel med purjolök, men den långa skördesäsongen som når in i vintern gör mödan väl värd. Här robusta purjolök 'Herfstreuzen' 3, ekologisk. Läs mer om att Odla purjolök.
 
 

Selleri

Odling av stjälkselleri i pallkrage - x

Till släktet selleri hör både den fantastiska rotfrukten rotselleri och krispig stjälkselleri. Härliga smaker och lång hållbarhet.
 
 
 
Foto: Blomsterfrämjandet, Karin Elmberg, Linda Sandström m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.