Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Föröka orkidé med keiki

Brudorkidé med blommande keiki
En del orkidéer som t.ex. Cymbidium och Cattleya kan man föröka genom att dela plantan.
Andra arter som bl.a. Dendrobium och Phalaenopsis, den klassiska brudorkidén får man passa på att föröka när de bildar små "bebisplantor", s.k. keiki. Ordet keiki betyder barn på hawaiianska.
Det finns också andra sätt att föröka orkidéer, men har man tur och plantan bildar en keiki så måste man ju passa på!
 
blommande keiki hos brudorkidé
 
Att bilda keiki är ett sätt för plantan att föröka sig asexuellt, dvs, utan befruktning. Keiki är alltså en klon (genetiskt identisk med moderplantan) som bildas vid en blomknopp på blomstängeln. Ofta precis nedanför där du tidigare klippt ner en överblommad blomställning. Att keikin bildas är ett resultat av ökad ansamlig tillväxthormon i blomanlaget, knoppen.
Det bildas då en ny liten planta som växer ut med blad och rötter och ibland kan de till och med börja blomma där de sitter på tillväxt innan de tas om hand och planteras i egen kruka.Orkidékruka - Orchid Pot 9 cm är en bra storlek.
 
 
Ibland, men långt ifrån alltid bildar plantan en keiki då den mår dålig som ett sätt att fortleva som ny planta. Trivs din orkidé är det inget att oroa sig för, men kan det vara så att den kanske vill stå någon annanstans, saknar näring, ljus eller ny jord är det ett bra tips att pyssla om den lite mer.

Plantering av keiki

Keiki hos orkidé, klar att plantera
 
När din keiki har utvecklat ett par blad och ett par rötter som är minst 5 cm långa är det dags att skilja den från moderplantan.
 1. Förbered en liten orkidékruka som du fyller till drygt hälften med lätt fuktad orkidéjord av bra kvalitet.
   
 2. Skär med en steriliserad skalpell, kniv eller vass sekatör av keikin med ett rakt snitt där den sitter fast på stängeln. 
  TIPS! Sterilisera beskärningsredskap genom att doppa i sprit, koka eller håll över låga.
  Att använda sterila redskap är alltid att föredra när man tar sticklingar eftersom sporer eller andra skadegörare lätt sprids från redskap till öppet sår på växterna.

   
 3. Pudra gärna lite kanel som har naturligt antibakteriell och svampdödande effekt på skärytan och låt torka lätt innan plantering.
   
 4. Håll keikin över krukan så att rötterna vilar mot jorden och fyll försiktigt upp med mer jord tills rötterna är helt dolda.
   
 5. Skaka till krukan genom att slå den försiktigt i bordet så att orkidéjorden sätter sig ordentligt kring rötterna och plantan står hyfsat stadigt. Jorden ska inte packas kring rötterna utan syre måste lätt kunna cirkulera kring rötterna i orkidéjorden.
  Keikin kan också planteras i sphagnummossa eller en blandning av orkidéjord och mossa. Tänk då på att du behöver kontrollera fuktigheten lite oftare då mossan kan torka ut fortare än orkidékomposten.
   
 6. Vattna sparsamt genom att spraya över jorden. Varva gärna genom att spraya Orchid Myst på stängel, blad och jord.
   
 7. Placera gärna den nya lilla orkidéplantan ljust i ett minidrivhus under några veckor där den kan få hög luftfuktighet. Vattna måttligt. Det räcker att orkidéjorden är lätt fuktig.
   
 8. Vänj plantan successivt vid hemmets lite torrare klimat när den börjat växa till. Hjälp den på traven genom att ge den en lätt dusch då och då.
Normalt tar det minst ett år, ofta två eller tre innan den nya plantan blommar första gången. Men undantag finns ju. Som den lilla keiki hos mig som valde blomma redan när den satt kvar hos moderplantan.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.