Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Skötsel av julstjärna och höststjärna

julstjärnor i kruka
Julstjärnor i krukor LL
 
Den klassiska julstjärnan har röda högblad, men den finns också i olika nyanser av vitt och i alla röda nyanser från ljust rosa, laxrosa till mökaste mörkrött. Nya sorter med flerfärgade högblad är också mer vanligt.
 
Julstjärnan finns nu att köpa redan från tidig höst och kallas då för höststjärna. Det är samma växt som den traditionella julsstjärnan som odlas i andra, kanske mer passande färger för hösten.

Sköteseltips för julstjärna och höststjärna

 
Bracteer hos julstjärna och vattning av julstjärna - WH
Välj bra kvalitet, blommorna i mitten ska vara välutvecklade och börjat slå ut. Till höger: Fler stjärnor dör av övervattning än av torka. Ett snabbt dopp är tillräckligt. 
 

Så väljer du rätt julstjärna

Innan du plockar med dig en julstjärna från butiken, kika på den lite extra. Välj exemplar med utvecklade gulgröna knoppar i mitten. Det är de riktiga blommorna. Är de bruna eller har fallit av har den blommat över och högbladen, de med den fina färgen, kommer släppa tidigare än om blommorna är i knopp. 
Julstjärnan är känslig för kyla och drag så välj inte en planta som stått utomhus eller nära en entré eftersom det finns risk för stresskador som förkortar livslängden avsevärt.
 
Packa in stjärnan väl i butiken så den slipper chocken av stor temperaturväxling.

Placering av julstjärna

Julstjärnan trivs i rumsvärme och tål inte drag och sval temperatur. Låt den gärna stå kvar i den kruka som den odlats i, då det är lättare att ha kontroll över mängden vatten. Plantering i lerkruka rekommenderas inte eftersom den då lättare kan torka ut.
Du behöver inte vara orolig att placera växter ihop med frukt som kan avsöndra gasen etylen som i vissa fall påskyndar växtens mognad och gör att den blommar över fortare. Det gäller inte julstjärnan så du kan lugnt placera den invid fruktfatet. Läs mer om etylen och växter i artikeln Så påverkar etylen blommor.
 
Den behöver inte så mycket ljus och kan därför stå en bit in i rummet under högtiderna. Vill du spara och odla den vidare kan du ställa den ljusare därefter.

Vatten och näring

Vattna med rumstempererat vatten och låt inte jorden bli genomblöt. Måttlig vattning och upptorkning däremellan är idealet. Sänk gärna ner krukan snabbt i vatten och låt rinna av. Se upp så vatten inte blir stående i botten om den står i en ytterkruka. Under vintern behövs ingen näring. Från och med vårvintern börjar du tillföra näring som hos dina övriga krukväxter.

Spara julstjärnan efter helgerna

Julstjärnan kan leva kvar som vanlig krukväxt för de vackra bladens skull. Med tiden kan den bli stor och fin.
 
Placera den då ljust efter helgerna så att den får chansen att återhämta sig.

Under tidiga vårmånaderna när dagsljuset återkommer kan du snygga till och beskära plantan om det behövs och plantera om i ny jord.
Sommartid trivs den bra utomhus på skyddad plats när temperaturen håller sig över ca 15 grader.
Tillför näring som för andra krukväxter. Vi rekommenderar Formulex.som har en bred profil av viktiga näringsämnen.

Så får du julstjärnan att blomma om

För att julstjärnan ska blomma om behöver den få lite påminnelse om växtbetingelserna från sitt ursprung i Mexiko där korta dagar, dvs många timmar av mörker sätter igång de hormoner som aktiverar blomningen. 
Vill du beskära plantan kan det göras ett par veckor innan du börjar med 'mörkläggningen'.
 
För att skapa de förutsättningarna behöver den få kompakt mörker ca 14 timmar/dygt under ungefär 10 veckor. För att kunna njuta av blomningen och de färgade högbladen till jul behöver detta startas någonstans i september. Då behöver du börja täcka över plantan nattetid. Det räcker inte med att ställa den mörkt, den behöver kompakt mörker för att säkerställa processen. Under övriga timmar behövs relativt starkt ljus varför en växtlampa rekommenderas eftersom dagsljusen successivt avtar under perioden och inte kommer att räcka.
 

Om julstjärnan

Julstjärnan är lättskött om du tänker på några få saker. Läs här om lätta arrangemang du gör snabbt själv.
 
vild julstjärna i Mexico - H. Zell
 
Julstjärnan, Euphorbia pulcherrima, kallas i hemlandet Mexico för ’flora de la noche buena’, den heliga nattens blomma. Rött var aztekernas heliga färg. Torrt om fötterna, halvskuggigt och rumsvarmt - då känner julstjärnan sig som hemma.
 
Foto: Linda Sandström, Lena Ljungquist och H.Zell.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.