
Julstjärnan borde kanske byta namn till vinterstjärna? Den finns nu i många härliga färger som passar från höst till vår.
Vi svenskar är tokiga i julstjärnor, drygt 9 miljoner går åt årligen för att släcka vår törst efter denna härliga vinterblomma. Den är lättskött om du tänker på några få saker. Läs här om lätta arrangemang du gör snabbt själv.

Julstjärnan, Euphorbia pulcherrima, kallas i hemlandet Mexico för ’flora de la noche buena’, den heliga nattens blomma. Rött var aztekernas heliga färg. Torrt om fötterna, halvskuggigt och rumsvarmt - då känner julstjärnan sig som hemma.
Sköteseltips för julstjärna

Välj bra kvalitet, blommorna i mitten ska vara välutvecklade och börjat slå ut. Till höger: Fler stjärnor dör av övervattning än av torka. Ett snabbt dopp är tillräckligt.
- Välj exemplar med utvecklade gulgröna knoppar i mitten. Det är de riktiga blommorna. Är de bruna eller har fallit av är stjärnan dalande.
- De färgade stora bladen kallas högblad. De är känsliga för kyla så se till att få stjärnan väl inpackad i affären. Handla aldrig stjärnor som står utomhus.
- Julstjärnan trivs i rumsvärme.
- Måttlig vattning och upptorkning däremellan är idealet. Sänk gärna ner krukan snabbt i rumstempererat vatten. Näring behövs inte förrän under sommarhalvåret om du vill odla julstjärnan året om.
- Julstjärnan behöver inte så mycket ljus och kan därför stå en bit in i rummet.
- Drag och etylengas från mognande frukt tar snabbt kål på julstjärnan.
- Julstjärnan kan leva kvar som vanlig krukväxt för de vackra bladens skull. Men vill du locka den i ny blom till jul måste den behandlas med så kallad ”kort dag”. I augusti till oktober utsätts den för 9 timmar ljus per dygn. Därefter ökas ljuset till 12 timmar fram till december då den blommar på nytt.
Foto: Blomsterfrämjandet/Stars for Europé, Linda Sandström och H.Zell.