15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Suckulenter - Skötsel och fakta

Olika suckulenter i kruka

Fakta om suckulenter

Suckulenter lagrar vatten i stammar och blad. De är därför lättskötta och har sinnrika, vackra former - som levande skulpturer i hemmet. Under säsong hittar du flera spännande småplantor bland våra krukväxter.

Här tar vi upp de vanligaste suckulenterna som passar som tåliga krukväxter. En sidogrupp av dem är kaktusar, läs om dem i artikeln Kaktusar - skötselråd.
 
Suckulenter krukväxter inomhus
Suckulenterna har fantastiska och varierande former - en rolig växtgrupp att samla på!

Svenskt namn: Det finns hundratals olika arter, samlingsnamnet är suckulent eller fetbladsväxt.

Vetenskapliga namn:
 
Mörkbladig trädtaklök

Aeonium, busktaklök. Mest odlingsvärd är trädtaklök, A. arboreum (bilden), som kan bli mycket gammal och pampig som ett litet träd med åren. Finns både grön- och mörkbladig.
 
Samling av olika suckulenter aloe som krukväxt
Aloe, aloe. Ett stort släkte med rosettbildande, spetsiga, blad. Äkta aloe, A. vera, är rik på hudvårdande ämnen i växtsaften.
 
dockbåt callisia suckulent krukväxt

Callisia, dockbåt (bilden) m fl. Skulptural, med dagggrå, tjocka blad som skruvar sig fram. 
 
Lyktranka som suckulent krukväxt

Ceropegia, lyktranka, fallskärmsranka m fl. Slingrande växter med spännande blomformer. 
 
Paradisträd suckulent krukväxt

Crassula, paradisträd, propellerblad, trollhalsband m fl. Ett stort släkte av lättodlade och vackra växter. Vanligast är paradisträd av olika sorter som alla är snabbväxande och blir fina, knotiga träd.
 
Echeveria suckulent krukväxt

Echeveria, echeveria. Låga, rosettväxande suckulenter. Användbara i kruka både ute och inne. Många vackra sorter i olika färger och former.
 
bockhornseuforbia suckulent krukväxt

Euphorbia, kohornseuforbia, bockhorsneuforbia (bilden), gummiefurbia, kaktuseuforbia, terkantsueforbia m fl. Läckra, robusta suckulenter med varierat utseende. En del misstas för kaktusar, som trekantseuforbia ("high Chaparral").
 
Gasteria suckulent krukväxt

Gasteria, gasteria, fläckgasteria, vårtgasteria m fl. Skultpurala, tåliga och ganska långsamväxande suckulenter. Ser ut som att de nästan skruvar sig ur krukan i växtsättet. Lättförökade med sidoskott.
 
HAworthia suckulent krukväxt
 
Haworthia, haworthia m fl. Fräcka, nätta suckulenter med spetsiga blad och vita, upphöjda teckningar.
 
doftkalankoe-suckulent-krukvaxt

Kalanchoe, doftkalankoe, kamelhårskalankoe, pandaöron m fl. Mycket varierat släkte med otroligt tåliga krukväxter. Mest kända är säsongsblommorna höst- och vårglöd. Många har stora, vackra blad, som doftkalankoe (bilden).
 
Levande stenar suckulent krukväxt

Lithops, levande stenar, stenblad m fl. Fascinerande suckulenter som ser ut som grågröna, rundade stenar. Långsamväxande och blommar gärna under våren och sommaren.
 
Rosettkudde suckulent krukväxt

Orostachys, rosettkudde m fl. Söta, lågväxande suckulenter. Kronbladen bildar små, knutna minirosor. Lättförökad med småplantorna som dinglar från moderplantan i tunna navelsträngar.
 
Apsvans suckulent krukväxt

Sedum, apsvans, fetknopp m fl. Enormt stort släkte med stor variation. Apsvansarna (bilden) är fina i ampel, eller hög kruka. 
 
Ärtor på en tråd suckulent krukväxt
 
Senecio, ärter på en tråd (numera släktet Curio), vaxranka, barrstånds m fl. Vackra och mycket varierade suckulenter. Mest känd är ärter på en tråd (bilden), som är fin ampelväxt.
 
Taklök suckulent krukväxt

Sempervivum, taklökar. Lågväxande, marktäckande suckulenter som troget blommar varje sommar. Lättförökade med sidoskott. Härdiga perenner som kan stå ute året om med god dränering.
 
Familj: Olika, men de flesta tillhör familjen fetbladsväxter, Crassulaceae.

Ursprung: Från hela världens varma trakter.

Växttyp: Krukväxter.

Svårighetsgrad: Lätt.

Storlek: Varierar från låga till mindre träd.

Växtsätt: Varierar; marktäckande, hängande, buskigt, trädlikt. Gemensamt är förmågan att lagra vatten och näring i stammar och blad. Rotsystemet är i regel fintrådigt och klent. 
 
Sågtandad radbandskalankoe och litet klotblad suckulenter krukväxter
Suckulenternas varierade växtsätt är ett resultat av sinnrika sätt att lagra vatten. Här klotblad och radbandskalankoe.
 
Blad: Förtjockade. Många är gråbladiga, som ett sätt att effektivt reflektera bort solljus.
 
kalifornisk fetknopp
Den grådaggiga hinnan minskar effektivt vattenavdunstningen från kalifornisk fetknopp, Sedum spathulifolium
 
Blommor: De flesta suckulenter blommar efter några år. Blomningen infaller ofta under vår och sommar, efter en sval period.
 
FAllskärmsranka Ceropegia suckulent krukväxt
Fallskärmsranka, Ceropegia sandersonii, bär namn efter den häftiga blomformen.
 

Skötsel av suckulenter

Stora suckulenter krukväxter i uterum

De flesta suckulenter blir mycket gamla och bara vackrare med året. Därför är de väl värda att vårda till riktiga klenoder som en del av inredningen.

Jord

Suckulenter har ett svagt, fintrådigt rotsystem som inte tål att stå blött. Plantera därför i kaktusjord som är väldränerad. Ett lager lecakulor i botten underlättar också dräneringen.

Vattning

Vattna först när jorden är riktigt upptorkad. Temperatur och ljus styr behovet; suckulenter mår bäst av en sval placering under vintern när ljuset avtar. Vattna då ytterst sparsamt.

Näring

En välbalanserad näring som Cactus Focus och Formulex fungerar för de flesta suckulenter. Ge svag dos men kontinuerligt under sommarhalvåret. Gör uppehåll under vintermånaderna - om växterna inte står under växtbelysning och då får svag dos näring en gång i månaden.

Läge

Suckulenter i kruka samling med taklök och trädtaklök
Ett ljust fönster är idealet året om. Vintertid gärna ouppvärmt.
 

Suckulenter trivs med en ljus, men inte gassande placering. Mest ljuståliga är de gråbladiga arterna.

Vintern kan vara ett bekymmer, om du inte har tillgång till växtbelysning behöver suckulenterna stå svalt för att klara den mörka perioden. Bästa platsen är ett ouppvärmt söderfönster, eller frostfri glasveranda under vintern.

Sommartid mår de bra av att flytta ut till en ljus, men inte gassande plats. De flesta är köldtåliga efter att ha härdats under utelivet, men ta in dem före frosten på hösten.
 

Suckulenter krukväxter utomhus på sommaren
Suckulenterna stormtrivs och blir mer lättskötta med utevistelse under sommaren. Här aloe, echeveria och haworthia.

Beskärning av suckulenter

Ofta behövs ingen beskärning. På våren kan man föryngra och korta in de buskiga arterna för ett mer välförgrenat och frodigt växtsätt. 

Förökning av suckulenter

Förökning av suckulenter med bladsticklingar
Bladsticklingar av echeveria som rotas i odlingstråg.
 

De flesta suckulenter förökas enkelt med sticklingar eller sidoskott.

  • Sidoskott planteras direkt i såjord.
  • Sticklingar rotas enklast genom att de först får ligga och torka på en ljus och sval plats någon vecka. Vid snittytan induceras då rotningshormon. 
  • Sätt därefter sticklingen i såjord. 
 
ads
 

Sjukdomar och problem hos suckulenter

Suckulenter är tåliga och vanligen problemfria. Men några orosmoln kan dyka upp. Kolla växterna ofta, särskilt bladundersidor och grenvinklar så att angrepp upptäcks i tid.

Vita eller brungrå fläckar, klibbiga blad

Sköldlöss på suckulent krukväxt
Sköldlöss är svåra att upptäcka, där de sitter klistrade mot bladytan. 
 
Ullöss eller sköldlöss. Besvärliga skadegörare. Lössen skyddas av höljet och klibbet är deras exkrementer. Läs om bot i Metoder att bekämpa sköldlöss och ullöss.

Bladen faller

Beror troligen på fysiologiska, miljöbetingade, faktorer. Oftast ljusbrist eller övervattning. Läs om bot i artikeln Känn igen skador av fel ljus, vattning eller temperatur på krukväxter.

Matta, fläckiga blad

Troligen brännskador av gassande sol. Även om suckulenter är ljusälskande, kan det bli för mycket. Särskilt vid en hastig förändring, då bladen inte hunnit vänja sig. Läs om bot i artikeln Känn igen skador av fel ljus, vattning eller temperatur på krukväxter.
 
Foto. Karin Elmberg, FCH och Floradania.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.