Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Novemberkaktus, julkaktus, påskkaktus – skötselråd

Blommande novemberkaktus Schlumbergera
Det är en sensation när Schlumbergera-kaktusarna spricker ut i ett blomstrande fyrverkeri. De blommar under vinterhalvåret när vi som bäst behöver det och har namn efter när de blommar; novemberkaktus, julkaktus eller påskkaktus
 
Olika blommor av julkaktus och novemberkaktus
Blomformen hos november- och julkaktusar är speciell och färgerna läckra.

Om man känner till knepen för hur dessa kaktusar från regnskogens trädkronor vill ha det, är de mycket lättskötta. För varje år växer de sig allt pampigare och blir med åren riktiga släktklenoder. Här kommer skötselråd för ett långt liv hemma hos dig. Läs i Kaktusar – skötselråd om andra, taggiga släktingar i denna spännande familj.
 
 

Novemberkaktus, julkaktus, påskkaktus - namn 

Svenskt namn: novemberkaktus, julkaktus, påskkaktus (kallas också vårkaktus)

Vetenskapligt namn: De sorter som sälljs i handeln är ofta korsningar, hybrider, av de släkten som nämns här nedan. De tillhör familjen kaktus, Cactaceae, som Linné namngav efter grekiskans kaktos som betyder tistel. 

Novemberkaktus: Schlumbergera truncata  Blommar oktober-december, i flera olika färger från vitt och aprikos till mörklila. Först upprätt, sedan bågformat växtsätt.
 
Blomma av novemberkaktus
Novemberkaktusens blomma har ett långt rör, flankerat av kronblad i flera nivåer. Härligheten avslutas med den utskutande pistillen, omringad av pudade ståndare. I naturen pollineras de främst av kollibrier.


Julkaktus: Schlumbergera x buckleyi  Blommar från slutet av november till februari i vita och röda nyanser. Har ett hängigt växtsätt.
 
Röd blomma av julkaktus Schlumbergera
Julkaktus har samma blomform som novermberkaktus, men färgerna drar i regel åt det röda hållet.

Påskkaktus: Schlumbergera gartneri (tidigare Rhipsalidopsis) Blommar otroligt rikligt i rosa och gula nyanser. Blomman är flat och stjärnlik.
 
Blommande krukväxt påskkaktus Schlumbergera
Påskkaktusen har en annan blomform än sina Schlumbergera-systrar. Blomman ser ut som en strålande stjärna med sin flata, cirkulära form.

Novemberkaktus, julkaktus, påskkaktus - ursprung och biologi

Sclumbergera-släktet hör hemma i Brasiliens regnskogar. Där lever de som epifyter (lånar plats på en annan växt utan att parasitera), i trädkronornas grenklykor. 
Hos dessa trädlevande kaktusar behövs inga hårda taggar att försvara sig med. Inte heller behövs långa taggar som har till uppgift att kondensera vatten och skugga från en gassande sol, som hos kaktussläktingarna ute i öknen. I stället finns mjuka, borstlika taggar.
Schlumbergera saknar också blad. Stammen består av tillplattade, bladlika leder som är sammankopplade i noder.
 
Växsätt hos Schlumbergera novemberkaktus
De platta stamlederna sitter ihop som ett ledband. Varje ledbland avslutas med en blom- eller stamknopp.

I slutet av varje stam-led sitter areoler, små kuddlika upphöjningar, varifrån blomknopparna kommer. 

Skötselråd för novemberkaktus, julkaktus, påskkaktus 

Dessa skogskaktusar kommer från Brasiliens bergiga regnskogar, där luftfuktigheten är hög, men där det också blir svalt nattetid i perioder. Då infaller vilan och blomningen induceras. 
Rotsystemet är klent och tål inte stående väta.

Ljus och temperatur för novemberkaktus, julkaktus, påskkaktus 

Novemberkaktus i ampel
Med sitt hängande växtsätt kommer Schlumbergera väl till sin rätt i en svävande ampel. Läs i Knyt en enkel ampel hur du gör den här trevliga varianten.

Trivs bäst på en ljus men inte gassande plats, även om de tolererar halvskugga. 
Behöver en sval placering under vintervilan. 
Kan gärna stå utomhus under sommaren/tidiga hösten.

Vatten och näring för novemberkaktus, julkaktus, påskkaktus 

Blommande novemberkaktus
Novemberkaktusen sprakar i kaskader av häftiga, färgstarka blommor hela hösten. För varje år blir plantan större med fler och fler blomknoppar. 
 
Schlumbergera växer långsamt, men blir mycket gamla och bara pampigare med åren med än rikligare blomning. Läs vidare här om fler goda råd för långlivade, Hållbara krukväxter.
Tillväxten, vegetationsperioden, sker under sommarhalvåret. I sin naturliga miljö tas näring och fukt upp via bladen, därför funkar bladgödsling med Housplant Myst perfekt till Schlumbergera. Vattna varje vecka med ½ dos vanlig näring som Formulex eller hel dos kaktusnäring om du inte använde spraynäring. Trappa ner på vattningen och vattna bara försiktigt november-mars då ljuset avtar och kaktusen vilar. 
Skogskaktusarna stortrivs med en dusch då och då, det höjer luftfuktigheten som ”hemma” i regnskogen.

Blomning - novemberkaktus, julkaktus, påskkaktus 

Schlumbergera sätter blomknoppar genom två mekanismer. 
 • Dels vid en temperaturskillnad mellan natt och dag, med en period av svala nätter, under 15 grader i ca sex veckor. 
 • Men också av skillnader i dagslängd. För november- och julkaktus fordras kort dag på 10-12 timmars dagsljus. De höstkaktusar vi köper är så kallat kortdagsbehandlade hos odlaren, som använder mörkläggningsgardiner och temperatursänkningar för att efterlikna kaktusens hemmiljö.
Novemberkaktus utomhus i ampel
Ett enkelt sätt att locka höst- och vinterblommande Schlumbergera i blom är utevistelse under sensommaren/tidiga hösten.
 • Vi hobbyodlare löser det enklast genom att ställa ut november- och julkaktusarna under sensommaren/tidiga hösten under sex veckor. De tål ner till fem plusgrader, men absolut inte frost. OBS! Plantan får under denna tid inte stå intill en lampa som är tänd under kvällarna. Då förstörs induceringen av kort dag och blomningen uteblir.
 • Det blir en överraskning att se när din Schlumbergera blommar – om det är en november- eller en julkaktus. Moderna sorter är korsade och när du köper dem är de ”styrda” att blomma vid en viss tidpunkt. Men de kommer därefter hemma hos dig sedan att falla tillbaka på sin naturliga blomningstid som infaller någon gång mellan oktober och december.
 • Påskkatusen blommar också efter en torr och sval period. Den reagerar dock motsatt på dagslängd och är en så kallad långdagsväxt. De sätter blomknoppar när dagarna blir längre. En sval, ljus glasveranda eller ett uterum kring 5-15 grader under 4 veckor är idealet under februari-mars. Då fylls påskkatusen av blomknoppar!
Blommande orange påskkaktus Schlumbergera
Påskkaktusen har namn efter årstiden den blommar. De är vanligen orange, gula eller ljusrosa.
 
 • För alla Schlumbergera gäller att hålla lite torrt under perioden av blominducering. ”Utekaktusarna” ska alltså inte stå blött och utsättas för ihållande fukt. 

Förökning av novemberkaktus, julkaktus, påskkaktus

Stamled till förökning av novemberkaktus Schlumbergera
Använd en eller fler stamledsbitar som sticklingar. Stick dem med basen nedåt, som på bilden.
 
Schlumbergera förökas enkelt med så kallade ledsticklingar.
 • Föröka på våren, när moderplantan kommit igång att växa.
 • Man tar en eller flera ledbitar genom att vrida åt sidan tills fästet brister.
 • Låt sedan bitarna ligga och torka minst en vecka.
 • Stick dem sedan i porös jord.
 • Vattna först när jorden är ordentligt upptorkad.

Beskärning och omplantering av novemberkaktus, julkaktus, påskkaktus 

Olika sorter av Schlumbergera novemberkaktus
Schlumbergeror kan bli myckt gamla. Det är en rolig växtgrupp att samla på, ge bort sticklingar av och föra vidare i generationer.
 
Beskärningen är enkel och består bara i att putsa bort fula stamleder och korta in svaga eller gängilga skott.

Schlumbergera växer långsamt. Fullvuxna exemplar behöver bara planteras om vart femte-sjunde år. Unga plantor växer i lite snabbare takt och kan behöva planteras om varje vår. 

De har ett fintrådigt rotsystem och trivs i en porös, väldränerad jord. Vi har färdig kaktusjord, men du kan också blanda själv. Välj en strukturstabil jord med hög mullhalt som kokos. Tilsätt små lecakulor eller pimpsten
Se till att krukan har god dränering så att överskottsvatten kan rinna av.

Sjukdomar och ohyra hos novemberkaktus, julkaktus, påskkaktus 

Skrumpna blad av novemberkaktus Schlumbergera
Skrumpna "blad" är den vanligaste åkomman hos Schlumbergera.
 
 • Skrumpna ”blad”. Vanligt fenomen och beror antingen på för mycket eller för lite vatten. Se till att krukan har dränering så att överskottsvatten kan rinna av och låt jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna. Håll riktigt torrt under den svala violperioden (se ovan). Under sommarens tillväxtfas beror skrumpna blad oftast på för lite vatten, se därför till att kaktusen får tillräcklig näring och fukt under denna period.
 • Klibbiga blad och gulbruna eller ulliga små fläckar. Kaktusens värsta fiende är sköldlöss och ullöss. Kolla plantorna då och då så ett eventuellt angrepp kan stävjas i tid. Därmed blir åtgärden inte så krävande. Läs i Metoder att bekämpa sköldlöss och ullös hur du får bukt med dem.
 • Röta vid stambasen. Beror på att kaktusen står fuktigt och kallt. Rotstystemet och stambasen har tagit obotlig skada. Ta sticklingar (se ovan) och börja om med en ny planta.
 • Blomknopparna faller av. För lite ljus, oftast beroende på en förflyttning från en ljus till betydligt mörkare placering. Blomknopparna kan också falla eller skrumpna om kaktusen står för varmt och torrt.

Foto: Johannes Bergsma, Peter Coxhead, Maja Dumat, Karin Elmberg, FCH, och Lena Ljungquist.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2023 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.