Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Föryngra saintpaulian med toppstickling

Blåblommande saintpaulia
Med tiden blir ofta saintpaulian lite ful nedtill i takt med att äldre blad vissnar.

Många, men inte alla sorter bildar små sidoplantor som man kan lyfta bort och plantera om och få en eller ibland ganska många nya likadana plantor.
Du hittar en beskrivning på hur du delar en saintpaulia i artikeln Omplantera och dela St Paulia
 
Det klassiska sättet att föröka och föryngra en saintpaulia med bladsticklingar är självklart också ett bra alternativ, men då tar det betydligt längre tid innan du har en fin, blommande planta igen.
 
Här nedan beskrivs ett par alternativa metoder för föryngring av saintpaulia där du snabbt får en ny fin planta.
 
bar hals hos saintpaulia
Exemplet på bilden ovan visar hur det kan se ut längst ner på en saintpauliaplanta, även om detta exemplar fortfarande har en ganska kort "hals".
 
Om din saintpaulia har en lång bar "hals" mellan jorden och de nedersta bladen är inte lösningen att plantera om den och sätta den djupare i jorden. 

Saintpaulior har relativt grunda rötter och bör därför helst sitta i relativt grunda krukor så att inte vatten blir stående ner i jorden. Där finns inga rötter som kan dra upp vattnet och jorden fortsätter därför att vara blöt. På sikt blir det en osund miljö för plantan som kan ruttna, eller misstrivas i största allmänhet och vägra blomma.
 
Lösningen är istället att helt enkelt skära av plantan längs med jordytan. Det kan låta hårt, men med bara lite ompyssling får detta "toppskott" rötter ganska snart och du har en ny fin planta..
 
 

Så här rotar du toppskott av saintpaulia

  • Börja med att ta bort lite blad nerifrån stjälken genom att försiktigt dra dem nedåt så de lossnar.
  • Fortsätt tills 6-8 blad återstår. Då har du nya friska blad och en topp som blir lätt att rota.
  • Skär av stjälken med ett vinklat snitt ca 4 cm under det nedersta bladet.
  • Plantera i såjord, vattna igenom och ställ ljust i ett minidrivhus eller en plastpåse för att hålla en hög fuktighet runt plantan.
  • Troligen behöver den inte vattnas igen eller bara mycket sparsamt innan tillväxten tar fart.
  • Inom ca. två-tre veckor, när du börjar se ny tillväxt i toppen har den nya plantan börjat utveckla rötter och kan successivt vänjas vid ett liv utanför minidrivhuset.
  • Avvakta några veckor tills du ser att tillväxten tar fart och plantera om plantan i blomjord blandad med vermikulit utan att störa rötterna.

Skapa nya toppskott hos saintpaulia

En annan teknik som tar lite längre tid, men som ger minst ett, ibland flera fina, friska toppskott är att försiktigt skära bort ca 2 cm av toppen på plantan.
 
Små toppskott på saintpaulia
På första bilden ser man hur nya små skott bildats i toppen efter att den skurits av. Bild två visar hur det tillväxta skottet skärs av och bilderna nedtill hur det planteras efter att blad tagits bort nerifrån tills endast 6-7 blad återstår.
 
Inom kort kommer en eller flera nya små plantor att börja växa ut vid snittytan som du försiktigt skär bort när 6-8 blad bildats och planterar likt beskrivningen ovan.
 
bladsticklingar av saintpaulia
 
Bladen som drogs bort från det nya toppskottet blir självklart till bladsticklingar som nu står i ett miniväxthus för att få rötter.
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.